Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródek Ewy 00:23, 18 paź 2014

Do góry
Żywopłot wygląda na całkiem równy
Czy u Ciebie zakwitła magnolia?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:52, 17 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ogród przez zieleń traw nie wydaje się jesienny na ostatnich fotkach U mnie magnolia zgubiła liście, a katalpa i miłorząb jeszcze je trzymają. ML mi duże rosną, mam jeszcze gracillimusy i Cabaret, na inne miejsca brak Pozdrawiam.

Jeszcze igiełkowe są dodatkiem zielonego

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:44, 17 paź 2014

Do góry
Ogród przez zieleń traw nie wydaje się jesienny na ostatnich fotkach U mnie magnolia zgubiła liście, a katalpa i miłorząb jeszcze je trzymają. ML mi duże rosną, mam jeszcze gracillimusy i Cabaret, na inne miejsca brak Pozdrawiam.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:30, 17 paź 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aguś u sąsiada magnolia ma wiele kwiatów Niektóre tak mają Buziaczki

To sąsiad musi być szczęśliwy z tych kwiatuchów na magnolce

ja się cieszę z tego jednego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:24, 17 paź 2014

Do góry
MalaMi no na razie ciepło jest i chyba raczej zimna nie będzie, kiedy odpoczniemy? teraz cały rok będziemy tyrać w ogrodzie
te całkiem oszalały, kwitną i kwitną, zarosły mi dosłownie wszystko, a tam 5 róż, wilczomlecze, cisy, judaszowiec, nic tylko je widać

te znowu chcą kwitnąć

Marzenko.....na bank się wybarwi
dla ciebie moja sliczna biała róża, miniaturka, kwitnie i kwitnie

Polinko nic nie narzekam, cieszę się i oby tak już na stałe
pięknie wybarwia się magnolia parasolowata
może za rok wszystkie 3 zakwitną? liście są wielkie, fajnie się je zbiera

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:21, 17 paź 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Oby nie!
cudnie klony czarują, uwielbiam je o tej porze
a magnolia to juz całkiem oszalałą

i cudny nowy avatarek

Też jej nie chcę, zimy oczywiście, uwielbiam podziwiać kwiaty o tej porze roku, róże są niezawodne i kana mi zakwitła

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:15, 17 paź 2014

Do góry
Aguś u sąsiada magnolia ma wiele kwiatów Niektóre tak mają Buziaczki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:11, 17 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Agatko klony masz zachwycajace i nawet sie przebarwiły pięknie, moje w tym roku nie chcą sie przebarwic.Shirasawa moje marzenie ale na razie nigdzie go nie spotkałam.Pozdrawiam serdecznie.

U Ciebie jesień taka kolorowa, aż trudno uwierzyć, że twoje klony nie czują jesieni, ale u mnie np. magnolia zwariowała i kwitnie

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:59, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
pokaż rabate z zawilcami, co?

i jeszcze jedno- jakie masz wrażenia dot molini z jeżówkami?- wysoka pieruńsko wyrosła ta molinia, nie zdominowała wszystkiego? Kontrast wysokości nie za duży? Za zdjęć trudno ocenic dobrze

rabate z Honorine Jobert? - moge cyknąć fotki, ale one juz przekwitają - a widziaaś zdjęcia w pełni rozkwitu? jak będziesz mieć czas to cofnij sie bo robiłam.

Molinia z jeżówkami - wiem ze te trawy miały być niższe...rzeczywiście pieruńsko wyrosła...
jezówki są w połowie wysokości. Molinie maja te liście gęsto dołem, a do góry idą "gołe" łodyżki i jezówki nie giną w nich mimo wszystko.
A co do kontrastu wysokosci - jest, ale na razie mi to nie przeszkadza - a może inaczej - tłumacze sobie że "tak ma być"
Tak czy inaczej - jestem zadowolona
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:56, 17 paź 2014

Do góry
a jak masz tam słońce i sucho bardzo to owies wieczniezielony
Ten znowu niebieskawy i sztywny.
Ale nie wybrałabym go
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:40, 17 paź 2014

Do góry
i carex testacea ale nie wiem jak z zimowaniem jej bo różne są opinie- napewno nie może mieć za mokro zimą
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:34, 17 paź 2014

