Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 22:06, 18 lip 2024

Hehehe
A pojechałam do brico po złączkę do węża. I przytargałam grujecznika za 45.
Rozkrzewiony od dołu ale pieniek prosty i juz go ciachnełam na kształt drzewka.
Na razie dostanie większą doniczkę i poczeka aż wymyślę co z nim.

Jablonka śliczna i cena super.

Możesz ciachnąć te gałązkę odstającą.

JoanNa 22:55, 18 lip 2024

Haha, no ciężko jest tak po prostu wyjść z niczym..choć pare razy mi się udało. No ale dzisiaj nie było opcji żebym wyszła bez tej jabłoni. A jeśli jakims cudem w Zduni znajdę jeszcze ciekawszy egzemplarz, to tą dam mamie-bo ja działam u siebie i trochę u mamy, więc nic się nie zmarnuje
Kostka prawie skończona-w sobotę mają to ubijać-był tydzień obsuwy i tylko piasek zamiataliśmy, bo jakaś guma w tej ubijarce/zagęszczarce strzeliła i trzeba było czekać na nową. Także na ta chwilę mogę pokazać zapiaszczony front-ale nawet w takiej wersji juz nam się podoba
Uzupełniliśmy prawie 3/4 opaski tylko zdjęcia jeszcze nie zrobiłam w sumie. Wybraliśmy żwir płukany, bo najbardzisj pasował do naszego otoczenia. Jakoś te wszystkie klińce i inne zagraniczne otoczaki nie leżały mi tutaj.
JoanNa 23:04, 18 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Hehehe
A pojechałam do brico po złączkę do węża. I przytargałam grujecznika za 45.
Rozkrzewiony od dołu ale pieniek prosty i juz go ciachnełam na kształt drzewka.
Na razie dostanie większą doniczkę i poczeka aż wymyślę co z nim.

Jablonka śliczna i cena super.

Możesz ciachnąć te gałązkę odstającą.

O kurcze to też trafiła Ci sie super okazja! Brawo! W sumie dawno nie byłam w naszym brico...hmm może ja też jakiejś złączki potrzebuję?
Mówisz o tej gałązce po lewej stronie? A czemu? To wtedy taka jakby kolumnowa się zrobi a nie że koronę będzie mieć..czy źle myślę? Marzy mi się taki efekt, taki pokrój. To myślałam że wlasnie nie powinnam obcinać? Czy tylko ciachnąć połowę jej dlugosci?czy jak?
LIDKA 23:05, 18 lip 2024

Ja mam zwykły otoczak w opasce taki grubszy a drobniutki na basenowej. Jest fajny. Pokaż Joasia Twój .

Podoba mi się ta kostka Wasza.
JoanNa 23:23, 18 lip 2024

A dziękuję kostka też baardzo nam się podoba-nie za jasna, nie za ciemna.
Jutro cyknę fotkę kamyczków bo zaniedbałam się ze zdjęciami ostatnio.
Dzisiaj eksperymentalnie wsadziłam do tej donicy przy schodach 3 laurowiśnie-bo chcę tu uzyskać jakiś wiatrochron żeby tak nie piździło na schodach (i to jest jedna z paru rzeczy ktore teraz zbudowałabym inaczej budując dom). I też fotkę jutro muszę cyknąć-tu donica jeszcze bez nasadzenia, w trakcie układania kostki.

Laurowiśnie eksperymentalnie-bo tu południowa wystawa. Zobaczymy. Chciałam tu coś zimozielonego, ale iglaki te ktore nie rosną w wielką choinkę to z kolei trzeba czekać bo są malutkie sadzonki, a inne iglaki które już są większe i nie wyglądałyby komicznie w takiej dużej donicy, to urosną giganty:/ nie wymyśliłam nic mądrego w kwestii iglaka, wiec zapadła decyzja że biorę 3 laurowiśnie z mojego przechowalnika-szpitalika.
Narsilia 06:29, 19 lip 2024

Naprawdę ładna ta kostka taki melaż beżu szarości i brązu , a co to iglaka to mi tylko na myśl przychodzi cis , on na początku mizerny ale jak już złapie się po roku do przyrasta całkiem szybko będzie wąski możesz go dowolnie formować a na wysokość jaki chcesz .
JoanNa 06:43, 19 lip 2024

O cisach też myślałam-byłoby to spójne z żywopłotami, ale jakoś tak ta laurowiśnia przyszła na myśl i mówię wykorzystam ją tutaj i na razie będzie nasadzenie bezkosztowe-bo dostaliśmy w ubiegłym roku 14szt z podziurawionymi liścmi na odratowanie. Zadołowaliśmy je tak byle jak, byle w ziemi siedziały, wiosną oberwałam wszystkie chore liscie tak że zostały prawie same gałązki. I odbiły elegancko nowe listki i odpukać na razie rosną. Także zobaczymy jak wyjdzie ten eksperyment w donicy.
JoanNa 07:12, 19 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Ja mam zwykły otoczak w opasce taki grubszy a drobniutki na basenowej. Jest fajny. Pokaż Joasia Twój .

Podoba mi się ta kostka Wasza.

A to nasz żwirek (opaska jeszcze nieskończona i musimy obciąć ten nadmiar włókniny). Jak to mówi moja mama-takie zwykłe kamyki z pola ale mi takie kamyki właśnie najbardziej pasowały.

Zastanawia mnie ciagle to co napisałaś o przycięciu tej bocznej gałązki Oli..
LIDKA 08:50, 19 lip 2024

Ona jest taka troche kolumnowa. Formowała bym ją od początku.
Zobacz co zrobiłam z moim kupionym grujecznikiem.

Zrób jak uważasz Joasia bo to Tobie ma się podobać.
JoanNa 09:19, 19 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Ona jest taka troche kolumnowa. Formowała bym ją od początku.
Zobacz co zrobiłam z moim kupionym grujecznikiem.

Zrób jak uważasz Joasia bo to Tobie ma się podobać.

No to mi właśnie chodzi o to żeby ona była takim drzewkiem, z koroną, nie kolumnowa. Grujecznik pięknie wyprowadziłaś, ale miałaś wiecej gałązek. Ja myślałam że muszę obciąć tylko te krótkopędy i reszta juz ma byc koroną...?

To nie? To nie tak się tnie? Kurcze w cięciu i formowaniu to ja cienki Bolek jestem:/ Nie mam tu doświadczenia i nie wiem jak to ciąć żeby potem wyszło drzewo z koroną. Jak obetnę te 2 boczne (powyżej fioletowego zaznaczenia), to mi zostanie sam przewodnik. Myślałam że muszę te boczne 2 zostawić...?