Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:03, 24 lut 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dojechały dzisiaj donice z systemem nawadniania, kopie lechuzzy, kopie , marne...... Szkoda pieniędzy
Nawadnianie takie samo jak w lechuza, tyle tylko że oryginały wykonane są ze świetnej masy plastycznej a kie z tandetnego plastiku. Staną na tarasie jak je ktoś ukradnie nie będę płakać. Albo je zadołuję, posadzę kanny i lilie ....
Całe szczęście, że u nas za chwilę na kiermaszu zaczną sprzedawać włoskie ceramiczne.

Może jesteś zbyt wymagająca? Nie dołuj ich, bo nie będę mógł tego przeżyć Wtopisz je w otoczenie na tarasie - posadź kanny - goście zwrócą uwagę na roślinę, a nie na donicę
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:02, 24 lut 2012

Do góry
Dojechały dzisiaj donice z systemem nawadniania, kopie lechuzzy, kopie , marne...... Szkoda pieniędzy
Nawadnianie takie samo jak w lechuza, tyle tylko że oryginały wykonane są ze świetnej masy plastycznej a kie z tandetnego plastiku. Staną na tarasie jak je ktoś ukradnie nie będę płakać. Albo je zadołuję, posadzę kanny i lilie ....
Całe szczęście, że u nas za chwilę na kiermaszu zaczną sprzedawać włoskie ceramiczne.
Moje poletko 14:55, 24 lut 2012

Do góry
Witaj Celinko, wzruszyłam się, aż łezka w oku się kręci, piękny początek
Masz śliczne lilie i rabatę hostową, super się rozrosły. Czy to w jednym sezonie ?
Masz dobrą rękę do roślin
Życzę Ci wytrwałości i pogody ducha
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:08, 24 lut 2012

Do góry
acha, i piękne lilie, moje ulubione kwiaty do wazonu
Moje poletko 19:42, 23 lut 2012

Do góry
Witam Celinko, wzruszający wstęp, piękne róże i lilie
Ogrodnik mimo woli 11:47, 23 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
obejrzałam Twoja listę różaną.
Sporo tego, sporo odmian.
Ja bym kupiła więcej 1 odmiany- np 8 szt. Bonica, a te wyższe jeszcze raz przejrzała co z czym można zestawić. Bo np jak masz taka czerwoną z białym rozjaśnieniem, to jej najładniej by było samej, na tle zieleni, albo purpurpy, ewentualnie z takim samym odcieniem czerwonych róż wokół, czy białych. Te różowe jaśniejsze i ciemniejsze można ze sobą zestawić, żółtą chyba zupełnie oddzielnie, pomarszczone razem ( a nie lepiej więcej sztuk, ale jednej odm), a fiolety? Oglądaj tez pod kątem wysokości, pokroju. Jak maja niezbyt ładny pokrój, ale są nie wysokie to lepiej zestawić razem kilka sztuk. Wiesz, róże to królowe, każda chce być naj, naj i dobrze im umożliwić dominację- wtedy masz mniej, ale każda powala na kolana.

Skrzyczycie mnie?

Dlaczego zaraz krzyczeć...... będziemy bić pasem na kolanie

Ja mam dość duży ogród....... i oczywiscie nie chcę wszystkiego w jedno miejsce... Z pergolami i żóltymi juz wyjaśniłam....

To co się nie skomponuje na nowej rabacie , poszukam im miejsce w innych częściach ogrodu
ładnie wygląda szpaler z jednakowej odmiany......ale mnie cieszy, że co kawałek jest inaczej Może haos, ale tez i dynamika......

Poza tym palnuję jeszcze jedną rabatę z trawami, lilie, liliowce... i napewno da sie tam umieścić róze.....
Po przeniesieniu moich traw z jednej abaty i po przniesieniu częsci traw ze wsiowego ...też zwalnia mi się miejsce ........

Acha...... Tuscany chciałam dać przy tarasie.....wydzielić kawałek rabatki dal nich ...... i ewentulanie coś do nich???????
Planó mam dużó i duży ogród, wiec nie moge Cię zatrudniać do swoich planów..... zwąłszcza, że masz swoje obowiazki
PS. Podziwiam takie matki jak Ty .... ja mam tylko jedno dziecko. I czasami się śmieje,zę o jedno za dużo na moje nerwy
W cieniu - zacieniona 22:28, 22 lut 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Super zakupy - będziesz tak samo pędzić lilie w butelkach w tym roku?

Butelki to dobry sposób.Jednak lilie trzeba corocznie wyjmować -bardzo dużo korzeni.Cebulowe mają się lepiej,można się z nimi bawić w przesadzanie co dwa lata.
W cieniu - zacieniona 21:47, 22 lut 2012

Do góry
Super zakupy - będziesz tak samo pędzić lilie w butelkach w tym roku?
Moje poletko 21:10, 22 lut 2012

Do góry
Witaj Celinko! Piękną róża i piękne lilie, ale mnie ujęło najbardziej to, że wszędzie widzisz swoją mamę.
Przyjemności ogrodowych Ci życzę.
Moje poletko 15:23, 22 lut 2012

Do góry
Dzień dobry

Bardzo długo to trwało. Czytałam ,oglądałam, oglądałam, czytałam. Ciągle brakowało odwagi.
Już, już miałam napisać i...bach! jeszcze piękniejsze zdjęcia.
Przy tych pięknych domach i bajkowych ogrodach, czym mam się pochwalić? czym zaskoczyć? Mój skrawek ziemi to zwykły ogródek działkowy. Na szarym przydymionym Śląsku. Znowu podziwiałam z zachwytem i... w końcu jestem

Moje szaleństwo ogrodowe zaczęło się trochę nietypowo.
Ale skoro już tutaj jestem, to opowiem od początku.

Pamiętam, że moi Rodzice"od zawsze"mieli działkę. Uprawiali marchew, pietruszkę i całą dającą się wykorzystać zieleninę. Ratowali w ten sposób budżet rodzinny. Chociaż myślę ,że też lubili to robić. Poza tym przywędrowali na Śląsk z okolic sandomierskich i jakiś sentyment do pracy "w ziemi"im pozostał. Jako dziecko musiałam w tych pracach im pomagać. Jak ja tego nie znosiłam!!!
Czas mijał. Zaczęłam żyć własnym życiem. Wyszłam za mąż.Zostałam szczęśliwą matką "trzech Budrysów".
A potem odeszła Mama., po 7 latach Tato.
Wrócił temat działki. Sprzedać! To przyszło od razu. Natychmiast sprzedać! Ale żeby to zrobić trzeba tam pójść. Jak ja się przed tym broniłam! Po 2 latach otworzyłam furtkę i.....zostałam

Rozejrzałam się, nie zostało prawie nic. Rozpadająca się, z zawalonym dachem altanka, trawa sięgająca pasa, i morze chwastów.
A przy resztkach płotu ona...Pnąca róża - zakwitła! purpurowo. Jak ona walczyła! Pozostawiona sama sobie, nie podlewana,opuszczona. Dawała radę! Pomyślałam sobie,skoro ona mogła to ja też sobie poradzę. Popatrzyłam dookoła. Wszędzie była Mama. Pochylona nad grządkami.
I...zostałam po raz drugi.

Teraz sobie myślę, że jest ze mnie dumna i wybaczyła mi, że nie mam "zieleniny"
Siedzi tam sobie w "anielskim ogrodzie" , patrzy i się śmieje , bo błędy jakie robiłam i robię są dla wprawnego ogrodnika , koszmarne.I jest szczęśliwa, bo zawalczyłam i nie oddałam Jej poletka.

Gdy przycinam róże, sadzę kolejne lilie "gadam" z Mamą, bo czuję że jest blisko mnie, na tym właśnie skrawku ziemi.

Mam nadzieję że dotrwaliście do końca mojej historii.
Jeżeli pozwolicie zostać mi z Wami, pokażę jak walczyłam i co się z tego "wykluło"

Pozdrawiam Celina

W cieniu - zacieniona 14:23, 22 lut 2012

Do góry
Dokupiłam lilie,w ubiegłym roku pięknie kwitły - a nie mam ich za dużo.
Rododendronowy ogród. 23:42, 21 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
To jest terapia od uzależnienia ogrodowiskowego elektrowstrząsami
Może pomoże....... bo coraz bardzie jmi się meisza pod kopułką......
Wpadałm tu aby jakoś zagospodarowac teren przy ognisku i co ??????? Mam zaplanowane wszystko...tylko nie to co chciałam

