Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 15:04, 29 gru 2020

greg66 napisał(a)
Asiu

Niech zaradny anioł strzeże was za dnia
I dorodne dziatki radość wniosą swą
Niech się często u was śpiewa
W oknie kwitnie żart
Gdy będziecie sadzić drzewa
Niech urosną w sad...

Grzegorzu, dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
SlonecznyOgrod 19:44, 29 gru 2020

Ale wam sypnęło

Aż 7 metrów różnicy w poziomie waszej działki , czy liczysz od innej drogi niż wasza dojazdowa do domu?

To całkiem dużo, u mnie też dom na górce a łąka na dole ile metrów róznicy to nie wiem... rozciągło się to na jakiś 60ciu metrach, nie jest aż tak stromo.

Roocika 19:54, 29 gru 2020

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale wam sypnęło

Aż 7 metrów różnicy w poziomie waszej działki , czy liczysz od innej drogi niż wasza dojazdowa do domu?

To całkiem dużo, u mnie też dom na górce a łąka na dole ile metrów róznicy to nie wiem... rozciągło się to na jakiś 60ciu metrach, nie jest aż tak stromo.

Daria od dojazdowej gruntowej, dojazdowa "schodzi" w dół, dlatego mamy wjazd tak daleko od frontu domu, inaczej się nie dało, nie wjechalibyśmy.
Dom wybudowaliśmy na " półce", południowo zachodni narożnik (fundament) był stawiany po zdjęciu humusu i zasypywany ziemią z wykopów.
Dom sąsiadki jest też na skarpie, którą widzimy po zachodniej stronie, jak się przyjrzysz na zimowym zdjęciu to zobaczysz różnicę poziomów
ElzbietaFranka 20:29, 29 gru 2020

Asiu odnośnie oczka suchego miałam dużo napisane przycisnelam za dużo i wszystko poszło.
Tak moje oczko zostało zrobione po to aby zbierał się nadmiar wody.
Kamień przypadkowo odnaleziony przy orce pola i traktorzysta złamał pług.
Jest tak duży, że nie jesteśmy w stanie tego kamienia wyciągnąć.
Wyprofilowalismy brzegi tam jest akurat piasek położyłam foli i wysypaliśmy żwirek. Głębokość ok 70 cm ale jest dosyć rozłożyste.
Kilka razy w ciągu roku się napełnia przy sporych opadach.
Jak masz miejsce to się nie zastanawiaj warto. Zawsze można do oczka wrzucić pompę i wypompować na zewnątrz.
Powodzenia
ElzbietaFranka 20:32, 29 gru 2020

Roocika napisał(a)
Hortki z czapkami ze śniegu

Ale ładnie.
Roocika 21:26, 29 gru 2020

ElzbietaFranka napisał(a)
Asiu odnośnie oczka suchego miałam dużo napisane przycisnelam za dużo i wszystko poszło.
Tak moje oczko zostało zrobione po to aby zbierał się nadmiar wody.
Kamień przypadkowo odnaleziony przy orce pola i traktorzysta złamał pług.
Jest tak duży, że nie jesteśmy w stanie tego kamienia wyciągnąć.
Wyprofilowalismy brzegi tam jest akurat piasek położyłam foli i wysypaliśmy żwirek. Głębokość ok 70 cm ale jest dosyć rozłożyste.
Kilka razy w ciągu roku się napełnia przy sporych opadach.
Jak masz miejsce to się nie zastanawiaj warto. Zawsze można do oczka wrzucić pompę i wypompować na zewnątrz.
Powodzenia

Ela, dzięki Pogrzebalam jeszcze i znalazłam Twoje wpisy. Mamy trochę miejsca i chyba zrobimy takie "oczko".
Chodziło mi takie coś po głowie i zobaczyłam u Ciebie zdjęcie i mnie olsnilo Super
ElzbietaFranka 01:00, 30 gru 2020

Ciesze się,że coś pomogłam. Przejrzałam twoj teren tam można zrobić piękne suche oko. Jeszcze mozesz włożyć sporej wielkości kamienie. Na dno żwirek i żółte irysy.
O ambrowca się nie martw bo one lubią takie podmokłe gleby.
Tylko uważaj aby oczko nie było niżej chodzi mi o głębokość od potoku bo będziesz miała wodę cały czas.

Może jutro napiszę znalazłam szkółkę z drzewami liściastymi i iglakami sprzedają w pęczkach drzewka mogłabyś na tą skarpe posadzić od domu po lewej stronie.
Roocika 08:58, 30 gru 2020

ElzbietaFranka napisał(a)
Ciesze się,że coś pomogłam. Przejrzałam twoj teren tam można zrobić piękne suche oko. Jeszcze mozesz włożyć sporej wielkości kamienie. Na dno żwirek i żółte irysy.
O ambrowca się nie martw bo one lubią takie podmokłe gleby.
Tylko uważaj aby oczko nie było niżej chodzi mi o głębokość od potoku bo będziesz miała wodę cały czas.

Może jutro napiszę znalazłam szkółkę z drzewami liściastymi i iglakami sprzedają w pęczkach drzewka mogłabyś na tą skarpe posadzić od domu po lewej stronie.

Oczko myśleliśmy, żeby zrobić tak jak się kończą te kartony, tam się zbiera najwięcej wody. Dziś było względnie dobrze, woda mieściła się w studzience

Studzienka przed lilakami
Roocika 09:03, 30 gru 2020

Po ostatnich opadach i śniegu woda spokojnie spływa

Starorzecze też za serbami tez mokre
Roocika 09:05, 30 gru 2020

Lubię sprawdzać co się dzieje Dziś jest lekki przygruntowy przymrozek, oby jak najdłużej, może robactwo się tak nie rozmnoży.
Za to kret ryje, krajobraz księżycowy haha

Chory Serb jakby lepiej? Albo mi się wydaje...