Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:17, 23 lis 2020

Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Cześć Haniu, witam się po długiej przerwie, mam zamiar nadrabiać zaległości pozdrawiam serdecznie.

Wczoraj odwiedziłam Twój wątek. Zobaczyłam cudowny taras. Rośliny bardzo sie rozrosły. Miło było popatrzeć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:23, 23 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Symfoniczny poziom ogrodu, ze skrzypcami pierwszymi - jesienna etiuda udana.

Etiuda wg Wiki: Początkowo etiuda miała wyłącznie cel dydaktyczny i była przeznaczona dla uczniów w celu doskonalenie techniki gry. Z czasem stała się samodzielnym utworem koncertowym, skierowanym na techniczną złożoność, wymagającym od instrumentalisty brawury i wirtuozerskich umiejętności, a także posiadającym walory artystyczne.

Ewo, mam nadzieję, że osiągnę kiedyś ten wyższy poziom. Zadumałam się nad swoją skłonnością do brawury. Do tego trzeba by mieć mniejsze upodobanie do pragmatyzmu. A pragmatyzm determinuje niestety sporo moich decyzji. Wciąż nie wiem, czy to dobrze. Pewnie wiele tracę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 19:03, 23 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ta piwonia ma kwiat większy niż dwie moje dłonie.

Razem z różami dobrze mi maskuje kompostownik.

Hania, co to za roślina po prawej stronie stipy?
Planuję zasłonić moje kompostowniki i szukam u Ciebie inspiracji
Po trochu tworzę ogródek leśny, przylegający do mojego, posadziłam już trochę krzewów, derenie (sibirica variegata, Winter Beauty, dereń biały Aurea),forsycje maluch, klona ginnala, Swidośliwę Honeywood, Jaśminowiec Innocence, tawułę Little Princess, ostrokrzewy karbobanolistne. Reszta to hosty, carexy, tawułki, pierwiosnki, liliowce, hakonki, ciemierniki, paprocie i trochę cebulowych wiosną.
Gdyby chciało Ci się trochę u mnie pobuszować po wątku i podpowiedzieć, to byłabym bardzo wdzięczna
Gruszka_na_w... 21:19, 23 lis 2020

Ten widok jest od krótszego boku kompostownika. Po prawej rośnie róża Rose de resht, a po lewej piwonia Bowl of beauty. Za nimi, przy samym kompostowniku, rosną jeszcze dwie róże.

Plecy kompostownika przesłania rząd cisów, a drugi bok to bukowy żywopłot.

Bardzo dobre rośliny wybrałaś do leśnego zakątka. We wszystkich porach roku będzie atrakcyjnie.
Kokesz 22:11, 23 lis 2020

Hania, a ta roślinka? Coś mi przypomina, ale nie mogę skojarzyć?

Największy problem mam z zasłonięciem kompostowników. Słońce jest tam do godziny 12. Od strony starego ogródka pewnie kiedyś rododendrony je osłonią.
Muszę wymyślić jakąś przesłonę, żeby patrząc na wprost, choć trochę je ukryć.
Czyli krzewy po bokach ale wysunięte na ok 1,50 m do przodu, żeby powstała wnęka, bo to takie trochę robocze miejsce.
tulucy 22:27, 23 lis 2020

Renata właśnie rozkminiam ten sam problem. Jak zobaczyłam, jaką kolubrynę będę mieć. I to na własne życzenie.
Gruszka_na_w... 22:57, 23 lis 2020

Na zdjęciu jest krzewuszka Purpurea nana. Kwitnie na różowo, a liście ma piękne cały sezon. Z czasów kiedy krzewuszki miały 20 cm ostały się między nimi białe lilie.

Wokół kompostownika sprawdzi się jakikolwiek żywopłot- prowadzony wąsko. Niezły byłby z buka, bo stare liście trzyma do wiosny.
W wersji "na bogato" można przed/obok niego posadzić byliny, w wersji bezobsługowej niskie krzewy i niskie trawy.
Maly_Bialy_D... 23:06, 23 lis 2020

Wczoraj odwiedziłam Twój wątek. Zobaczyłam cudowny taras. Rośliny bardzo sie rozrosły. Miło było popatrzeć.

Dziękuję Haniu, fakt, że trzeba być bardzo cierpliwym, ale z czasem ogródek dojrzeje i da mi azyl od sąsiadów
Kokesz 09:46, 24 lis 2020

Na zdjęciu jest krzewuszka Purpurea nana. Kwitnie na różowo, a liście ma piękne cały sezon. Z czasów kiedy krzewuszki miały 20 cm ostały się między nimi białe lilie.

Wokół kompostownika sprawdzi się jakikolwiek żywopłot- prowadzony wąsko. Niezły byłby z buka, bo stare liście trzyma do wiosny.
W wersji "na bogato" można przed/obok niego posadzić byliny, w wersji bezobsługowej niskie krzewy i niskie trawy.

Krzewuszkę karłową mam od wiosny, wiedziałam, że coś mi te liście przypominają

Żywopłotu zwartego nie chcę, raczej właśnie bezobsługowe, niskie krzewy i może ciut bylin. To ma być takie łagodne przejście roślinami z jednego do drugiego ogrodu. Stary ogród kończy się rododendronami i muszę coś dać za nimi, żeby nie było zbyt wielkie, znosiło cień i miejsce pod świerkiem.
Nawadnianie mogę pociągnąć dalej więc z wodą to nie problem.
Brałam pod uwagę kalinę nana, może nawet piwonię i irysy syberyjskie. Jeszcze z wyższych bylin parzydło leśne.
Na pewno nic kłującego

Na razie robię listę tych krzewów, które mi się u Ciebie podobają

antracyt 16:52, 24 lis 2020

jarząb szwedzki, w tle graby

Haniu, jesteś z niego zadowolona?