Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Stylowe Nordowisko 11:51, 04 sie 2020

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 11:26, 04 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzymam kciuki żebyś dała radę bo będzie pięknie

Trzymaj bo ręce już mi odmawiają a sadzenie pilne, potem ta górka ziemi z drugiej strony domu czeka, najgorsza do rozwiezienia. Realizacje z planów wiosennych co planowałyśmy..zajawka tylko kamienie i doniczki to przenosiny sadzonek. Ciągle przestawiam, chodzę i myślę.

Plamy na trawniku 11:24, 04 sie 2020

Do góry
Mateusz32 napisał(a)
Witam. Tak jak w temacie, mam maly problem z trawnikiem, w niektorych miejscach trawa wyglada na zgnita, zolta... a w niektorych jest zielona...
Nie wiem co mam z ta zgnita teraz zrobic... Skosic na krotko i ja wygrabic? Czy jest jakis nawoz ktory by pomogl?
Wydaje mi sie, ze w tych zgnitych miejscach trawa jest zbyt gesta i pewnie nie oddychala...
Jesli ktos mial/ma podobny problem to prosze o informacje co mozna zrobic

Może za gęsto była posiana i to normalne, że zgnije ten nadmiar bo nie ma po prostu miejsca na krzewienie się.
Nawóz jest nierównomiernie rozsypany, stąd te plamy żółte, albo spalony.
Co robić, nic nie nawozić, wygrabić, potem wyżej kosić i czekać. Idą upały,, podlewać. W tym roku
pogoda jest nieprzewidywalna, albo leje albo skwar.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:19, 04 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś można tylko oglądać ogród przez okno. No to oglądam przez kuchenne .

Kasiula Jak ja bym miała taki widok przez okno to bym z chaty wcale nie wychodziła
Moja działka 11:11, 04 sie 2020

Do góry
Dzika róża-rosa rugosa pomarszczona. I kto by pomyślał że to jej drugi sezon. Wiosną Przycięta do 20cm n
ad ziemią.
Moja działka 11:05, 04 sie 2020

Do góry
Aktualne zdjęcia. Będzie co wspominać zimą
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 11:02, 04 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Szkoda cisków ale co zrobić. Sama jestem ciekawa czy moje się w ogóle przyjmą bo upały teraz. Fajnie że tak szybko ci się udało kupić werbenę i już taką konkretną.

Mam jeszcze cisy w drugiej części ogrodu ,żywopłot i kulki ,tam super rosną ,te na kulki były bidule jak kupowałam a jeszcze je wyciachałam na maxa a już się fajnie zagęściły
Wniosek z tego taki że muszą mieć odpowiednie miejsce napewno nie lubią nadmiaru wody,przez tą wodę moje padły a na wiosnę dobrze ruszyły ,tylko potem te deszcze je dobiły

Jeżeli nie masz podmokłego stanowiska dla nich to będą dobrze rosły

Werbena faktycznie wypasiona dziękuję
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:53, 04 sie 2020

Do góry
pasują i wygodne, a do tego stabilne

Ach Sylwia Sylwia i mężu Sylwii niezłomni jesteście ..podziwiam nieustannie

Kącik zadumy super sprawa można sobie posiedzieć niby razem a jednak osobno
Moja działka 10:45, 04 sie 2020

Do góry
karo napisał(a)
Ciąg dalszy kolorów. Jakoś tak mnie naszło. Może się komuś spodoba.

Piękny zakątek
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:30, 04 sie 2020

Do góry
Magical
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 10:28, 04 sie 2020

Do góry
w tym roku wystrzeliła na 1,9m czyli zrównała się ze mną

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:20, 04 sie 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 10:19, 04 sie 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Mam takie same obserwacje z hortensjami, są fantastyczne na sierpień w ogrodzie. Też miałam pustki pod koniec lipca a teraz tak ładnie. W tym roku kwitnienie mają nieco opóźnione, ale co tam, warto czekać.
Podziwiam za wczorajsze tyranie, gorąco było, nie wiem jak u was, ale u nas chociaż wiaterek był przyjemny. Ja od dwóch tygodni się byczę, nie padało i nie mam motywacji do roboty.
Poczytałam o twoich patentach na poprawę gleby. Nieświadomie wykorzystałam dwa, z ogniskiem i stertą gałęzi. Rozwiozłam to w zeszłym roku na dwie rabaty, szok jak rośliny na nich rosną. W dłuższej perspektywie nasza glina lepsza niż piach, tylko ta katorżnicza robota z użyźnianiem.
Zamawiam na dniach kompost na mój pas startowy Zbieram rośliny, duszą się w doniczkach.
Czytam, że twoje nowe anabelki to strongi. Znalazłam Ula przed chwilą materiał porównawczy. Wcale te już zakorzenione, kilkuletnie strongi nie mają tak olbrzymich kul, one chyba ze szkółek są podpędzone i ogromne na początku. To dobrze, bo delikatniej wyglądają mniejsze głowy. Piękny ten twój mur pod hortensje. Nie martw się ścianą, pójdą w przód. Stanowisko mają świetne, w cieniu z lekkim słońcem przez trochę. Ślicznie będzie

Skoro tak dużo jak u siebie i u mnie piszesz co jest mi miłe to Ci też odpiszę małym elaboratem
Chyba mamy podobnie że szukamy rozwiązań wymagających mniejszych nakładów pracy w przyszłości. U mnie wiadomo z przyczyn zdrowotnych. Hortensje są takie małoobsługowe a zarazem od lata przez zimę ciszą swoim zmiennym urokiem.
Lato mnie zaskoczyło swoim upałem a ja w trakcie spokojnej pracy byłam Zresztą miałam się nie wysilać aż nadto ale spotkania bardzo motywują. I nadgle okazało się że mój błogostan dostał skrzydeł
Hortenje pod murem ciszą mnie niesamowicie dasz wiarę że nad ranam przyszła mi myśl że na ten następny szpaler hortensji będą leciały zwały śniegu z dachu. I się zmartwiłam. Więc musiałam rano to sprawdzić i wygląda że raczej będzie zachaczał o cisy co mają być z przodu cięte w niewysoki murek do kolan. Ufff.... Fotkę załączam z wrażenia przy tych pustakach trzymających szmatę jest murek i zaczyna się częś gruzowa na podjazd więc nic więcej tam nie będzie. A jeśli hortensje przysypie część śn8egu to chyba im nie zaszk9dzi. Cała siła pójdzie na cisy a one mocne krzaki z czasem. Na początku można zabezpieczać deską.

Co do pracy- w upale ciężko to tak dzielę pracę na lżejsze, cięższe zostawiam na ranki i wieczory. Zostały mi 3 tyg wolnego a potem już nic nie zdziałam wielkiego. Mus się sprężyć choć ręce mi odmawiają. Masaż rehabilitujący w piątek.

Stylowe Nordowisko 10:05, 04 sie 2020

Do góry
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 09:23, 04 sie 2020

Do góry
beta napisał(a)
O jej... Ale mi brakowało Twojego ogrodu Basiu
Dziękuję Ci ze zaczęłaś od bodziszka Rozanne
Tylko u twierdziłaś mnie w przekonaniu że dobrze zrobiłam że go kupiłam

Pozdrawiam i nie ukrywam że czekam na resztę fotek

Ooooo jak miło Beatko Dziękuję!

Zaczęłam od Rozanne, bo jestem nim w tym roku zachwycona. Już myślę, gdzie upchać kolejne
Wrzucam dla Ciebie jeszcze zdjęcie Rozanne pod drzewami, pięknie rośnie, bardzo ładnie zadarnia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:22, 04 sie 2020

Do góry

woda się nalewa długo to w tym czasie kącik zadumy trzeba do wyglądu doprowadzić

Cudowne relacje z ogrodowej pracy. Przyznam że nie zmierzyłabym się z nią, bardzo trudna, wymagająca siły. Za to efekty bombowe samotni mam aż nadto więc na krzesełku zadumy nie posiedzę, choć mi się batdzo podoba ale tak bym nad tym stawikiem pourzędowała i zobaczyła te owady i inne gady przy wodopoju.
Tak odchodząc trochę od ogrodu, gdy kupiliśmy papugę to szukałam informacji na temat ich życia w naturze, jedzenia itp. Z racji tego że latają właśnie do wodopoju rano i wieczorem to tak naszemu pupilowi zmieniam wodę i też zaobserwowałam stałe przyzwyczajenia.
Nie dziw się ptakom że tak głośno protestowały bo Twoje oczko chyba jest dla nich najbliższym wodopojem jak fajnie że go mają Zresztą zimą też urzędują u Ciebie gromadnie
Dla odmiany czas na zmiany... 09:21, 04 sie 2020

Do góry
beta napisał(a)
Bodziszek Rozanne. Kupiony na próbę. Myślałam żeby zastąpić nim Miodunke Pstra, która całkowicie nie nadaje się na rabate pod drzewem--za dużo słońca tam dla niej, jest cała popalona i nie wyrośnięta. Bodziszka kupiłam trzy sadzonki. Zobaczymy czy da radę

Beatko, da radę, będziesz nim zachwycona, zobaczysz! Zwłaszcza jeżeli lubisz rośliny, które swobodnie rosną, i wplatają się w sąsiednie nasadzenia. Rozanne pięknie rośnie pod drzewami, z moich obserwacji wynika, że najlepiej im właśnie w słońcu i w półcieniu. Wrzucę u siebie w wątku taką fotkę pod drzewami
Ogród Basi 09:00, 04 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Uwielbiam te twoje ciekawe, fajne ozdoby
Ogrodowo też ładnie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:59, 04 sie 2020

Do góry
Dziś można tylko oglądać ogród przez okno. No to oglądam przez kuchenne .
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 08:58, 04 sie 2020

Do góry
Kolejna porcja zdjeć, tym razem z jeżówkami w roli głównej. Nie mam ich zbyt wiele, sadzonki są młode, ciągle przesadzane, więc chyba jeszcze w tym roku nie pokażą na co je stać Zastanawiam się nad zakupem odmian 'Green Jewel', 'Hot Papaya' oraz 'Aloha'. Tylko oczywiście jest problem, bo mam już brak miejsca na istniejących rabatach
Miałam jeszcze sadzonki 'Big Kahuna', ale tyle razy je przesadzałam (ostatni raz tej wiosny), że chyba już mi całkowicie zniknęły, w każdym razie na tą chwilę nigdzie ich nie widzę..

Jeżówka 'Glowing Dream'

Jeżówka 'Prairie Splendor Deep Rose' - podobno jest to najdłużej kwitnąca jeżówka

Jeżówka kupiona jako 'Magnus', ale nie mam pewności, czy to ona, bo klasycznej manguski nigdy nie widziałam. Ma bardzo duży i gruby środek oraz dużo płatków, które na siebie nachodzą. Czekam na kolejne, aż się bardziej rozwiną, żeby im zrobić lepsze zdjęcie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies