Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:00, 19 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Widoczki „ku pamięci” piękne

A magnolia poszła na miejsce kaliny?
Edit : doczytałam

Kalinę wsadziłam do donicy i postawiłam na cienistej. Nie mam na razie na nią pomysłu ani miejsca.
UrsaMaior 09:19, 19 lip 2024

Mam ten sam problem z moją...
Judith 09:56, 19 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Dzięki Marta, fajnie że się podoba .
Serek magnoliowy rośnie za domem. Zastąpił kalinę Kilimandżaro, którą ciągle była przypalona.

Ale piękny kącik! Nie kojarzę tego miejsca, na pewno nie z tego ujęcia.
Cudnie to wszystko tu wygląda. Ja mam jakąś obawę przed sadzeniem za gęsto… Strasznie mnie to wkurza, bo przez to nie będę mieć nigdy efektu, jaki mnie w ogrodach zachwyca .
Mrokasiu, co to za zielone kule przed dereniami?
mrokasia 10:09, 19 lip 2024

Judith napisał(a)

Ale piękny kącik! Nie kojarzę tego miejsca, na pewno nie z tego ujęcia.
Cudnie to wszystko tu wygląda. Ja mam jakąś obawę przed sadzeniem za gęsto… Strasznie mnie to wkurza, bo przez to nie będę mieć nigdy efektu, jaki mnie w ogrodach zachwyca .
Mrokasiu, co to za zielone kule przed dereniami?

Dziękuję bardzo . Właśnie wczoraj tu dosadzałam i przesadzałam bo miałam dziury. I tak nie jest gęsto - zdjęcie z boku zakłamuje . Ale wczoraj pomiędzy dereniem a magnolią wsadziłam hortkę nn, która męczyła się na cienistej. Od razu mi się lepiej zrobiło .

Kule pod dereniami to tujki danica.

Jak się czujesz?
LIDKA 10:18, 19 lip 2024

Kasia ile odległosci ma magnolia od tuj?

Mąż mnie męczy że za blisko tujek mam buki. 3 z 7 przesadziliśmy a męczy mnie o resztę. ale sie chyba nie dam.
TAR 10:24, 19 lip 2024

Ale masz juz upasiony ten ogrod, niektore ujecia po raz pierwszy i na nich widac wlasnie jak wszystko sie zagescilo i poroslo. Szczegolnie na ostatnich zdjeciach. Zaraz bedziesz okrajac trawniczek
mrokasia 10:28, 19 lip 2024

Dziś mam wolne więc siedzę w ogrodzie. I z nowej ławeczki pod brzozą mam taki widok .

A tu kępa ostrogowca dla Magary
Judith 10:32, 19 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Dziękuję bardzo . Właśnie wczoraj tu dosadzałam i przesadzałam bo miałam dziury. I tak nie jest gęsto - zdjęcie z boku zakłamuje . Ale wczoraj pomiędzy dereniem a magnolią wsadziłam hortkę nn, która męczyła się na cienistej. Od razu mi się lepiej zrobiło .

Kule pod dereniami to tujki danica.

Jak się czujesz?

No sama widzisz - dla mnie mega gęsto, a dla Ciebie nie bardzo
Dziękuje za info odnośnie thujek.
Gadzina odpuszcza. Wczoraj było mi lepiej i od razu poleciałam do ogrodu na jakieś drobne prace. Niepotrzebnie, za wcześnie, ale już wytrzymać nie mogłam . Durna ja. Dzisiaj nic nie robię, chyba dam radę .
TAR 10:32, 19 lip 2024

Widok śliczny i towarzysz zacny
mrokasia 10:37, 19 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Kasia ile odległosci ma magnolia od tuj?

Mąż mnie męczy że za blisko tujek mam buki. 3 z 7 przesadziliśmy a męczy mnie o resztę. ale sie chyba nie dam.

Mało . Z 70 cm od zielonego czyli jakieś 120 cm od pnia tuj. Ale to stare tuje więc już prawie nie powiększają obwodu a magnolia niewielka, o raczej kolumnowym pokroju.

Co do buków - u mnie drzewa rosną jakieś 3m od tuj ale np. Pissardi mam posadzoną z metr. Podkrzesuję ją by miała koronę ponad tuje.