Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Thuja 'Brabant' 17:55, 24 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Zostaw tak jak jest nic im nie będzie. Przycinaj każdego roku od samej ziemi jak chcesz mieć gęsta ścianę. Mój sadzone ok 60-70 cm i dobrze rosną mam brabant ponad 200 szt

Dzięki śliczne. Zostawiam!
Odcienie zieleni 2 23:22, 23 lut 2018

Do góry
Jutro jestem u Was.
Thuja 'Brabant' 18:01, 23 lut 2018

Do góry
aneczka_a napisał(a)
Witam, czy posadzone co 50 cm od pnia do pnia może zostać? Mamy posadzone tak brabanty i już po 3 latach się stykają, chcemy zwartą ścianę, ale nie chce też im krzywdy zrobić. Boję się jednak, że jak wysadzę co drugą to znowu się nie zejdą.

Zostaw tak jak jest nic im nie będzie. Przycinaj każdego roku od samej ziemi jak chcesz mieć gęsta ścianę. Mój sadzone ok 60-70 cm i dobrze rosną mam brabant ponad 200 szt

Ptasi gaj 10:28, 23 lut 2018

Do góry
Tak budzą, ale każdy krzak czy to będzie tuja, cyprys, Cis których nie będziemy przycinać tak wyrosna. Te widać że mają ok 70 lat policzylam boczny odnogi.
W Powsinie są piękne tuje wysokie na kilka pięter.
Więc to co sądzimy w ogrodach też może tak wyrośnąć bez naszej ingerencji.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:27, 23 lut 2018

Do góry
Goździkowa zobacz jakie mogą być choiny na moim wątku dzisiejsze foty.

Byłam ,widziałam...serdecznie dziękuję
Ptasi gaj 10:10, 23 lut 2018

Do góry
Wstawiam jeszcze dzisiejsze foty z Łazienek wysokich choin kanadyjskich pewnie kilkadziesiąt lat maja ale są piękne.
To dla Magdy z Ogrodu z Wilkiem dla Gobasi i dla wszystkich którzy zajrza na wątek i kogo Choina kanadyjska interesuje.

Tutaj 3 choiny razem

Zbliżenie pnia

Elu strasznie wielkie te choiny...Moje wiosną idą w inne miejsce takie podmokłe...wszystko będę tam wyrzucać co mi w ogródku nie pasuje...już tam mam taki mini lasek
Japoński ogród Reni i Matiego 00:45, 23 lut 2018

Do góry
Reniu nie to nie jest Bażyna podobna roślina do niej. Kupiłam posadziłam i plenie się jak diabli wszędzie jest zakwita na żółty kolor i potem trzeba ciąć bo brzydko wygląda ale znowu wypuszcza nowe łodygi.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:42, 23 lut 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Czy Ty masz Elu na skalniaku bażynę?

Wygląda jak bażyna ale to nie jest.
Wietrzny ogród 20:37, 22 lut 2018

Do góry
Spiesz się powoli oczywiście nie można przesadzać ja to Wstawilam dla orientacji.
Pozdrawiam.
Ogród z wilkiem zamkn. 16:59, 22 lut 2018

Do góry

Jeżeli te brzozy maja tam zostać to zrób otoczki z dużych kamieni przy każdej brzozie chodzi mi o taki Murek oporowy i podsyp ziemią. Może być prosty lub półokrągły. Szkoda ich wykopać, ale w takiej pochylenia skarpie nie będą dobrze rosły. Pamiętaj brzozy maja bardzo płytki system Korzeniowy i też podczas suszy muszą być podlewane, będzie woda ściekami poniżej.

Pisze i doradzam już za dużo tego.

doradzaj doradzaj ....bardzo się cieszę jak mi każdy pomaga .....
Ogród z wilkiem zamkn. 16:46, 22 lut 2018

Do góry
Moim zdaniem te brzozy powinnaś poniżej posadzić albo w ogóle usunąć i posadzić drzewa które rosną do góry albo na pniu szczepione mam na myśli klony lub miłorząb pięknie się przebarwiajace jesienią jeszcze wiąz holenderski wąsko rośnie.
Co zauważyłam, że żwir obok schodów jest bardzo wysoko wysypany wylewa się na schody. Czy tam jest cokół wysoki jeżeli tak to obniż do jakiegoś poziomu i wypoziomuj schodek żwirowy i w to miejsce wsadz hortensje i zrób nawodnienie. Możesz ten schodek podeprzeć kamieniami aby się nie osypywal bo tam stromo.
Poniżej hortensji które są kwasolubami posadzić też jakies niskie rośliny kwasolubami będzie ładnie tak ja to widzę.

Masz tam dużo miejsca brzozy w trójkąt w jakimś kącie.

Masz ładnie tylko trochę kosmetyki trzeba zrobić jak w każdym ogrodzie.
Pozdrswiam

oj kosmetyki trzeba nie tylko mojemu ogrodowi mi też by się przydała

kamyczki są trochę niżej niż taras, ale pies przebiegając -wiecznie je rozwala

nawodnienia tam nie będzie takiego profesjonalnego -myślę o linii kroplującej ,ale to kiedyś .....nie wiem kiedy ...

to może pod tymi hortensjami zostawić te rodki i azalie ? i tylko brzózki wykopać ?
ech .....
przedogródek i bok z pomoca Ewy ,już mi pasuje ....teraz powoli trzeba zacząć planować tył
dobrze w sumie ,że ta zima jeszcze trwa ....tak ,to już bym ryła w ogrodzie
Ostnica - Stipa 16:32, 22 lut 2018

Do góry
Ewik napisał(a)
Moje siane w zeszłym tygodniu zaczynają wychodzić ☺

To dobrze a piszą, że 3-4 tygodni wschodzi. Ja siałam w sobotę w zeszłym tygodniu.
Ogród z wilkiem zamkn. 16:31, 22 lut 2018

Do góry
Magda na moim wątku Wstawilam choiny z Łazienek jak chcesz to zerknij.

byłam... widziałam .....ogromniaste -takich nie chcę mieć
Między sosnami 16:20, 22 lut 2018

Do góry
Witam Marta. Mała działaczka ale jaka urocza. Najważniejsze że się Tobie podoba masz gdzie się podziac w wolny czas. Ogródek przy domowy też ładny.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:56, 22 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Rety ......jakie te choiny wielkie takich nie chce - nie dam im urosnąć

Oczar czarodziejski

Te na fotkach to pewnie przedwojenne, też tam rosną dużo mniejsze. Pokazała jakie mogą być bez ingerencji przez cięcie. Te są posadzone w dołkach. Piękne choiny sateż są w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie.
Ogrodowe kreacje 02:02, 22 lut 2018

Do góry
Odnośnie pogody trudno co będzie to będzie. Każdego roku hortensję patulilam i tak marzła i nie kwitla w tym roku nie zawijam mam to gdzieś.
To samo z różami pnacymi w zeszłym roku o winiety jak pompy i tak zmarzly później wiosna poprawiła. Więc jak przeżyją to dobrze. Będę tylko sądzić krzaki które nie Marzna.
Trudno taki klimat nie wszystko musi rosnac u mnie. Iglaki nie Marzną.
Róże jedne kopczykowalam na żwirze przykryłam donicami. Nie ma śniegu jakby popada to mróz nie straszny roślinom.
Oj..Tak samo myślę.
Trochę tylko okrylam. I będzie jak będzie. Trudno.Najwyżej jakieś roszady z roślinami zrobię.
Ogrodowe kreacje 00:03, 22 lut 2018

Do góry
Odnośnie pogody trudno co będzie to będzie. Każdego roku hortensję patulilam i tak marzła i nie kwitla w tym roku nie zawijam mam to gdzieś.
To samo z różami pnacymi w zeszłym roku o winiety jak pompy i tak zmarzly później wiosna poprawiła. Więc jak przeżyją to dobrze. Będę tylko sądzić krzaki które nie Marzna.
Trudno taki klimat nie wszystko musi rosnac u mnie. Iglaki nie Marzną.
Róże jedne kopczykowalam na żwirze przykryłam donicami. Nie ma śniegu jakby popada to mróz nie straszny roślinom.
Ogrodowe kreacje 23:54, 21 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Ognisk to kapryśny krzak ni zawsze dobrze zimę przechodzi, ale na szczęście Marzenie mu tylko korpus i odbija od podstawy. Mam takiego od kilku lat już na nim krzyżyk postawiłam ale co rok odbija i nigdy nie kwitnie taki dziwoląg.
Mio Amore :) 23:37, 21 lut 2018

Do góry
Witam
Agnieszka
Zawsze wskakuje na wątki dopiero co rozpoczęte, ale widzę że już od dawna jesteś z przerwami. Przejrzałam wszystko pięknie sielsko i anielsko. Kwiatów od groma, masz rękę do hortensji jeżeli to wszystko z patykow są piękne.
Masz też rośliny ciepło Lubne nawet afrykańskie.

Przepiękne ten klerodendron już patrzyłam nigdzie go nie można dostać.
Agnieszka czy będziesz jeszcze Przycinac klerodendron.. Byłabym wdzięczna jakbym dostała szczępke. Daj znać na priv.

Mam kilkuletnie bugenwille też u mnie bardzo ładnie rosną, ale nie rozmnaża bo nie da rady z patykow.

Cudowny klon palmowy.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:38, 21 lut 2018

Do góry
Goździkowa zobacz jakie mogą być choiny na moim wątku dzisiejsze foty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies