Zostaw tak jak jest nic im nie będzie. Przycinaj każdego roku od samej ziemi jak chcesz mieć gęsta ścianę. Mój sadzone ok 60-70 cm i dobrze rosną mam brabant ponad 200 szt
Tak budzą, ale każdy krzak czy to będzie tuja, cyprys, Cis których nie będziemy przycinać tak wyrosna. Te widać że mają ok 70 lat policzylam boczny odnogi.
W Powsinie są piękne tuje wysokie na kilka pięter.
Więc to co sądzimy w ogrodach też może tak wyrośnąć bez naszej ingerencji.
Elu strasznie wielkie te choiny...Moje wiosną idą w inne miejsce takie podmokłe...wszystko będę tam wyrzucać co mi w ogródku nie pasuje...już tam mam taki mini lasek
Reniu nie to nie jest Bażyna podobna roślina do niej. Kupiłam posadziłam i plenie się jak diabli wszędzie jest zakwita na żółty kolor i potem trzeba ciąć bo brzydko wygląda ale znowu wypuszcza nowe łodygi.
Pozdrawiam
oj kosmetyki trzeba nie tylko mojemu ogrodowi mi też by się przydała
kamyczki są trochę niżej niż taras, ale pies przebiegając -wiecznie je rozwala
nawodnienia tam nie będzie takiego profesjonalnego -myślę o linii kroplującej ,ale to kiedyś .....nie wiem kiedy ...
to może pod tymi hortensjami zostawić te rodki i azalie ? i tylko brzózki wykopać ?
ech .....
przedogródek i bok z pomoca Ewy ,już mi pasuje ....teraz powoli trzeba zacząć planować tył
dobrze w sumie ,że ta zima jeszcze trwa ....tak ,to już bym ryła w ogrodzie
Witam Marta. Mała działaczka ale jaka urocza. Najważniejsze że się Tobie podoba masz gdzie się podziac w wolny czas. Ogródek przy domowy też ładny.
Pozdrawiam
Te na fotkach to pewnie przedwojenne, też tam rosną dużo mniejsze. Pokazała jakie mogą być bez ingerencji przez cięcie. Te są posadzone w dołkach. Piękne choiny sateż są w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie.
Odnośnie pogody trudno co będzie to będzie. Każdego roku hortensję patulilam i tak marzła i nie kwitla w tym roku nie zawijam mam to gdzieś.
To samo z różami pnacymi w zeszłym roku o winiety jak pompy i tak zmarzly później wiosna poprawiła. Więc jak przeżyją to dobrze. Będę tylko sądzić krzaki które nie Marzna.
Trudno taki klimat nie wszystko musi rosnac u mnie. Iglaki nie Marzną.
Róże jedne kopczykowalam na żwirze przykryłam donicami. Nie ma śniegu jakby popada to mróz nie straszny roślinom.
Ognisk to kapryśny krzak ni zawsze dobrze zimę przechodzi, ale na szczęście Marzenie mu tylko korpus i odbija od podstawy. Mam takiego od kilku lat już na nim krzyżyk postawiłam ale co rok odbija i nigdy nie kwitnie taki dziwoląg.
Witam
Agnieszka
Zawsze wskakuje na wątki dopiero co rozpoczęte, ale widzę że już od dawna jesteś z przerwami. Przejrzałam wszystko pięknie sielsko i anielsko. Kwiatów od groma, masz rękę do hortensji jeżeli to wszystko z patykow są piękne.
Masz też rośliny ciepło Lubne nawet afrykańskie.
Przepiękne ten klerodendron już patrzyłam nigdzie go nie można dostać.
Agnieszka czy będziesz jeszcze Przycinac klerodendron.. Byłabym wdzięczna jakbym dostała szczępke. Daj znać na priv.
Mam kilkuletnie bugenwille też u mnie bardzo ładnie rosną, ale nie rozmnaża bo nie da rady z patykow.