Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:20, 12 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Kasia, nie będzie smutno z samym bukszpanem przy wjeździe - będzie bardzo elegancko i z klasą. Jeśli jeszcze się wahasz - głosuję za bukszpanem solo I jeszcze w kwestii brabantów - szybko rosną i można je ciąć, ale są takie bardziej ażurowe niż inne ekrany. W tym miejscu, gdzie zaplanowałaś ekran z brabantów dałabym cisy, w najgorszym razie smaragdy (od razu duże sztuki i przycięte "na wymiar"). Brabanty z bliska nie prezentują się najlepiej, a to widoczne miejsce. Ale Ty decydujesz
Lecę obejrzeć filmik

bukszpan solo wg mnie bedzie b. ładny. narazie, póki buksy małe i chude można im cos w nogi wsadzić. Tewz myślę że nie bedzie nudno.

Brabanty są kłopotliwe- mają niciekawą zieleń, znacznie szybciej wiązą owoce a to daje odcień brązu i sa mało zwarte.

jak nie cisy i nie smaragdy , polecam graby, albo nawet derenie cięte w żywopłot ( jeśli nie jusi być wysoki bardzo)- bedziesz miała czerwień pędów zimą
Dla odmiany czas na zmiany... 09:12, 12 lis 2014

Do góry
ślicznie!
Dużo perowski z bordo iinne smakowitosci.
A wianek.....zazdroszczę.
zachwcam się zawsze tymi patykami wymoczonymi w morzu.
Pięknie wymyślony,wyrafinowana prostota.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:46, 11 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)
Babeczki od wczoraj czyli od momentu jak Magnolia wrzuciła swoje pole lawendowe u Malkul myślę i wciąż mi te obrazy wracają i wracają
Nie wiem czy mogę pożyczyć sobie te fotki ale może tak : https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=611#post_0
Pomysł jest taki:
- wsadzić po bokach pasy lawendy (nie mam kiedy przesadzić czosnki więc chyba zostaną tak jak je powtykałam :/ )
- środkiem dać stipy lub ostnice lub inne pierzaste traffki
- między traffki gdzieniegdzie dać jakiś kolorowy akcent, może jeżówki ?

Co o tym myślicie? Każda opinia i ocena będzie dla mnie cenna.
Nie będzie zbyt monotonnie ?

Lawenda ze stipami nie bardzo mi sie podoba....nie wiem czy nie za duzo bedzie tego poczochrania.....raczej coś dającego sie bardziej uładzic dałabym do tej lawendy - zobacz u naszj Zielonaj Marty trwa dyskusja o jej frontowej rabacie wasnie lawendowej, może cie cos zainspiruje
Ogród niby nowoczesny ale... 21:39, 09 lis 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
No masz znowu ta modrzewiowa jak rafa koralowa - takie maiałaś założenia jak ją wymyśliłaś czy Tylko mi się tak kojarzy, Jarząby mus mieć no mus !!!

Kasiu...tę "rafę" to Magnolia podpowiedziała...
A Jarząby...to nawiększe zaskoczenie...jestem zauroczona nimi
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 08 lis 2014

Do góry
i cd obrazków listopadowych

klon japoński Garnet i magnolia gwiaździsta

i doczekałam się! miłorzęby złote, czyli my
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:58, 08 lis 2014

Do góry
Jestem.
Teraz będzie mnie już mało, bo mam dodatkową robotę i przygotowuję trasę na wyjazd.

Dziękuję, że zaglądacie do mojego kącika. I tuliskam Was wszytskich.

Agawa, Wieloszka
- puśćcie mi email na priv, w wolnej chwili poszukam i podeślę.

EwaKatowice
- masz tę walizę, czekam na ciebie przy bramie

Gusiarz
- nie obcinałam lisci truskawkom po posadzeniu.

Małgorzatko- wady czy mam???
O matko uwierz mi , że całą masę! Np. charakterna mocno jestem.

