Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:54, 29 gru 2020

wrzesień
ratowanie plonów przed karczownikiem

planowanie wiosny

sadzę truskawki od nowa

tworzę żywopłot budlejowy

bukiet od Emusia

odmulania cd.

nierówna walka z karczownikiem i ratowanie gunnery

odnawiam meble w kąciku ogrodnika

znów zaczyna wyglądać, ale już nam się nie chce... chmury na horyzoncie

zmiana dekoracji na jesienną za sprawą chorej jarzębiny

porządki w chatce

goście

nie wiadomo kiedy zaczęła się jesień.....dopiero była wiosna....

sylwia_slomc... 00:10, 30 gru 2020

wrzesień cd.
rewolucja i zmiany w podwórku

i nagle był
październik

znowu strach...

przez chwilę było magicznie

ostatnie zbiory

i radość

prawie cały październik budujemy te apartamenty, dzień krótki zostają soboty

ale tego spektaklu nie przeoczyliśmy

sylwia_slomc... 00:24, 30 gru 2020

listopad
plotę trawy

kopiemy dalie

sadzę

Emuś kosi

Syn maluje

tnę gunnerę

jeszcze kosimy

na ostatnie bukiety

sadzę chryzantemy by wspomóc rolników

grabimy i sprzątamy liście

dokarmiamy

wykańczamy apartament

końcem miesiąca zrobiło się biało
sylwia_slomc... 00:37, 30 gru 2020

grudzień

sypię mączkę bazaltową

mrozi

drapieżnik

materiał na nowe

chłopaki budują zimową chatę gunci

magia

mgły

sypię trociny, a mróz ubiera

dekoruje i ja

Mam nadzieję, że 2021 będzie spokojniejszy czego sobie i Wam życzymy
AnnaMS 00:58, 30 gru 2020

Sylwio Macie piękny, magiczny ogród, podziwiam Was za wytrwałość i zazdroszczę Wam tej siły jaką w sobie macie, wielkie brawa
anka_ 08:15, 30 gru 2020

Wspaniałe podsumowanie. Nie wiem Sylwuś skąd Wy braliście siły, żeby podnieść się po zalaniu, ale podziwiam. I wspaniałe jest to, że wasz ogród to praca zespołowa.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mgduska 10:27, 30 gru 2020

Robi wrażenie to podsumowanie! Kawał roboty włożyliście w odzyskiwanie ogrodu, ach, gdyby tak nie trzeba było go odzyskiwać, tylko sobie robić pomalutku.. pomimo tego - ogród idzie do przodu, a tyle w nim życia - i Wy pracowici ludzie, bardzo pozytywnie to wszystko wygląda
sylwia_slomc... 10:36, 30 gru 2020

AnnaMS napisał(a)
Sylwio Macie piękny, magiczny ogród, podziwiam Was za wytrwałość i zazdroszczę Wam tej siły jaką w sobie macie, wielkie brawa

Aniu z tą siłą to różnie bywa....są momenty gdy brak jej totalnie np. po powodzi, ale wiemy, że skutki same się nie usuną, wiemy też, że małymi kroczkami a systematycznie można więcej zdziałać na dłuższą metę.....wiec bierzemy się z życiem za bary, poprawiamy koronę i do roboty....takie momenty uczą pokory....nic nie jest nam dane na zawsze.....
sylwia_slomc... 10:58, 30 gru 2020

anka_ napisał(a)
Wspaniałe podsumowanie. Nie wiem Sylwuś skąd Wy braliście siły, żeby podnieść się po zalaniu, ale podziwiam. I wspaniałe jest to, że wasz ogród to praca zespołowa.

Aniu życzę Ci Byś i Ty znalazła wiosną taką siłę w Sobie by zacząć od początku choć może inaczej.... Ja po każdym takim kataklizmie w ogrodzie przeżywam pewnego rodzaju" żałobę" staję na krawędzi tzw. doła ...... ale staram się oderwać od tego myśli, odreagować w jakiś sposób ( dziewczyny Są ogromnym wsparciem, zawsze gdzieś mnie wyciągną bym oderwała głowę)potem robię liczenie strat i plany usuwania szkód....staram się trzymać tych planów kurczowo i bez odstępstw, bo gdybym tego nie robiła mogłyby runąć jak domek z kart ( zawsze z tyłu głowy jest pytanie czy to ma sens, że za chwilę może się powtórzyć, marzę o czasie gdy tych obaw nie mieliśmy)..... ale po każdym razie chyba jesteśmy mocniejsi.... wiemy, że jeśli udało się odkopać raz i drugi to odkopiemy się i kolejny.....póki sił starcza....
Potem rzucam się w wir zakupów materiałowo roślinnych i sadzenie i to już mi daje odpoczynek dla myśli i serca i czekam na kolejny sezon mimo obaw.

Myślę Aniu, że Tobie potrzeba tego zimowego czasu teraz na przeżycie " żalu po stracie" przetrawienia rozgoryczenia, rozczarowania, i nie czarujmy się pewnie i złości( ja byłam wściekła na pogodę, życie, los....na bezsilność wobec natury
Ale idzie wiosna, a więc nowe!!! Świat obudzi się do życia...poczynisz nowe plany....wszak żyjesz w tym miejscu i patrzysz na nie co dnia, a patrzyć chcemy na piękno, a nie destrukcję ....teren masz duży....może trzeba będzie po kawałeczku zaczynać, ale pamiętaj kawałeczek do kawałeczka i sklei się wreszcie w całość...jak puzzle.

A i warto by było sprawdzić gdzie zgłosić te szkody, do Ochrony środowiska, koła łowieckiego, gminy, ktoś odpowiada za te bobry i zniszczenia poczynione, czytałam w necie, że można dostać odszkodowanie na szkody poczynione przez sarny i zające to i przez bobry pewnie też. Sprawdź, bo może warto, może by było na rośliny lub kawałek ogrodzenia z czegoś mocniejszego. Warto spróbować. Nie wiem czy udało Ci się ogród ubezpieczyć, bo być może i tym warto się zainteresować na przyszłość. Nam to ubezpieczenie bardzo pomogło, bo było od czego startować od nowa. Osobno ubezpieczam rośliny, a osobno infrastrukturę ogrodową. Warunek do odszkodowania to przedstawić FV i rachunki, oraz wykaz zniszczeń i podjęcia się odbudowy, udowodnienia, że się tego dokonało przed kolejnymi zniszczeniami.
Roocika 11:00, 30 gru 2020

Sylwia ale mieliście super ogrodowy rok, wzloty i upadki, taka sinusoida.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo zdrowia i sił i energii w Nowym ogrodowym Roku