Magda jak chcesz zobaczyć cisy to na moim wątku dzisiaj umieściła foty z Łazienek. Ściana która się ciągnie kilkadziesiąt metrów puszczone na żywioł tylko Góra przycinane. Są też drzewa choin kanadyjskich.
Jeżeli te brzozy maja tam zostać to zrób otoczki z dużych kamieni przy każdej brzozie chodzi mi o taki Murek oporowy i podsyp ziemią. Może być prosty lub półokrągły. Szkoda ich wykopać, ale w takiej pochylenia skarpie nie będą dobrze rosły. Pamiętaj brzozy maja bardzo płytki system Korzeniowy i też podczas suszy muszą być podlewane, będzie woda ściekami poniżej.
Moim zdaniem te brzozy powinnaś poniżej posadzić albo w ogóle usunąć i posadzić drzewa które rosną do góry albo na pniu szczepione mam na myśli klony lub miłorząb pięknie się przebarwiajace jesienią jeszcze wiąz holenderski wąsko rośnie.
Co zauważyłam, że żwir obok schodów jest bardzo wysoko wysypany wylewa się na schody. Czy tam jest cokół wysoki jeżeli tak to obniż do jakiegoś poziomu i wypoziomuj schodek żwirowy i w to miejsce wsadz hortensje i zrób nawodnienie. Możesz ten schodek podeprzeć kamieniami aby się nie osypywal bo tam stromo.
Poniżej hortensji które są kwasolubami posadzić też jakies niskie rośliny kwasolubami będzie ładnie tak ja to widzę.
Masz tam dużo miejsca brzozy w trójkąt w jakimś kącie.
Masz ładnie tylko trochę kosmetyki trzeba zrobić jak w każdym ogrodzie.
Pozdrswiam
Wstawiam jeszcze dzisiejsze foty z Łazienek wysokich choin kanadyjskich pewnie kilkadziesiąt lat maja ale są piękne.
To dla Magdy z Ogrodu z Wilkiem dla Gobasi i dla wszystkich którzy zajrza na wątek i kogo Choina kanadyjska interesuje.
Jeszcze raz napisze te mają ok 7-8 lat były przesadzanie w wilgotne miejsce kupowane też ok 1 1 metra ale dosyć ładne. Po przesadzanie 2 sezony się aklimatyzowaly centymetrów dorosły. Teraz maja ok 3 m. Rosną w tym miejscu 3 szt nie można zrobić foty z tyłu bo zarośnięte przywieszka takie same. Jedna ma 2 przewodniki.
Te poniżej mam od 2014 roku były wyższe 1,5 M 18 szt 15 pod płotem rośnie a 3 szt porozrzucane po ogrodzie te były kupowane w dużych donica kupiłam 20 2 szt się zmarnowały przywieźli zasuszone. Choina potrzebuja wilgotne go podłoża. Te 18 nie były jeszcze cięte dopiero w tym roku będą. Ładnie rosną.
Poniżej jedna z luźno posadzonych
7
Po prawej stronie w okresie wypuszczenia bombelkow odrostow piękny widok w realu
No palm mam trochę i tych innych dziwaków też jest trochę ale wszystko śpi na razie jeszcze, oczekując wiosny i ciepła by móc wyjść na zewnątrz i poczuć wiatr w liściach.
Coś zakupów planuje ache chyba tak troszkę lepiej niż po inne lata bo boje się że potem nie zdołam tego ogarnąć.
I każdy chyba oczekuje tej naszej wiosny z utęsknieniem.
Witaj Piotruś. Obejrzałam do mojego ostatniego wpisu października. Nie było cię więc cisza zapanowała. Masz palmiarnie w domu. Już bliżej wiosny niż dalej oby bez przymrozkow.
Pozdrawiam
Izo moje trawy to NN jak kupowałam w 2013 r. Patrzyłam na kwiatostany miały mikre 2 łodygi szkółkarz powiedział że po 5 latach będzie pani rozsądzala i tak się dzieje. W każdym razie każda trawa inny sort. W lecie jak zaczynają rozkwitać i w lutym najpiękniejsze są.
Zima jest u Ciebie? U nas trochę mroz łapie słoneczko pięknie swieci. Pozdrawiam.