I ZOŁZA!!

Ps. Zołza to kobieta niezależna, która będąc w związku z mężczyzną, nigdy nie przestaje być sobą. Ma poczucie humoru i życzliwy charakter. Nie kłamie, nie gra, nie manipuluje. Zna swoją wartość. Mówi, co myśli, i robi, co chce. Jej zadziorność pociąga mężczyzn i podnosi temperaturę związku
Sherry Argov

Pszczółko
- nie mam zdjeć z gówienkiem , ale zaraz dam jesienne.

Magnolia- fantastyczne masz te łany lawendy !! i to o każdej porze roku!
Domek też jest śliczny, i faktycznie wygląda na mały z zew.

A GRAB wygląda już bardzo smakowicie, mam twoje starsze zdjęcia tego bonsai i już widać jak się mocno zagęściły te chmurki. I pieknei też że jest na tle tej białej ściany, jego soczysta zieleń w zestawieniu z białą ścianą, wiosną i latem miodzio. A jesienią znów ta żółć listków na tle bieli. Już to widzę oczyma wyobraźni.

Magnolia- jak zajrzysz to mam prośbę: na ile te skarpety przy czeraśniach mam robić? 1mx1m czy jak? pisałyśmy kiedyś o tym ale nie moge tego odszukać

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:15, 07 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Historia rabaty magnoliowej....

2011 era przeodogrodowskowa, zdjeć szt 1... - prehistoria

Mi się skojarzyło, że to epoka kamienia łupanego

Ale przyznaj się... dumna byłaś z tego. Cieszył cię ten mikrusi żywopłocik bukszpanowy, duża magnolia i kawałek zielonego trawnika... chyba nawet bardziej niż jak weszłaś w epokę ogrodowiskową.

No i w kamieniu łupanym podwiązanie profesjonalne drzewek... sznurkiem z odzysku nie drażniło.. a teraz... już nie przystoi. Tzn u Ciebie nie przystoi bo ja tak mam co pod ręką
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:20, 07 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Ale jakie te zdjęcia wszystkie ładne a magnolia na wiosnę pięknie kwitła

Aniu moja magnolia byla zabiedzona gdy ją kupiłam. Potrzebowala dwóch sezonów aby się zregenerowac i nie służyły jej silne iwatry. Wreszcie ma oslonę z grabów i pissardi. Najbardziej zaskoczyła mnie szybkość przyrostu pissardi. W przyszłym roku dzieki nozycom z Lidla nadam jej odpowiednią forme
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:09, 07 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
tak sobie patrze na to porównanie i powiem, że magnolia jest mega... wszystko takie inne, piękniejsze. Jedyne co się nie zmienia to auta u sąsiadów

Ana czy Ty masz magnolie?? Bo ja nie kojarze?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:18, 06 lis 2014

Do góry
tak sobie patrze na to porównanie i powiem, że magnolia jest mega... wszystko takie inne, piękniejsze. Jedyne co się nie zmienia to auta u sąsiadów
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:03, 06 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ale jakie te zdjęcia wszystkie ładne a magnolia na wiosnę pięknie kwitła
Ogród u stóp klasztoru 21:57, 06 lis 2014

Do góry
alinak napisał(a)

Marzena klony lubią kwaśna glebę . a siarczan to typowy zakwaszacz .można kupować specjalistyczne ale ten wystarcza .
sypie co roku wszystkim kwasolubnym : azalie ,rh, wrzosy,klony,kloniki ,magnolia . dwie garści rozpuszczam w wiadrze i podlewam obficie wkoło roslin.

klony jak zakwaszę to maja ładniejsza barwę liści , coś jak z tym kolorem kwiatka hortensji .jak nie podsypie klona to po wiośnie brzydko zielenieją mu liście a tak ma ładne bordowe . tez jesienne przebarwienie ma ładniejsze . ale to obserwacje na moim klonie i mojej glebie , jak ktoś ma kwaśniejszą to nie ma potrzeby zakwaszać.
ta odmiana klona lubi bardzo kwaśne podłoże a u mnie glina ,on też już się rozrosnął i korzenie weszły w glinę , więc tam bardziej zasadowo u mnie