Różami otocze placyk do ogniska ognisko osłonię kratkami, przy których posadzę róże.... to ostatni pomysł

Anka co ty kombinujesz róże otaczające ognisko ...?
Będzie pachniało wędzonymi różami super ))))))))))))))))))))Muszę to przeżyć
Kochana kto ci powiedział ,że nie mam psa ?No tak może nie psa ,ale suczkę na pewno )))))))))))))))
Z piwonami to jest tak jak z olbrzymią odmianą lilii są "T"-ej Kiedy była u mnie KasiaWB zbyt głośno chwaliła lilie i zbyt głośno powiedziała,że takie chce .Dużo przed wizytą Katarzyny T wspominała ,że trzeba by te liliie gdzieś przenieść na tył .Dlatego miałam się poświęcić i wykopać kwiaty uczknąwszy cebule dla Katarzyny .Jednak jak piszę za głośno Kasia wychwalała ... Nie było nawet mowy o przesadzaniu cebul ))))))))))))))
Piwonie też uważam powinno się w tym roku troszkę inaczej przesadzić ,ale ja jestem zdania ,że jednak najlepiej robić to w sierpniu .Piwonie mają bardzi grube i długie korzenie im się bardziej je uszkodzi tym będzie trzeba dłużej czekać na efekt .Bywa ,że nie kwitną kilka lat .Ja w tym roku białe przesadziłam i jednej z nich niechcący łopatą uciełam taki gruby bat jestem ciekawa czy będą kwiatły w tym sezonie .Ciągle coś przesadzam ...))Jeśli coś się będzie działo z piwoniami dam tobie i Bożence znać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:23, 20 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja byłam w hurtowni po patyki i zobaczyłam chyba dostawę lilii, krokosmii na pewno, ale trzeba pojechać, a może by tak na hidcotową przemycić cebul lilii? Będzie pachniało Wam, jak zakwitną na 2 czerwca

Mnie się te daty mylą .To 2-go czerwca czy lipca .Jak pisałam czerwca to ktoś mnie poprawiał ,że spotkanie w lipcu było ?A teraz będzie w czerwcu ?))))))))))))))
Lilie nie zakwitną w czerwcu tylko wczesne i to może ?Te pachnące lipcowe są
Rajski ogród Ani 22:00, 19 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Caledonia może być na zdjęciu niżej, a Yellow Tiger to ta z powywijanymi płatkami do tyłu, na zdjęciu wyżej. Ja myślę, że te dwa zdjęcia to dwie różne lilie.
Tak zgadza się to są dwie różne lilie
Rajski ogród Ani 21:58, 19 lut 2012

Do góry
Caledonia może być na zdjęciu niżej, a Yellow Tiger to ta z powywijanymi płatkami do tyłu, na zdjęciu wyżej. Ja myślę, że te dwa zdjęcia to dwie różne lilie.
Rajski ogród Ani 21:53, 19 lut 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
Witaj Rajska Sąsiadeczko

Piękne lilie. Szkoda, ze zaraziłam się nimi zbyt późno. Niestety cieszą już oczy nowych właścicieli
A witaj Blondyneczko Widzisz ty u mnie ja u ciebie, ale się zgrałyśmy
Możesz kupić lilie wiosną i posadzić, będą kwitły dłużej
Rajski ogród Ani 21:50, 19 lut 2012

Do góry
Witaj Rajska Sąsiadeczko

Piękne lilie. Szkoda, ze zaraziłam się nimi zbyt późno. Niestety cieszą już oczy nowych właścicieli
Rajski ogród Ani 21:33, 19 lut 2012

Do góry
Syla napisał(a)
A ja mam pytanie .... takie lilie to długo kwitną ??? np ta biała mi się podoba ....
Sylwia, to wszystko m.in, zależy od pogody, ile ma pąków, tak około 2-3 tygodni. Zobaczyłam w/g robionych zdjąć, ta biala kwitła 4 tygodnie, to chyba jest CASABLANKA
Rajski ogród Ani 21:23, 19 lut 2012

Do góry
A ja mam pytanie .... takie lilie to długo kwitną ??? np ta biała mi się podoba ....
Rajski ogród Ani 20:28, 19 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Dawaj lilie..zawsze można je oglądać
Aniu proszę bardzo oglądaj

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies