Ewo dzięki, mieszkam w takim miejscu, że rano robię obchód ogrodu w piżamie, widzę co puściło nowy pączek, rozwinęło kwiat
Zaczynam teraz temat jeżówek, do tej pory miałam tylko masę żółtych
Malachitowa szkatułka, to właściwie szkatuła, takie ma ogromniaste pomidory i ciągle rosną.
Na powietrzu, pozostałe odmiany pomidorów dojrzewają dziś w tempie przyspieszonym , bo 42 °C obłędnie gorąco, leżę w domu w bardzo przyjemnym chłodzie a tu 25°C, ha, ha, odbierane jako chłód
Teraz trochę szałwii:
Szałwia lekarska-bylina, u mnie ok 20-30cm, ponieważ suszę liście na zimową herbatę i nigdy nie dopuściłam do kwitnienia, po prostu ciacham nisko i odrasta za jakiś czas. Tuż przed nią rosła czerwona lekarska, po zimie zniknęła:
szałwie jednoroczne mix, podobają mi się, na pewno powtórzę siew, wyższe fioletowe i białe - do 70 cm, oranżowa do 30cm, śliczny ma kolorek:
Sałwia okręgowa, lubię ją (od Ewy ) tworzy szybko fajny krzaczorek , u mnie wys ok 60cm, szer też ok 60cm
No słowo daje że nie wiem co to kwitnie na tych ostatnich fotkach..,
A takiego ładnego widoku na bajorko to jeszcze nie pokazywałaś …,
Dereni szukam i nie ma
Ja również dziękuję za gościnę i roślinne dary. Sorry za spóźnienie, od Moni nie dało się już wcześniej wyjechać.
Teraz ogród moim okiem. Dodam tylko, że byłam u Sylwii rok temu i niesamowicie szybko rosną już drzewa. Za niedługo ciężko będzie zdjęcia zrobić, już teraz niektóre 8 metrowe kolosy ledwo się mieściły w kadrze.
kolejny upalny dzień. Powinnam wziąć się za porządkowanie przy kamieniach , bo zarasta. Ale taki upał nic się nie chce.
Może wieczorem jakąś obrobię.
Ale obchód zrobiony i kilka zdjęć z lipcowego ogrodu zostawiam
Krwawnik- ten jk kobieta, jeden a wiele ma twarzy
Właśnie zamówiłam cebule lilii, są obecnie w promocji. Zamawiam w ,,cebulę kwiatowe Częstochowa, Krzysztof Adamczyk,,
Zamawiam tam od kilku lat, nigdy nie było pomyłki, ani żadnych braków. Cebule zdrowe i duże, więc jakby ktoś był zainteresowany, to polecam.
Częstuję też zaglądających jagodziankami i bezą z kremem miętowym. Mniam, pychota.