Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Mala_Mi 18:29, 28 sty 2015

Dobra doczytałam........ wiem, gdzie północ.... ja na bylinówce posadziłam wiąza Wredei. Stwierdziłam, że jakby co będę ciąć jak Zbyszek. I u mnie tam jest zawsze mokro, wiec niech pije nadmiar wody.. a tera lecę ogladać twój plan
Viola 18:35, 28 sty 2015

A ja bym polecała zamiast "wrednego" - Beijing Gold Aurea. Nie przypala się
Mala_Mi 18:36, 28 sty 2015

Wiem, że chodzi ci o typową bylinówkę Taka ciut angielska, róże tak jak u Madżenki purpurowe angielki (czy jakieś takie).. a teraz lecę obejrzeć co tam dajesz w przykładach.
Jak na bylinówkę o tym wymiarze, to wcale nie ma aż tak za dużo bylin Bylinowa musi mieć dużo, bo inaczej będzie łapać pustki... tak swoją drogą myślę jak moja różankę przekopać, bo ma za duże okresy pustki.. jest za wąska
Mala_Mi 19:16, 28 sty 2015

A nie myślałeś by posadzić magnolię w formie drzewa ??? Albo wiśnia piłkowana Amanogawa. Takie kwieciste do bylinówki pasują. I uzupełnią kolor wiosną.

Magnolia od Madżenki ukradziona z wizytówki

Amonagawa z wątku "Ogród Dominiki" i Rysiu z Tarnowa też ma piękny okaz..

Próbuję się odkleić od schematów utartych na forum.. .. niby pewniaki, ale .. ja lubię zawsze coś inaczej mieć.

A może faktycznie miłorząb ale odmiana Fastigiata...

A może grusza Grusza drobnoowocowa Chanticleer, chyba Pszczółka takie ostatnio kupiła. Piękna forma i ładnie wybarwiają się jesienią. Grusza i wiśnia do sąsiedniego warzywniaka pasuje Niby nie owocują, ale nazwa zobowiązuje

Myślę dalej...
Madzenka 19:19, 28 sty 2015

Mialam Cie namawiac na magnolię lub wiśnie ale Ania mnie uprzedzila
Viola 19:20, 28 sty 2015

Tę gruszę ma na pewno Filip z Ogrodu z platanem (chyba dobra nazwa wątku).
Mala_Mi 19:53, 28 sty 2015

Madzenka napisał(a)
Mialam Cie namawiac na magnolię lub wiśnie ale Ania mnie uprzedzila

Niestety w formie drzewka mam tylko magnolię żółtą i musiałam posilić się innymi przykładami

Luki 20:05, 28 sty 2015

Ewo planuje typową bylinówke, a teren ma prawie 40 metrów kwadratowych, zawsze jak coś się nie zmieści to najlepszym sposobem na modyfikacje jest łopata.
Nie zależy mi na widoku zimą i wiosną bo rabata jest na samym końcu działki, a najbardziej zależy mi na wybuchu kolorów latem Poczytam o tych bylinkach bo nie znam

Annn no mam nad czym myśleć. Co do ilości bylin to głównie propozycje i to co będę miał do dyspozycji, a czy wszystko posadze to już rzeczywistość i łopata zadecyduje

Violu
muszę zobaczyć, bo nie znam

Madzenko z magnolią będzie ciężko i wiśnią również, zaraz opisze dlaczego.
Mala_Mi 20:14, 28 sty 2015

Łukasz z rysowaniem to u mnie gorzej...
Z sąsiedztwem dla róż to też nie najlepiej... ale róże z bodziszkami mi się podobają. Można je obsadzić kocimiętką.. zanim róże zakwitną to kocimiętkę przytniesz na niziutko i róże będą mieć przewiew powietrza. Za kocimiętką ale w sąsiedztwie róż można dać bodziszka innego, one kwitną w czerwcu i będzie jak na inspiracji
Do róż trawy?? Nie mam pomysłu jakie. Róże nie lubią jak je coś zarasta bo zaraz chorują. A trawy jednak maja swój wymiar.. rozplenice jak już to z niższych i kawałek od róży. Może stipa??
Przy drzewach i za nimi dałabym cieniolubne. Od pobytu w Wojsławicach chora jestem na łan Ice Dance.. nawet kompletny cień trawie nie przeszkadza..

Na brzeg bym dała mniej rodzajów, ale w środku plamy.. już różne..
Na brzeg słoneczny nadaje się rdest, za nim koniecznie niskie różowe jeżówki (razem wyglądają bomba), moje nowe odkrycie bodziszek kantabryjski Karmina.

Szałwia, kocimiętka jak przekwitnie jest brzydka... nie na brzeg..

Pysznogłówki ale małymi plamami, bo jak przekwitną to też są brzydkie.. ale jak kwitną to są fajne

Ogólnie chyba taki układ będzie lepszy.. i wiadomo, że wszytko będzie się przenikać góra dół.
Dla mnie roślin na rabatę nie jest za dużo.. Ale widziałeś mój ogród i wiesz co ja mam

Edit.. dałam na brzeg rabat obwódki bukszpanowe, ale ogólnie wolałabym bez nich.. niestety z powodu psa muszę coś dać by zasłonić płotki Jak bukszpan urośnie to siatki założę za bukszpanem. Najbardziej lubię jak z rabat się wylewa i widać do samego dołu kfiotki...
Wyjątek stanowi obwódka przy różach białych.. z szałwią od Finki i niskim przywrotnikiem.. to możesz skopiować
Luki 20:14, 28 sty 2015

Aniu normalnie wsty, żeby nie zaznaczyć kierunku, ale jak już znalazłaś rabata ma wystawe połudiową i od rana do wieczora dostęp światła jest.

Dlaczego basen w tym miejscu? żeby dało się przejść do okoła. Niestety nie mam u siebie kanalizacji i w pobliżu są klapy od szamba. No i jeszcze pozostaje sprawa, że miejsca ja nie wybierałem, a placyk jest wybrukowany (wygląda paskudnie) ale tego długo nie zmienie. Chociaż w lato basen w tym miejscu sprawuje się idealnie, bo stwarza miejsce wolne od spojrzeń sąsiednich okien, ale to juz trzeba by zobaczyć na żywo dlaczego tak.

Dlaczego drzewo na bylinówce? Gdyby nie ten widok, który chce zasłonić o drzewach nawet bym nie myślał i ewentualnie posadziłbym tylko coś szczepionego na pniu dla wyższego piętra.
Magnolie z wielką chęcią bym posadził, ale u mnie przemarzają, zazwyczaj wiosną.
Kilku metrów od tej rabaty sąsiad miał magnolie i do momentu kiedy dało się okrywać rosła. W zeszłym roku po przymrozkach w kwietniu/maju zmarzła i nie odbiła. Na dodatek przeciąg w tym miejscu. Dobrze pamiętam, że magnolie nie lubią grzebania w korzeniach, a na takiej rabacie to będzie częsty proceder
Wiśnia też ładna, ale w mojej okolice wiśnie atakuje monilioza. Zresztą w miejscu przyszłej rabaty rosły dość duże wiśnie, które owocowały co roku, jednak w 2011 monilioza całkowicie je zabiła.