Och Alinko... jak ja ci dziękuję za tą informację o siarczanie! Mam cały wór w garażu, bo eM kupił... a ja nie wiedziałam na co on i jak się do tego zabrać. U mnie też glina - będę zatem podlewać kwasolubne jak radzisz.
Buziaki z kwadratowego
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:38, 06 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Byłam i fotki raniuszków nie było... potem zajrzę jeszcze raz... ostatniego zakupu świecznicy odmiany nie ustalę... wyszło jak zwykle Zajadę do Pana i się zapytam co kupiłam Wiem, że powinne kwitnąć w przyszłym roku

A tu dziś na początku rabaty kopałam.... posadziłam tam Twoja bordową piwonię.. i dałam jej inna do towarzystwa (chyba różowa0..bo się dusiła na rabacie bylinowej. Musiałam przekopać złocienie różowe (boję się, czy nie będą atakować piwonii..najwyżej znów będzie eksmisja.. dla złocieni) wyciepać ....grrrr nazwa wyleciała.... i cebulki, cebulki, cebulki.. już z kłami wiec robota kopciuszka. Dużo strat.. i wyciepane wszystkie siewki jeżówek, naparstnic, orlików.. No i jeżówki też posadziłam ciut inaczej. I ledwo żyję...
Za to parocja z ognikiem pięknie się prezentują.... parocja pięknie sie wybarwi.. jedne drzewo co mnie nie zawiodło w tym roku....

Edit.. tulipanowiec i magnolia Yellow River też dały czadu

Wpadam na chwilkę bo namierzyłem twój wpis i trzeba odpowiedzieć, potem zatrze się gdzieś w 100 stron . Zdjęcia raniuszka są kiepskie, niewiele na nich widać, ale ponawiam obietnicę, wkleję wieczorem, tylko przyszykuj sobie okulary .
Zdjęcie w oczku bomba, moje klimaty, wiem jak się czujesz stojąc tam w temperaturze kilku stopni, dobrze że chociaż na plusie - solidaryzuje się z Tobą!!!. Co zapomniałem napisać, to uczynię później, do usłyszenia
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:57, 06 lis 2014

Do góry
Wszystkich zaglądających pozdrawiam z bazin... nie odpowiedziałam każdemu... przegraliście z burakami.....w dodatku liściowymi... ktoś musiał je zrobić... padło na mnie ....

Alinka - lotos i pompy jeszcze w oczku siedzą.. na razie ścięłam liście lilii by nie gniły w wodzie

Weronika - muszę zobaczyć gdzieś wojażowała

Magnolia - jak goryczka sie rozrośnie to ci dam kawałek.. ale w tym roku trochę uszczknęłam, a ona wolniutko przyrasta.. musisz poczekać. Nigdzie tej odmiany nie można dostać.. udało mi sie kupić jakąś inna podobną, zobaczymy jak będzie z zimowaniem i rośnięciem. Lubię ją bo po pierwsze ma niebieskie kwiaty, po drugie kwitnie jako ostatnia i nie jest wrażliwa na przymrozki czy pierwszy śnieg. Trawka sama sie skomponowała wysiewając sie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 06 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięki dziewczyny kochane.
Strasznieee mi miło.

Magda70 przy gałazkach A majstruje- wiesza na nim różne cegły ,łańcuchy albo podpiera patykami. Ale na krótko- 2-3 tygodnie i wystarczy bo grab jest plastyczny bardzo. Trochę sie kłócimy co wiosnę w jego temacie , bo każde ma swoja wizję ( cholewka, nawet tu muszę iśc na kompromis).
Ola od wiatraków bierz te lawendy, ale moge też wpaść. Tylko za kilka dni, bo od jutra w terenie jestem i nie wiem kiedy zajrzę

Beatko to w nim lubię- to zaskoczenie
Magdo projekt gotowy, trochę przerobiony z muratora Pawła Włada- Kowalskiego, ale juz go nie ma w katalogu, był kilka lat temu. Zapomniałam nazwę.

Dzięki za lawendowe pochwały jeszcze raz

Magnolio, ja nieśmiało zaproponuję - załóż swój wątek, my chcemy więcej wszystkiego i regularnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:54, 06 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięki dziewczyny- miło słyszeć takie słowa od Was.

Kattax- Domek ciekawy?- tez go lubimy. Najfajniejsze że ludzie przechodząc komentuja że ładny, malutki domek, a on w srodku nie jest wcale mały-na naszą piątkę każdy ma swój pokój + jeden zapasowy i spory salon.

Noemi stipę ścinałam wiosną na ok 6-7 cm. Potem jak w kepach było sporo suchego to jeszcze skubałam z tego.

Magda70 - podjazd będzie dokładnie taki jak go wymysliłaś właśnie- po prostu śliczny.Dzięki

Magnolio, czy to projekt z pracowni ZET ? jak się nazywa, chciałam zerknąć z ciekawości

a co to masz za drzewko przy domu bo mimo że spore sprawia wrażenie leciutkiego, może dlatego że młode ? urośnie wielkie ? też myślałam o posadzeniu drzewa blisko domu ale nie wiem czy można - korzenie , fundamenty etc.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:12, 05 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Ola od wiatraków bierz te lawendy, ale moge też wpaść. Tylko za kilka dni, bo od jutra w terenie jestem i nie wiem kiedy zajrzę

Świetnie! Już się cieszę zatem codziennie nastawiam na herbatkę
Domku też zazdroszczę, taki wymarzony, śliczny mały a pakowny nie to co moja landara ...
Buziam, Cmokam itd
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:07, 05 lis 2014

Do góry

I goryczka Daje c zadu Ślicznota..

Józek, wyłaź z tych bagien bo Cię połamie w kościach!
Ale masz trawska piękne, ach!
A ta goryczka z carexem brązowym- śliczna.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:03, 05 lis 2014

Do góry
dzięki dziewczyny kochane.
Strasznieee mi miło.

Magda70 przy gałazkach A majstruje- wiesza na nim różne cegły ,łańcuchy albo podpiera patykami. Ale na krótko- 2-3 tygodnie i wystarczy bo grab jest plastyczny bardzo. Trochę sie kłócimy co wiosnę w jego temacie , bo każde ma swoja wizję ( cholewka, nawet tu muszę iśc na kompromis).

Beatko to w nim lubię- to zaskoczenie
Magdo projekt gotowy, trochę przerobiony z muratora Pawła Włada- Kowalskiego, ale juz go nie ma w katalogu, był kilka lat temu. Zapomniałam nazwę.

Dzięki za lawendowe pochwały jeszcze raz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:28, 05 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięki dziewczyny- miło słyszeć takie słowa od Was.

Kattax- Domek ciekawy?- tez go lubimy. Najfajniejsze że ludzie przechodząc komentuja że ładny, malutki domek, a on w srodku nie jest wcale mały-na naszą piątkę każdy ma swój pokój + jeden zapasowy i spory salon.

Noemi stipę ścinałam wiosną na ok 6-7 cm. Potem jak w kepach było sporo suchego to jeszcze skubałam z tego.

Magda70 - podjazd będzie dokładnie taki jak go wymysliłaś właśnie- po prostu śliczny.Dzięki

Marto-Magnolio-cudna ta Twoja lawenda...niesamowicie wyglądają te lawendowe poduchy...pewnie trochę schodzi na jej cięciu ?..drewutnia mnie się podoba
a co do domku, to oglądając zdjęcie też z eM stwierdziliśmy że" mały domek"...a tu proszę takie zaskoczenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies