Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 19:34, 29 gru 2020

To samo co zeszłej zimy, lilia wodna ma pąk

Dorota123 22:03, 29 gru 2020

Miałam kiedyś rokitnika, przez pierwsze kilka lat nie było z nim problemu. Ładnie go przycinałam i wyglądał nieźle. Niestety później miałam pełno młodych sadzonek wszędzie. Te które wyrosły w trawniku i były koszone razem z trawą rozkrzewiały się i nabierały masy. Z wyrwaniem tego był nie lada problem, bo się okazało, że one połączone są korzeniami.
SlonecznyOgrod 11:51, 30 gru 2020

Dorota123 napisał(a)
Miałam kiedyś rokitnika, przez pierwsze kilka lat nie było z nim problemu. Ładnie go przycinałam i wyglądał nieźle. Niestety później miałam pełno młodych sadzonek wszędzie. Te które wyrosły w trawniku i były koszone razem z trawą rozkrzewiały się i nabierały masy. Z wyrwaniem tego był nie lada problem, bo się okazało, że one połączone są korzeniami.

W takim razie nie będę go u siebie sadzić, nie chcę ekspansywnych roślin.
Jeszcze się nie pochwaliłam ale dojrzałam i jestem na etapie wyrywania pięknych sumaków już dwa usunęłam jeszcze jeden.
greg66 16:24, 30 gru 2020

Dario pragnę złożyć Ci życzenia:
szczęścia, zdrowia, wielkiego powodzenia.
Oby troski zginęły w mroku,
podczas nadchodzącego nowego roku
SlonecznyOgrod 19:03, 30 gru 2020

greg66 napisał(a)
Dario pragnę złożyć Ci życzenia:
szczęścia, zdrowia, wielkiego powodzenia.
Oby troski zginęły w mroku,
podczas nadchodzącego nowego roku

Dziękuję Ci bardzo
Dorota123 21:33, 30 gru 2020

SlonecznyOgrod napisał(a)

W takim razie nie będę go u siebie sadzić, nie chcę ekspansywnych roślin.
Jeszcze się nie pochwaliłam ale dojrzałam i jestem na etapie wyrywania pięknych sumaków już dwa usunęłam jeszcze jeden.
Jeśli sumaki zawiązywały u Ciebie tak zwane szyszki, to po kilku latach będziesz jeszcze znajdywała młode sadzonki. To też paskudnie się sieje, też go miałam.
SlonecznyOgrod 21:52, 30 gru 2020

Dorota123 napisał(a)
Jeśli sumaki zawiązywały u Ciebie tak zwane szyszki, to po kilku latach będziesz jeszcze znajdywała młode sadzonki. To też paskudnie się sieje, też go miałam.

Nie przypominam sobie, chyba same chłopaki to były.
Mnóstwo szarpania z korzeniami mam, pewnie i tak gdzieś będą odbijać, będę je tępić.

Korzenie uciekły też do sąsiada
Agatorek 22:54, 30 gru 2020

Słuchajcie, wybrałam się wczoraj po rokitnik.

Przypomniało mi się, że kiedyś go widziałam na wycieczce rowerowej w dużej ilości. No to pomyślałam, pojadę autem, wykopię sobie i posadzę będę miała za free do ogrodu, do ozdoby no i dla ptaków.

Pojechałam, wykopałam kilka sadzonek, wzięłam też gałązki z tymi owockami dodatkowo, żeby położyć koło karmnika.

Niedaleko tamtego miejsca zobaczyłam piękne czerwone i zielonkawe pędy, wyglądały jak derenie- a teren bez zabudowań.

Nie wiem co to jest, ale przypomniała mi się akcja, jak moja mama przywiozła jakieś roślinki z Bieszczad . Jedną sadzonkę wykopała z jakiegoś rowu przy drodze , rozsiało się znakomicie po ogrodzie, ja też zostałam tym obdarzona (przyjechało z czymś do mnie, bo większość dotychczasowych moich roślin mam z nadwyżek od mamy). Nie mam pojęcia co to jest, rośnie na ponad 2 metry (na zimę ścinam) i ma żółte kwiatki. Podejrzewam topinambur-słonecznik bulwiasty (wygooglowałam sobie, i wszystko się zgadza )
anpi 23:08, 30 gru 2020

Niedaleko tamtego miejsca zobaczyłam piękne czerwone i zielonkawe pędy, wyglądały jak derenie- a teren bez zabudowań.

No i jak to możliwe, powiedzcie co to jest?

Te czerwone gałązki to może być dereń świdwa. Ale on też jest ekspansywny. Rośnie na działce, pozostawionej bez opieki, graniczącej bezpośrednio z moją. Niestety mój eM co jakiś czas musi tam wchodzić z meczetą, bo już porosły całą szerokość tamtej działki i gałązki pchają się przez siatkę, a ja ciągle wyrywam na granicy młode sadzonki idące jak perz, tylko z solidniejszych korzeni Dodatkowo też się sieją , bo młodziutkie sadzonki też gdzie nie gdzie plewię, Fakt, że na te krzaczory przylatuje stado ptactwa, dopóki nie wyjedzą czarnych owocków. A ja korzystam z tych bordowych gałązek do świątecznych stroików. Ale do ogrodu nie polecam, wręcz ostrzegam!
SlonecznyOgrod 11:49, 31 gru 2020

Agatorek napisał(a)

Nie wiem co to jest, ale przypomniała mi się akcja, jak moja mama przywiozła jakieś roślinki z Bieszczad . Jedną sadzonkę wykopała z jakiegoś rowu przy drodze , rozsiało się znakomicie po ogrodzie, ja też zostałam tym obdarzona (przyjechało z czymś do mnie, bo większość dotychczasowych moich roślin mam z nadwyżek od mamy). Nie mam pojęcia co to jest, rośnie na ponad 2 metry (na zimę ścinam) i ma żółte kwiatki. Podejrzewam topinambur-słonecznik bulwiasty (wygooglowałam sobie, i wszystko się zgadza )
anpi napisał(a)

Te czerwone gałązki to może być dereń świdwa. Ale on też jest ekspansywny. Rośnie na działce, pozostawionej bez opieki, graniczącej bezpośrednio z moją. Niestety mój eM co jakiś czas musi tam wchodzić z meczetą, bo już porosły całą szerokość tamtej działki i gałązki pchają się przez siatkę, a ja ciągle wyrywam na granicy młode sadzonki idące jak perz, tylko z solidniejszych korzeni Dodatkowo też się sieją , bo młodziutkie sadzonki też gdzie nie gdzie plewię, Fakt, że na te krzaczory przylatuje stado ptactwa, dopóki nie wyjedzą czarnych owocków. A ja korzystam z tych bordowych gałązek do świątecznych stroików. Ale do ogrodu nie polecam, wręcz ostrzegam!

No to dzięki dziewczyny za ostrzeżenie.
Co racja to racja.
To co rośnie tak łatwo dziko to może być ekspansywne w ogrodzie.

Ten czerwony to może być dereń świdwa. Wyszukałam, że żółty też jest taki gatunek rozłogowy Flaviramea.

Topinambur faktycznie jest na liście najbardziej ekspansywnych roślin razem z sumakiem i nawłocią na czele.