Nie wiem ile dokładnie tam jest miejsca, ale wydaje mi się, że nie ma miejsca na żadne większe drzewo. Katalpa nie ma małej korony, a i świerk zwiększy objętość. Śliwa jest bardzo duża, cięta nie wygląda dobrze, mój sąsiad mocno przycina koronę, ale pień z roku na rok coraz grubszy i dziwnie to wygląda. Może jak pokombinujesz z linią rabat i w tym miejscu mocno wysuniesz do przodu to wtedy można tam dać coś na pniu. Gdybym to ja miała taki garaż do zasłonięcia, dodałabym jeszcze jeden świerk.
Moja hortensja rośnie na pełnym słońcu.I może szybciej się przebarwiają i liście też łapią inne kolorki. Jest piękna duża, dekoracyjna
Ja mam już różową dębolistną a ty białą
Moja ma 5 lat.A twoja ?? W cieniu dobrze ci kwitnie ?
Kamilciu dziękuję.
Guzikowiec jest ciekawy.Pod koniec lutego przesadzałam go nad sam staw.Trochę się o niego obawiałam.
Ale żyje, ma się dobrze i pięknie kwitnie Owady go uwielbiają
Liliowce już w mniejszości ale jeszcze cieszą.
Lilie też Te co raku po kilka dokupuję
Witam co byście doradzili, jak można jeszcze uzupełnić tą rabatę. Myślę o jakiejś kuli koło buka i turzycy elata aurea wzdłóż długiego boku i tego krótszego z bukiem Rohan obelisk. Pomiędzy stipe posadzę czosnki. Proszę o Wasze sugestie.
Pozdrowienia od Eddiego Ostrzyglam go wczoraj Nie patrzcie na talerz po jego jedzeniu, to bylo tuz po jego kolacji, nie stoi tam dlugo i na jego brudne lapy tez prosze nie patrzec byl po spacerze
2015- tu mnie chwasty wyprzedzały z powodu braku innych roślin
2016- kwiatostany nabierają masy w sezonie od lipca do sierpnia, na początku kwitnienia są małe. Zawsze na jesień pokazują swój pełny czar.
Ale też zależy od nasłonecznienia, ilości wody i warunków glebowych, chyba ten aspekt jest najważniejszy. W drugim czy trzecim sezonie podsypałam je taczką kompostu każdy krzew i wtedy wybujały i zobaczyłam że po prostu potrzebuja dobrej ziemi. A u mnie kompost jest ciężki i im to wcale nie prezszkadza.
Bywa tak że krzew ma więcej małych kwiatostanów a często mniej bardzo dużych. To też zależy od cięcia. Gdy zostawisz wiosną przy cięciu mniej łodyg to będą większe, a gdy nie przytniesz większości rozgałęzień to z nich krzew wypuszacza dużo łodyg i potem kwiaty są mniejsze. Zdarzyło się na początku że w czasie kwitnienia wycinałam te mniejsze wiotkie łodyżki. Teraz mocno wycinam wszystko co słabe wiosną.
Poczekaj bo one dopiero zaczynają i w sierpniu są pełniejsze kwiatostany.
Jestem z nich bardzo zadowolona. Kupiłam 7 lat temu 24szt. 2 okazały się pomyłkowo zaetykietowane więc rosną teraz w przedogródku. Właściwie od następnego sezonu były ładne ale wielkości nabierają z wiekiem, ponieważ muszą im zgrubnąć podstawowe pędy z których wypuszczają łodygi kwitnące. Mam zdjęcia z poprzednich lat to trochę mojej metamorfozy możesz zobaczyć.
Różnie je w różnych latach cięłam. Czasem niżej 20cm nad ziemią. Potem wyżej. Obecnie tnę tył wyżej a przód niżej.
Ale musisz pamiętać że akurat ta odmiana nie jest najwyższa, tylko średnia. Mi one tutaj takie właśnie pasują bo rabaty sa dość wąskie i też mają stanowić średnie piętro a nie najwyższe.
U Danusi możesz zobaczyć inne hortensje wysoko prowadzone.