Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 19:03, 27 sie 2020

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:03, 27 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

A co to za roślinka? Chyba lubi wodę....wyszukuję takie osobniki co im woda miła
Oczko na bogato z tym zielonym, życie kwitnie.

Lirope, Turzyce też lubią, tataraki, kosaćce, krwawnice, wiązówki
Ogród Basi 19:01, 27 sie 2020

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:01, 27 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

To się Tobie spodobało chyba do SPA

Z repacji wynika że reset miałaś świetny

No dokładnie
Może zimą sama coś takiego zrobię
Reset cudowny, ale teraz roboty od groma, zwłaszcza zawodowej więc przychodzę ledwo żywa, jem obiad i... ide bawic się w stolarza i malarza
W międzyczasie znajdę chwile by sie pozachwycać ogrodem
Ogród Basi 19:01, 27 sie 2020

Do góry

Ogród Basi 18:59, 27 sie 2020

Do góry
Dzisiejszy obchód ogrodu.
Na drzwiach hortensjowy wianek.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:56, 27 sie 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Wszystko lubię u Ciebie
Dopieszczasz mnie fotami, oczkowe super
Jutro jadę po koje... trasa Kęty

O super! Dopiero dziś udało mi się pofocić
Zobacz jakie cudo mi zakwitło

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:54, 27 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko obejrzałam, od deski do deski, od nurkowania Ciekawe co znowu natworzysz

No jakże mi miło
Teraz zajmuje się zabudową blaszaka i koszy na śmieci. Wolno to idzie , ale są postępy. Jeszcze muszę pomalować kratki na kremowy. Nie czują rąk i kręgosłupa ale wyszło elegancko
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:49, 27 sie 2020

Do góry
troche rozchodnikow

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:42, 27 sie 2020

Do góry
Dziekuje za wszstkie zyczenia

Troche fotek zrobilam ogrodowi

Ogród bez reguł 18:37, 27 sie 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Pozwoliłam sobie skopiować od Ewy zdjęcia, które mam zamiar zmaupować w przyszłym sezonie . Wszystkie potrzebne rośliny mam na stanie: rudbekia Cherry Brandy, jeżówka Vintage Wine, jeżówka pełna, penstemony, kosmosy, czosnki główkowate, stipa... Ciekawe, czy u mnie też będzie tak ładnie
Pomidory - polecane przez was odmiany pomidorów do gruntu i do szklarni. 18:29, 27 sie 2020

Do góry
Ja w tym roku posadziłam zarówno w szklarni jak i w gruncie

Aussie - ogromny pomidor, bardzo smaczny, owoców zdecydowanie więcej w gruncie niż w szklarni

Polish- bardzo smaczny, bardzo plenny i wielkie jagody - na pewno go posadzę w przyszłym roku

Warszawski świt - zaskoczenie - przepyszny, dość plenny pomidor - na pewno znów go zamówię. To ten karbowany po prawej stronie

Bawole serce
na dole na talerzu na zdjęciu powyżej i w lewym roku na zdjęciu poniżej. Bardzo wczesny bardzo plenny i ..... jak dla mnie nijaki w smaku

Berkeley tie die pink
Ciemny pomidor z zielonym i srebrnym kolorem, Bardzo plenny i smaczny, skórę zdejmuje się bez problemu. Na zdjęciu poniżej to te ciemne na środku i w prawym rogu.

Caspian - niby wielki, w smaku ok al bez żadnych "achów", bardzo mało owoców.

Malinowy prezes - może być ale też jak dla mnie nic specjalnego

Brandywine yellow - przepyszny żółty (prawie pomarańczowy) wielki pomidor

Zolotye Kupola podobnie jak brandywine - bardzo dobry w smaku i bardzo duży. (na talerzu po lewej stronie)

Koktajlowy ambrosia - przepyszny i bardzo plenny, bardzo słodki

Krzaki karłowych pomidorów są karłowe (masło maślane) ale owoce są normalnej wielkości, krzaków tych nie trzeba podpierać. Mogą być rewelacją do donic i na balkony.
Karłowy dwarf sleeping lady - dobry dość kolorowy pomidor ale nie wybitny
Karłowy dwarf golden champion - bardzo dobry w smaku żółty pomidor

Pomidorki z gruntu powyższych odmian. Te niewielkie w misce po prawej to boxcar willie - gratis dodany do zamówienie - niewielkie ale bardzo plenne i dość smaczne pomidory.

I mała konkluzja - pomidory sadziłam zarówno w szklarni, w donicach i na polu u przyjaciół - najwięcej pomidorów i też największe wyrosły na polu - susza, niepoobrywana część dziczków, żadnego podlewania itd, a i tak wyszły największe i najlepsze.

W szklarni sporo mniej pomidorów- za to o 1,5 miesiąca wcześniej, w donicach pomiędzy jednym a drugim.
Ogród bez reguł 17:56, 27 sie 2020

Do góry
Ogród bez reguł 17:55, 27 sie 2020

Do góry
Ogród bez reguł 17:52, 27 sie 2020

Do góry
Nigdy nie wiem, czy one ładniejsze z przodu czy z tyłu

Ogród w dolinie 17:51, 27 sie 2020

Do góry
Kochani proszę o radę. Mam małego buka rohanii kupionego przez internet jakieś 2 lata temu?. Liście ma czerwone wiosną, potem zielenieje. Rośnie zadołowany w donicy, nie wiem co z nim zrobić, miałam kiedyś na niego plany ale teraz sama nie wiem. Dorasta do 10m po 10 latach.

Poczyniłam takie wizulaizacje, którą opcję byście wybrali? A może szukać innego miejsca? Myślałam, żeby go wsadzić przed zimą do ziemi, żeby się nie kisił w donicy.
Widoki z południowego okna domu, jak stoję przy szybie
Opcja nr 1 obok brzóz

Opcja nr 2 pomiędzy grujecznikiem a ambrowcem
Ogród bez reguł 17:48, 27 sie 2020

Do góry
Wczoraj łącznie spadło 10l wody/m2. I taka ilość zadowala mnie absolutnie Ziemia wilgotna, rośliny jakby bardziej "żywe"
Dziś chłodno i wietrznie, trochę urywa głowę. Wpadłam na chwilę do ogrodu, obejrzałam włości. Wiatr nie wyrządził szkód, tylko położył kosmosy, które i tak mają w tym roku mocno pod górkę
Zrobiłam trochę porządków - ogarnęłam kompostowniki, zadołowałam ostatnie doniczki, przesadziłam jeżówki Vintage Wine, posadziłam rudbekię Cherry Brandy własnej produkcji i dwie paprocie ostatnio nabyte.

Ogród bez reguł 17:39, 27 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Kwiecie masz jeszcze letnie nie czuć jesieni
A ja już czuję Taką leciutką nostalgię w powietrzu. Już pojawiło się babie lato... I boćki z gniazda, które mijam codziennie jadąc do ogrodu, też już odleciały... Na polach ścierniska...

Zieleń, drewno i antracyt 16:42, 27 sie 2020

Do góry
Jak na razie zamiast chwastów to powyrywał/połamał mi kosmosy przy szklarni, a grujecznik został już prawie bez liści. Szkoda, tak pięknie ostatnio pachniał...
Zakupiłam dzisiaj pierwsze cebulowe
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:04, 27 sie 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies