Nie wszystkie cisy muszą być tej samej wysokości. Skoro cis kolumnowy, to możesz go fajnie ciąć. Na początku, przez pierwszych 5 lat, drzewo będzie małe, więc cis na pewno się zmieści. Potem będziesz mogła go albo przesadzić albo odpowiednio skrócić.
Ta luka to dojście do słupa - ten mały kwadracik. Różne inne luki na planie, to dojście i miejsce na sadzenie zadarniaczy typu Epimedium, bodziszki, carexy, Herniaria lub inne płożące się rośliny. Pod drzewami fajnie wyglądają wszelkie wczesnowiosenne kwitnące cebulowe, rośliny cieniolubne. Te będziesz dosadzać w miarę upływu czasu i zmieniających się warunków. Będziesz potrzebować miejsce na dojście do roślin, ich cięcie, pielęgnację i pielenie.
A właśnie, czy żywopłotu nie będziesz cięła wcale?
Weź też proszę poprawkę na to, że te kółeczka to niby wielkości po 10-ciu latach, ale one są zmienne, w zależności od gleby i klimatu I Hania już też pisała, że po iluś tam latach trzeba będzie z niektórymi roślinami się rozstać, niektóre odmłodzić, niektóre wymienić.
Nowa propozycja
Dodałam już tam te hortensje i parę traw. Jednak tych wszystkich drobnych bylin i cebulowych nie będę rysować na tym planie. To będzie można dopracowywać przy poszczególnych odcinkach rabaty.
Mirka nic nie będę sądziła ja sobie nie wyobrażam takiej ilości liści przy nasadzeniach czego kolwiek. Zaraz będę znowu grabila,żeby przed deszczem to zrobić. Przed chwilą kosiłam jak będzie padać to nie wykosze tam gdzie grzyby rosna. Nie można było rozpoznać czy grzyb czy liść. Trochę dmuchawa trochę grabiami.
Zyskuje czas na dom ale niestety w pracy to często katastrofa bo nic nie zaplanujesz Mnie teraz takie wolne nie na ręke niestety, ale co zrobić, oby się często nie powtarzało...
Bardzo się ciesze że zaopatrzyłam sie w materiały do roboty bo ruszyłam pełną parą
Jeżeli miejsce szczepienia, to jest to zgrubienie na zdjęciu (a zakładam, że tak), to żadna z części nie wyrasta poniżej.
Lepszego zdjęcia nie dam rady zrobić
to masz dublety myslalam ze swoje astry wszystkie porozdawalam a to tu wychodzi jakis, to tam. Bedzie kolorowo. Chce jeszcze dokupic chryzantem, w sobote moze wyskocze do szkolki po klony dla Wusiaka to zobacze co maja z jesiennych.