Do góry
Carex morrovi np Iris Green albo Ice dance.
Ale nie będa bardzo delikatne w wygladzie
Tylko one niższe są, ale moim zdaniem ok.
I nie powinno tam byc bardzo sucho, piaszczyście żeby ładne były
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:30, 17 paź 2014

Do góry
Molinia Variegata
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:29, 17 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
a może faktycznie rozplenica tylko ta:
http://ogrodytraw.eu/pennisetum-messiacum-red-bunny-tails-rozplenica.html

śliczna,ale zanim zamówisz, dopytaj jak z zimowaniem jej- u rosplenic jest z tym różnie.

Przyjrzyj się dobrze tez carex bronze form- one dadzą ta delikatność źdźbeł. Tylko ten kolor nie wszyscy lubią
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:00, 17 paź 2014

Do góry
Kasiu , ja o trawach
Musi byc sztywna, wyprostowana ta tarwa?

Ja chcesz taka jak Red Baron, to po prostu weź sam gatunek Imperata cylindryczba, bez odmiany Red Baron. Trudno ja dostać, ale jest.

Tylko moim zdaniem powinnaś posadzić jej dużo żeby dała efekt- ona nie daje kęp, tylko rosnie troche jak perz, rozłogami.
Ja bym jednak szukała trawy z kepiastych raczej.
Do 60 cm rosnie sesleria jesienna- jak kwiatnie latem wczesnym, bardzo rozjasnia, bo ma prawie białe kłosy. jest sztywna, janozielona. Ale chyba zbyt masywna do kostek bukszpanowych, szczególnie młodych.

Szybki efekt da Ci Carex bronze form- juz w pierwszym sezonie . I wysokośc i masa dobra, ale to jednak będą kępy, nie łan ( a Ty chyba widziałas tam łan z traw)

Piękna, ale miękka w pokroju i kepiasta tez będzie sesleria haufleriana- ok 40 cm jest zimozielona, wcześnie bardzo puszcza młode listki i kwitnie

Jest tez trochę traw co dadzą efekt później, wiosna długo śpią - rosplenica ( tylko szukaj odmiany niższej), miłka okazała
Mój kawałek planety 13:54, 17 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie

Danusiu te z posypką zawsze wyglądają ładnie - płyta bez posypki jest "goła" - od razu widać kurz piasek, na betonowej nie widać kurzu ale plamy z czegoś z samochodu, z soku, gumy etc.
widziałam dokładnie te płyty megan betonowe-szare w ogrodzie pokazowym, wyglądały niedobrze ale tam ludzie chodzą a u mnie tylko my i mogę przemyć karczerem którego zresztą nie mam
Mój kawałek planety 13:51, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiesz, Panami się nie sugeruj. Moi kilka lat temu dziwili się, że nie mamy ani jednej płytki gresowej brązowej czy beżowej w domu, tylko szare.

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.
Jakie płyty planujesz na tym podjeździe?
Duże jakieś?

płyty w dwóch rozmiarach 100x50 i 50 x50 ale chyba układane w sklejane pasy lub prostokąty np 2 m x 1 metr a przerwy w kamykach.
kamyki jak wiadomo muszę być w tych tańszych i taki jasny grysik który zresztą mam na rabacie mi się odwidział , granitowy za drogi, myślę żeby żwir płukany tylko musiałabym trafić na jakąś ładną partię-- nie rudawą. Za bardzo się kamykami jeszcze nie interesowałam więc nie mogę się określić jednoznacznie.

np.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199423545/

tylko tu jest takiego prostokąta jedna płaszczyzna a ja miałabym go skleić np z 3 płyt.
To też jest pomysł wstępny, pewne jest tylko to że będę płyty a nie kostka.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295675/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295664/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199173475/

dziękuję Magnolio za odwiedziny i pościk

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:36, 17 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joluś to ostatnie chwile zaraz biało będzie

Oby nie!
cudnie klony czarują, uwielbiam je o tej porze
a magnolia to juz całkiem oszalałą

i cudny nowy avatarek
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 13:22, 17 paź 2014

Do góry
Wiosna 2014 kwiecień-maj

Magnolia Ann- moja imienniczka

Mój kawałek planety 13:19, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies