Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:46, 19 lip 2024

Do góry
Judith napisał(a)

No sama widzisz - dla mnie mega gęsto, a dla Ciebie nie bardzo
Dziękuje za info odnośnie thujek.
Gadzina odpuszcza. Wczoraj było mi lepiej i od razu poleciałam do ogrodu na jakieś drobne prace. Niepotrzebnie, za wcześnie, ale już wytrzymać nie mogłam . Durna ja. Dzisiaj nic nie robię, chyba dam radę .

Specjalnie dla Ciebie fota en face .

Nie wygłupiaj się,kontempluj ogród i tyle.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:28, 19 lip 2024

Do góry
Dziś mam wolne więc siedzę w ogrodzie. I z nowej ławeczki pod brzozą mam taki widok .

A tu kępa ostrogowca dla Magary
Za drzwiami do ogrodu... 10:21, 19 lip 2024

Do góry
Najbardziej ciekawiła mnie chwalona w "internetach" Malachitowa szkatułka.
Najbardziej lubię pomidory malinowe, delikatne w smaku, mięsiste więc byłam ciekawa, czy wpisze się w moje gusta, jako, że on nie malinowy? Po degustacji i oględzinach naocznych - bardzo mi odpowiada!

Tu po prawej stronie:

Po lewej na talerzyku to Pierces Pride, też bardzo dobry!
Ogród Basi i Romka 10:04, 19 lip 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Hahah, ja bym nie dała ani jednego przeciąć.
Dobrze, że u mnie nie ma tych bezdomnych

Basiu, a jak tam Twoja uprawa judaszowców?

Judaszwce żyją, przesadziłam je w lepszą zimę, trochę odchorowaly przesadzanie, trzem liście trochę przyschly ale wypuszczają nowe, malutkie. Ogólnie to jak je wyniosłam na dwór to tak trochę jakby się zatrzymały.
Ten jest najładniejszy.

A te przypalone są takie, szału nie ma.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:56, 19 lip 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)

Dzięki Marta, fajnie że się podoba .
Serek magnoliowy rośnie za domem. Zastąpił kalinę Kilimandżaro, którą ciągle była przypalona.

Ale piękny kącik! Nie kojarzę tego miejsca, na pewno nie z tego ujęcia.
Cudnie to wszystko tu wygląda. Ja mam jakąś obawę przed sadzeniem za gęsto… Strasznie mnie to wkurza, bo przez to nie będę mieć nigdy efektu, jaki mnie w ogrodach zachwyca .
Mrokasiu, co to za zielone kule przed dereniami?
Za drzwiami do ogrodu... 09:43, 19 lip 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Piękne pomidory, a Klara to chyba rekordzistka.

Tak, Klara największa! A nasionka jej dostałam w gratisie akurat

Za drzwiami do ogrodu... 09:29, 19 lip 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Piękny jest lipiec w Twoim ogrodzie . I jak soczyście rośliny wyglądają na fotkach, aż wylewają się z rabat, chyba u Ciebie trochę pada .

Ps. Pomidory to jakieś potwory!

Upał jest niemiłosierny , ciągle ponad 30 stopni w ciągu dnia. Ale wieczorami, i nad ranem są ulewy. Trochę burzowo, ale bez większych szkód.
Mało mam fotek ogrodu lipcowego, szczególnie ostatnich, bo jak słońce, to kiepsko wychodzą, a jak ciut chłodniej, to nie mam na nie czasu, bo coś działam. Rozryłam pół największej rabaty jak było ciut chłodniej i nakupiłam nowych roślin i teraz trzeba było to wszystko posadzić( i jeszcze potem cieniować)
Poza tym przetwory i porządki w warzywniaku. W miejsce zebranych sałat, cebul, czosnku, kopru, fasoli i innych posiałam sałatę, rzodkiewkę, ogórki i cukinię ( jak jesień będzie ciepła, to może mają szansę?)wzeszły po dwóch dniach po posianiu- jest tak mokro i ciepło. A przedwczoraj posiałam nawet nawet marchew i jeszcze może posieję buraczki, bo mało mam z wiosennego siewu.
Pomidory jak na razie super!

30 arów wietrznej pustyni 09:19, 19 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ona jest taka troche kolumnowa. Formowała bym ją od początku.
Zobacz co zrobiłam z moim kupionym grujecznikiem.

Zrób jak uważasz Joasia bo to Tobie ma się podobać.

No to mi właśnie chodzi o to żeby ona była takim drzewkiem, z koroną, nie kolumnowa. Grujecznik pięknie wyprowadziłaś, ale miałaś wiecej gałązek. Ja myślałam że muszę obciąć tylko te krótkopędy i reszta juz ma byc koroną...?

To nie? To nie tak się tnie? Kurcze w cięciu i formowaniu to ja cienki Bolek jestem:/ Nie mam tu doświadczenia i nie wiem jak to ciąć żeby potem wyszło drzewo z koroną. Jak obetnę te 2 boczne (powyżej fioletowego zaznaczenia), to mi zostanie sam przewodnik. Myślałam że muszę te boczne 2 zostawić...?
Za drzwiami do ogrodu... 09:10, 19 lip 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
No jestem pod wrażeniem U nas pomidory jedynie koktajlowe posmakowaliśmy, a reszta jeszcze trochę a u Ciebie ogromne i dojrzewają

Przycięłam liście i od razu szybciej dojrzewają

Za drzwiami do ogrodu... 09:05, 19 lip 2024

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, w tunelu masz potwory. I już możesz je zjadać. Pozazdrościć plonów.

Tak Basiu, pomidorki jemy od gdzieś od 25 czerwca. W tym sezonie duże plony. Jednak stałe nawadnianie robi dobrą robotę. Kropelkowe włącza się na godzinę wieczorem i rano. Oczywiscie kwasy humusowe, przygotowanie podłoża i dołka przed posadzeniem sadzonek, potem gnojówki że skrzypu , żywokostu( a z pokrzywy w tym roku nie nastawiłam) też pewnie mają znaczenie
Wczoraj zebrałam jednorazowo ponad 15 kg pomidorów. Zebrałam wszystkie opalone nawet słabiej, by kolejne rosły. A te w ciągu dnia zerwane dojrzeją i pójdą na koncentrat Aż szkoda- bo są pyszne na surowo, ale nie przejemy! Do tej pory codziennie jemy pomidorki i jeszcze córcia bierze.
Jestem też bardzo zadowolona z odmian które wybrałam
Pod ciężarem owoców łodygi się powyginały, sznurek nie utrzymuje! A jeszcze poobcinałam dwie taczki ogromnych liściorów, by lepiej dojrzewały i rosły owoce. To zdjęcie nie oddaje jakoś wielkości owoców, ale będą zbliżenia

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:25, 19 lip 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
Ja też nie wybiorę jednego ulubionego, bo wszędzie pięknie! I gdzie ten serek rośnie?

Dzięki Marta, fajnie że się podoba .
Serek magnoliowy rośnie za domem. Zastąpił kalinę Kilimandżaro, którą ciągle była przypalona.
30 arów wietrznej pustyni 07:12, 19 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ja mam zwykły otoczak w opasce taki grubszy a drobniutki na basenowej. Jest fajny. Pokaż Joasia Twój .

Podoba mi się ta kostka Wasza.

A to nasz żwirek (opaska jeszcze nieskończona i musimy obciąć ten nadmiar włókniny). Jak to mówi moja mama-takie zwykłe kamyki z pola ale mi takie kamyki właśnie najbardziej pasowały.

Zastanawia mnie ciagle to co napisałaś o przycięciu tej bocznej gałązki Oli..
30 arów wietrznej pustyni 06:43, 19 lip 2024

Do góry
O cisach też myślałam-byłoby to spójne z żywopłotami, ale jakoś tak ta laurowiśnia przyszła na myśl i mówię wykorzystam ją tutaj i na razie będzie nasadzenie bezkosztowe-bo dostaliśmy w ubiegłym roku 14szt z podziurawionymi liścmi na odratowanie. Zadołowaliśmy je tak byle jak, byle w ziemi siedziały, wiosną oberwałam wszystkie chore liscie tak że zostały prawie same gałązki. I odbiły elegancko nowe listki i odpukać na razie rosną. Także zobaczymy jak wyjdzie ten eksperyment w donicy.
Grzebiuszka ziemna 00:37, 19 lip 2024

Do góry
Racja Klaudio
Lidzia, może Purple da się podzielić? Moją spróbuję na jesieni, może się uda

Rumianka napisał(a)
Twoje zakątki okazują się jeszcze bardziej urocze niż myslałam dotychczas... Pergola Szamana z tym kamiennym stoliczkiem miodzio...Kwiaty miodzio...normalnie masz jakby luksusowo...wszędzie miodzio...

Ha, ha Elisko, ale mnie rozśmieszyłaś z tym luksusem Ty lepiej załóż okulary

Agnieszka_Z napisał(a)
Szkatułka pięknie rośnie, mam ją na swojej liście na kolejny rok.

Bożenko, czy zioła suszysz w piekarniki?
Też mogę przygarnąć trochę irysów.

Aga, w piekarniku nie, najpierw na tacce i podsuszam w kanciapie, potem do suszarki elektrycznej, ale ma regulowaną temperaturę, więc tą niższą - 40°C, żeby nie utracić właściwości i żeby olejki eteryczne nie wyparowały. Ale uświadomiłaś mi, że mój piekarnik ma funkcję suszenia właśnie. Muszę to rozkminić. Aga iryski już poszły w świat niestety, ale może następnym razem? Zobacz jeszcze u Lidzi, może ma na zbyciu.

Aniu, szałwie fajne rośliny, dopiero dzięki Ogrodowisku bardziej im się przyglądam

Pod domem zrobiłam sobie w zeszłym roku taki pas z paprociami limonkowymi, hortensjami ogrodowymi, trawą Pony i mam 5 trzmielin na pniu Emerald'n Gold, z których próbuję ukształtować kulki

Zajrzałam pod spód, a tam w miejscu szczepienia wyrosła jakaś gulała, więc przyglądam się następnym i wszystkie mają!! tak to wygląda:

Co za licho? Co z tym robić?

Magarku limonkowe wyżej i tu przy oczku:

One wychodzą z ziemi na wiosnę, na jesieni zamierają, rozmnażają się przez rozłogi, ale nie jakoś ekspansywnie. Te przy oczku muszę trochę przerzedzić

Ptasi gaj 00:32, 19 lip 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Każdy ma swoje poletko

Fantastyczny widok!!!!!!!!!!!!

Ela, jak robisz miksturę z bananow? Ze skorek, vzy owocow? Zdradź przepis, plisss
Ogród z zegarem 00:16, 19 lip 2024

Do góry
Jola, a zobacz jak mi dzika marchew urosła i ładnie kwitnie. W zeszłym roku przyjechała od Ciebie razem z trzcinnikami

Juzia, w niektórych miejscach nawet futrzaki się nie przecisną

Bożenko, ja nie robię żadnych przetworów

Basiu, tak, futrzaki lubią się chować w krzakach, mają tam naturalny cień

Ula, w sumie na rabatach mogłoby być jeszcze trochę gęściej. Póki co jest jeszcze miejsce na chwasty

Ania, mam tylko nadzieję, że gałęzie tej jarzębiny się nie połamią

Lidka, dzięki ❤️.

Magarku, dokładnie to nie wiem, ile miejsca zajmują rabaty. Ogrodzona część to trochę poniżej 1 ha. Ale dom jest duży, mam sporo kostki, duży garaż z tyłu itp.

edit: weszłam na geoportal i mniej więcej zmierzyłam miejsca, gdzie są rabaty i będzie tego jakieś 1800-2000 m.kw.
Magary Dramaty z Rabaty 23:49, 18 lip 2024

Do góry
A w promocji - przy tarasie

Dawno zdjęć nie wrzucałam
Ogród Basi 23:48, 18 lip 2024

Do góry
Na zdjęciach widać było moje ulubione krwawnice. I tutaj też jest jedna z nich ale zdjęcie wyszło słabo.
Powtarzałam zdjęcia tych samych roślin bo tak naprawdę to nie za dużo mam ich teraz w ogrodzie ładnych, takich do pokazania.
Za płotem kwitną ładnie powojniki ale głupio mi tak wyskakiwać na ulicę i robić fotki. Ale może jutro się przełamię i zrobię jakieś zdjęcia bo na prawdę ładnie w tym roku kwitną.

Pozdrawiam.
Magary Dramaty z Rabaty 23:47, 18 lip 2024

Do góry
I w pionie, dla tych, którzy oglądają w telefonach

Magary Dramaty z Rabaty 23:46, 18 lip 2024

Do góry
Jak już fociłam, to fociłam Rogalowe otoczenie misy, z różnych stron rogala:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies