Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący ambrą 12:24, 17 sie 2020

Do góry
No to ustalone! Po wakacjach zabieramy się za rabatę przed domem! eMuś przenosi skrzynie a ja zaczynam przygotowywać ziemię Kompost, kora i mączka bazaltowa - są. Muszę jeszcze domówić obornika, bo się skończył.

Próbuję sobie rozrysować nasadzenia na tej rabacie i tu zaczyna się problem. Nowa rabata będzie połączona z już istniejącą - wzdłuż chodnika. Rosną na niej w rzędzie bukszpany i lawendy, gdzieniegdzie poprzetykane stipą. Chciałabym je tak zostawić, bo bardzo mi się podobają w takim układzie. Tylko jak to teraz pociągnąć dalej? Wymyśliłam coś takiego:

Hortensje Limelight pociągnę w kształt litery L, pomiędzy nimi miskanty ML. Przed nie róże Bajlando - bardzo mi pasują kolorystycznie do Limek. Lawendę pociągnę łukiem do środka rabaty. 3 rozplenice rosną po bokach ambrowca, myślałam żeby dołożyć ich więcej i tez pociągnąć do środka rabaty. Pozostałe miejsce wypełnię szałwią i stipą. Może być czy za dużo tego? Rabata ma wielkość 4,5/7,3 m (wymiary bez żywopłotu z tuji).
Ogród zacząć czas. 12:08, 17 sie 2020

Do góry
Specjalnie dla Andzi458- możliwości perukowca
Marzec:

Sierpień:
Przedziwny Ogród 11:51, 17 sie 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, letni ogród jest niesamowity, tyle kolorów, że nie można oderwać oczu
A lilie powalają na kolana
Podpórki i ławka to dzieła prawdziwego, bardzo zdolnego artysty, przekaż zachwyty synowi

Grażynko, cieszę się bardzo, że mój ogród przypadł Ci do gustu Myślę, że bujność zieleni i kolorów byłaby jeszcze intensywniejsza gdyby było więcej wilgoci i lepsza gleba. Ale cieszę się z tego co mam
Teraz kwitną lilie zakupione i wsadzone na początku lipca. Rzeczywiście, mają niepowtarzalny urok
Syn dziękuję za słowa pochwały... Ja też

Przerabianie ogródka pod swój gust 11:40, 17 sie 2020

Do góry
Coraz bardziej dokucza nam opurchlak- o ile nie widze szkod spowodowanych larwami- nie znalazlam zadnej podczas kopania od min.3 lat, pewnie za ciezka ziemia.Tak dorosle owady wkurzaja mnie coraz bardziej. Wiele roslon ma wyzarte typowe krawedzie lisci. Kiedys lalam nicienie. Ktos probowal pulapki na dorosle owady?

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:39, 17 sie 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Piękne!
Ty to masz talent!
Dziękuję oddałabym trochę tego talentu za odzyskanie zdrowia.
Właśnie zrobiłam sobie betonowe dynie, tą misę też sama zrobiłam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:09, 17 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

i tak jest teraz

Świetny pomysł
Szałasik też odnowiony do biesiadowania młodzieży ale ze względu na komary to nie wiem czy w tym sezonie da się biesiadować.

Gratuluję akcji u Abico
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:02, 17 sie 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Przecudne wianki robilam je chyba tylko do 11 tego roku zycia, i chyba mi sie zapomnialo jak sie je tworzy
Przecudna podporka, cuper prezent.A tu na fotce to co?

Hortensje w donicach chyba musisz czesto podlewac?Mam dwie swoje i psiocze na nie bo co dwa dni latam z konewka
Ja w tym roku zrobiłam około30 wianków, więc raczej z wprawy nie wyjdę, mam też zrobić wianuszek do komunii dla dziewczynki.
Myślę, że pytasz o eszewerię. Ładna latem , problematyczna zimą. Trzeba ją przechować w domu na słonecznym parapecie. Śmieci całą zimę.
Dookoła altany mam w różnych miejscach 10 hortensji w donicach. W moim piachu muszę je i tak co dzień podlewać, więc bez różnciy dla mnie czy w gruncie, czy w donicach.

