Moja hortensja rośnie na pełnym słońcu.I może szybciej się przebarwiają i liście też łapią inne kolorki. Jest piękna duża, dekoracyjna
Ja mam już różową dębolistną a ty białą
Moja ma 5 lat.A twoja ?? W cieniu dobrze ci kwitnie ?
Kamilciu dziękuję.
Guzikowiec jest ciekawy.Pod koniec lutego przesadzałam go nad sam staw.Trochę się o niego obawiałam.
Ale żyje, ma się dobrze i pięknie kwitnie Owady go uwielbiają
Liliowce już w mniejszości ale jeszcze cieszą.
Lilie też Te co raku po kilka dokupuję
Witam co byście doradzili, jak można jeszcze uzupełnić tą rabatę. Myślę o jakiejś kuli koło buka i turzycy elata aurea wzdłóż długiego boku i tego krótszego z bukiem Rohan obelisk. Pomiędzy stipe posadzę czosnki. Proszę o Wasze sugestie.
Pozdrowienia od Eddiego Ostrzyglam go wczoraj Nie patrzcie na talerz po jego jedzeniu, to bylo tuz po jego kolacji, nie stoi tam dlugo i na jego brudne lapy tez prosze nie patrzec byl po spacerze
2015- tu mnie chwasty wyprzedzały z powodu braku innych roślin
2016- kwiatostany nabierają masy w sezonie od lipca do sierpnia, na początku kwitnienia są małe. Zawsze na jesień pokazują swój pełny czar.
Ale też zależy od nasłonecznienia, ilości wody i warunków glebowych, chyba ten aspekt jest najważniejszy. W drugim czy trzecim sezonie podsypałam je taczką kompostu każdy krzew i wtedy wybujały i zobaczyłam że po prostu potrzebuja dobrej ziemi. A u mnie kompost jest ciężki i im to wcale nie prezszkadza.
Bywa tak że krzew ma więcej małych kwiatostanów a często mniej bardzo dużych. To też zależy od cięcia. Gdy zostawisz wiosną przy cięciu mniej łodyg to będą większe, a gdy nie przytniesz większości rozgałęzień to z nich krzew wypuszacza dużo łodyg i potem kwiaty są mniejsze. Zdarzyło się na początku że w czasie kwitnienia wycinałam te mniejsze wiotkie łodyżki. Teraz mocno wycinam wszystko co słabe wiosną.
Poczekaj bo one dopiero zaczynają i w sierpniu są pełniejsze kwiatostany.
Jestem z nich bardzo zadowolona. Kupiłam 7 lat temu 24szt. 2 okazały się pomyłkowo zaetykietowane więc rosną teraz w przedogródku. Właściwie od następnego sezonu były ładne ale wielkości nabierają z wiekiem, ponieważ muszą im zgrubnąć podstawowe pędy z których wypuszczają łodygi kwitnące. Mam zdjęcia z poprzednich lat to trochę mojej metamorfozy możesz zobaczyć.
Różnie je w różnych latach cięłam. Czasem niżej 20cm nad ziemią. Potem wyżej. Obecnie tnę tył wyżej a przód niżej.
Ale musisz pamiętać że akurat ta odmiana nie jest najwyższa, tylko średnia. Mi one tutaj takie właśnie pasują bo rabaty sa dość wąskie i też mają stanowić średnie piętro a nie najwyższe.
U Danusi możesz zobaczyć inne hortensje wysoko prowadzone.
w temacie poranków - tak parowały chwasty za płotem w chłodny poranek 7C
Stan kolana to wynik młodzieńczej kontuzji.
Przed laty wybiłam sobie środkowy palec, stopniowo staw się buntuje i już nie mam w nim pełnego wyprostu - dlatego dbaj o swój palec
... o masz
Miałam na myśli jakieś fajne kwitnace roślinki
A nie takie rozlewisko
U mnie też nie było lepiej
Tylko tyle że bez gradu.
Wczoraj padało,
Dzisiaj pada.
Może jutro będzie lepiej
W tym roku wszystko ciełam na kule hihihi
Po majowych prztmrozkach
nie liczyłam,że hoetki jeszcze zakwitną
Więc pomyślałam,że sobie kuleczki z nich zrobię
A tu taka niespodzianka
I to jeszcze przypadkiem zakwitły na fiolet
Teraz pasują do Liatry hihihi
Rozwar................................................................... Tymotka Boehmera zaczyna brązowieć.
Żmijowiec różowieje.
Jeden z ulubionych widoczków