Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Anda 12:23, 29 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Ewa, pewnie o takim zestawieniu myślałaś.
Hmmm, u nawet żółty limonkowy jest przemycony.
W sumie, to można by co roku robić inne kompozycje tulipanowe, jak u Ani-Goranny, tylko miałam już tych tulipanów nie ruszać

https://i.pinimg.com/564x/d4/21/f5/d421f5f7a04ffa29448951be4fc70aec.jpg

Tak, właśnie o taki styl mi chodziło. I zauważ, że na tej rabacie są też „uspokajacze” w postaci dużych liści i dużych form, bo tam są chyba jakieś krzewinki cięte w kule i trawa w formie kuli. Liście są w większości tylko zielone i nie ma innych odcieni zieleni (typu limonkowy albo srebrny) na tym odcinku. Jest tylko jaśniejsza i ciemniejsza zieleń. Widać jedynie jakby mini kleksy żółtych listeczków na brzegu i ciemniejszych w głębi też na brzegu. I te odcienie wplecione są w zielone liście. Nie są mocną plamą z tego co widać na zdjęciu oczywiście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:25, 29 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Jeszcze znalazłam podobne zdjęcie z żółtą tują, tutaj jak u mnie.
Ona ma w plecach ciemnozielonego świerka, ale gdybym dała obok jeszcze zielone tuje, jedna zielona już jest, to może zgaszę trochę ten żółty kolor, dobrze myślę?

Ale tu już chodzi o tą inną rabatę, prawda?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 14:45, 29 gru 2020

Anda napisał(a)

Ale tu już chodzi o tą inną rabatę, prawda?

Tak chodzi o tę drugą rabatę z dużą żółtą tują.
Na poprzedniej stronie pokazałam obie.
Dzięki Ewa
Anda 15:04, 29 gru 2020

Kokesz napisał(a)

Tak chodzi o tę drugą rabatę z dużą żółtą tują.
Na poprzedniej stronie pokazałam obie.
Dzięki Ewa

Dobrze kombinujesz Na tej rabacie poszłabym w zielony (te tuje jak najbardziej) i duże liście. Jednak żeby w tym kącie nie było za ciemno, dałabym tam jakieś białe kwiaty. Jeśli tam jest cieniście, to może Cimicifuga, białe cyklameny jesienne?
Kokesz 15:11, 29 gru 2020

Anda napisał(a)

Dobrze kombinujesz Na tej rabacie poszłabym w zielony (te tuje jak najbardziej) i duże liście. Jednak żeby w tym kącie nie było za ciemno, dałabym tam jakieś białe kwiaty. Jeśli tam jest cieniście, to może Cimicifuga, białe cyklameny jesienne?

Od strony trawnika jest patelnia.
Od strony ogródka leśnego półcień.

Anda 16:39, 29 gru 2020

Acanthus hungaricus (longifolius lub balcanicus) byłby dobry na to miejsce. Ale nie spinosus, bo ten bardzo mocno się panoszy. Hungaricus też się rozrasta, ale nie jest w tym groźny.
Kokesz 18:07, 29 gru 2020

Anda napisał(a)
Acanthus hungaricus (longifolius lub balcanicus) byłby dobry na to miejsce. Ale nie spinosus, bo ten bardzo mocno się panoszy. Hungaricus też się rozrasta, ale nie jest w tym groźny.

To duża bylina...w którym miejscu ją widzisz?
Przed żółtą tują, z jej prawej strony, mam posadzonego bodziszka wspaniałego i szałwię Big Blue.
Obok żółtej tuji po lewej Jaśminowca, tuję Can can, Perukowca i lilak fioletowy. Przed lilakiem są trzy hortensje bladoróżowe z serii Rembrandt Elegant Rosa, chyba mogą być jako rośliny o większych liściach?

Fotka od strony ogródka leśnego.
Fioletowe to lawendy a pod napisem 2m krzew z różowymi kropkami to Palibin

Anda 18:33, 29 gru 2020

Nie wiedziałam, źe masz tam już tyle roślin posadzonych
Jaśminowiec, perukowiec, lilak, hortensje, tuje, rabata pełna W hortensji liście nie będą się tak rzucać w oczy jak kwiaty.
Kokesz 18:53, 29 gru 2020

Hahaha noo, dużo ale było dużo wyprzedaży

Chyba nie mam co teraz planować, tylko muszę wziąć na wstrzymanie i zobaczyć jak to będzie wyglądać w przyszłym sezonie Perukowiec jest malutki (jeszcze) miał być dwupniowy ale niestety eM złamał mu jedną gałązkę Jaśminowiec miał rozgraniczać zółtą tuję od perukowca. W ogródku lesnym mam jeszcze sporo miejsca, zawsze mogę coś przenieść.
Jeszcze mi się przypomniało, że posadziłam czarne tulipany Queen of the Night pod tą żółtą tują co to się będzie działo wiosną kontrast będzie taki, że okulary przeciwsłoneczne trza będzie zakładać hahaha
Co tam, w końcu nie jestem projektantką tylko samoukiem

Kokesz 19:35, 29 gru 2020

Ewa, masz więcej zdjęć z tego ogrodu? Może u Ciebie w wątku?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6265-osiedlowy-ogrodek?page=109&quoted_post_id=3244653