Dalsza część moich poczynań. To już nie jest z cementu tylko z kleju budowlanego, takiego do klejenia styropianu przy dociepleniu domu.
Niestety te mniejsze półkule rozsypały się po zrobieniu zdjęcia. Za wcześnie je wyjęłam z formy. Mam nauczkę, ze muszę być bardziej cierpliwa.

Tu jeszcze domki cementowe, ale nad nimi musiałabym jeszcze popracować, tylko nie wiem czy mi się będzie chciało.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:56, 17 sie 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
To trzeba się tylko przyzwyczaić, innego rozwiązania nie ma...

Bog:

Składniki
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Z całym szacunkiem, upuszczamy foremkę z ciastem? Tak sobie pierdut o blat? ups… radykalne. A owoce jak na zdjęciu? Wykładamy na surową masę?
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:49, 17 sie 2020

Do góry
m_gocha napisał(a)

Dorotko!
Cynamon ma działanie grzybo i bakteriobójcze
Wydaje mi się że dzięki niemu uratowałam storczyki mamie

Z czego robiłaś te kule? Świetnie wyglądają w takich kompozycjach

Możesz napisać jak robisz te cementowe ozdoby?
Wykorzystujesz gotową zaprawę cementową? Czy robisz jakieś mieszanki?
Z czego zrobiłaś formy?
Wypróbuję też cynamon do storczyków w razie potrzeby. Wyżej pisałam, że różowy storczyk w dniu dzisiejszym ma 50 rozkwitniętych kwiatuszków.
Te kule to styropianowa kula pomalowana na brązowo i owinięta miskantem. w razie potrzeby mocowałam szpilką. Po kilku dniach trawa trochę przyschła i widać szczeliny między trawą, czyli brązowe paseczki kuli.

Do robótek z betonu używam zwykłego cementu, mieszam go z piaskiem i perlitem w jednakowych proporcjach. Woda na wyczucie.
Do każdej rzeczy mam jakieś wymyślone przez siebie formy. Koniki morskie, delfinki i żółwie to dziecięce foremki do piasku. Delfinki i koniki bardzo są problematyczne, ale zawściekłam się i robię. W takiej foremce beton musi leżeć kilka dni, później jeszcze przez kilka dni po wyjęciu trzeba go polewać wodą, żeby beton stwardniał.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:27, 17 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko Cudne wianki i śliczny ogródek koleżanki, fajna kaskada wodna, jak wodospad Piękny prezent zrobił Ci bratanek
Dziękuję Sylwio, miło, że Ci się spodobało.
Wodospad u koleżanki jest duży wokół rosną wysokie sosny w których jak harcuje wiatr z połączeniem szumu z wodospadu można się poczuć jak nad morzem.
Bratanek wreszcie miał trochę czasu, od razu z Agatką zapełniłyśmy mu ten czas. Ja mam jescze wyspawaną tacę i będę miała " coś" jeszcze.

Jeżówkowe-Love 10:27, 17 sie 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Bardzo ładnie to ujęcie

Z lekka zamazane ale najważniejsze widać
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:14, 17 sie 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Śliczne te Twoje wianki Dorotko. Właśnie sobie pomyślałam, że mogłam z tych wycinanych przewrotników wianek zrobić, taki suchelec

Masz cudne hortensje o storczykach nie wspomnę.
U mnie wyleciały już wszystkie. Dziś ostatni w sypialni zobaczyłam, że ma czarną zgniliznę.. skąd.. nie wiem wyleciał.

Witaj u mnie, miło że znalazłaś czas aby tu zajrzeć. Dziękuję za pochwały. Co do storczyków musisz zawsze pilnować, żeby nie stały w wodzie. One muszą się napić, nasiąknąć kora i wylać wszystek nadmiar. Ja je moczę w pojemniku z nawozem i wyjmuję do odsiąknięcia. Dziś liczyłam różowy storczyk ma 50 kwiatuszków. W ogrodzie u mnie straszna susza, podlewam tylko wokół altany i hortensje.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:06, 17 sie 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Pozdrawiam cieplutko w ten upalny dzień
Miło, że wpadłaś do mnie - też pozdrawiam

Plamy na trawniku 10:00, 17 sie 2020

Do góry
W tym roku na mój ogród to same jakies plagi padly. Nie ominęło nawet trawy. Wlasciwie to nie mam takiego pięknego trawnika, jak tutaj można zobaczyć, bo niestety granicze z nieuzytkiem z ktorego zasialo mi sie wszystko co sie dalo. Z pól przychodzą krety, nornice, więc sie juz pogodzilam ze trawnika to ja u mnie nigdy nie bede miala. Do tego sama zasiala sie koniczyna i ona przewaza. Niepokoi mnie coś co pierwszy raz się pojawiło. W trzech miejscach pojawily sie uschniete placki. Nie mam psa i nie ma mozliwosci zeby jakis obcy pies wszedl. Jedne plamy mam tam gdzie od poludnia jest cien a jedna gdzie slonce micno operuje. Ma ktoś pomysł co to moze byc i co mam z tym zrobic? Tak to wygląda.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 17 sie 2020

Do góry
Kochani, muszę odgrodzić tył ogrodu, żeby nie był widoczny z ulicy. Pierwsza myśl pergola, ale podpowiedzcie proszę może uda się jaką zieloną ścianę tam zrobić. Ma to być wzdłuż linii obrzeży które widać w trawniku:
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:47, 17 sie 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Mam sporo, siałam poziomki sama, w marcu, teraz mamy ze 200 krzaczków haha młoda zbiera

Zaprawy zabrakło, ciąg dalszy w przyszły weekend

Ja w międzyczasie posadziłam wszystkie wolne doniczki, jakieś zakupy jeszcze nie posadzone i to co rosło w doniczkach przed domem. Magnolię, dwie kaliny eskimo, ostatnio kupione budleje, i takie tam

Ale fajnie będzie...
Plamy na trawniku 08:29, 17 sie 2020

Do góry
kuba147963 napisał(a)
Witam.
Przez okres dwóch tygodni pojawiły mi się takie o to plany na trawniku. Nawóz był stosowany 4 tygodnie temu. Co może być powodem tych o to plam?

Powodem tych plam może być:

- za mało podlewania
- zbyt duża dawka nawozu i wypalenie
- dobra dawka nawozu, ale brak rozpuszczenia nawozu czyli za mało podlane
- suczka i mocz suczki - wypalenie

Naprawa:

- niskie skoszenie
- wydrapanie suchej trawy
- posypanie i przegrabienie ziemią
- lanie wody w dużej ilości celem odbudowania trawnika
Pamiętajcie o ogrodach 08:04, 17 sie 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

To juz ci misktanty kwitna??
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:00, 17 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Miło mi, że Ci się spodobały, bo wiem, że Ty potrafisz zrobić jeszcze ładniejsze.
Hortensje to jednak świetne rośliny, a te mobilne posadzone w donicach można ustawiać gdzie się w danym czasie chce.

Przecudne wianki robilam je chyba tylko do 11 tego roku zycia, i chyba mi sie zapomnialo jak sie je tworzy
Przecudna podporka, cuper prezent.A tu na fotce to co?

Hortensje w donicach chyba musisz czesto podlewac?Mam dwie swoje i psiocze na nie bo co dwa dni latam z konewka
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 07:50, 17 sie 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Sylwia witam się u Ciebie Przejrzałam Twój wątek, niestety nie dałam rady całego, ale to co widziałam jest przepiękne, bardzo podobnie myślimy i planujemy
A te zdjęcia powyżej to prawie jak z mojego ogrodu pozdrawiam Cię ciepło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies