Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 15:42, 22 gru 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiejsze fotki poniżej chmurki z których padła tzw krupa

Elu aż musiałam tą focię zacytować, bardzo mi się podoba Wesołych, spokojnych, rodzinnych Świąt pozdrawiam
Na zielonej... trawce :) 14:02, 22 gru 2017

Do góry

No i końcem listopada pisałam kolejne 3 artykuły ( oczywiście jako czytelnik-amator żeby nie było ) będą jakoś pierwszym kwartałem dostępne... (mam zamówienie na kolejne - co mnie bardzo cieszy, bo to fajna "fucha" )

Właśnie przeczytałam, ponieważ czytam wszystko co związane z ogrodami to chyba w miesięczniku "przepis na ogród".

Tak, zgadza się to PNP. Mam nadzieję, że interesujące choć trochę
Żywopłotki cisowe. 11:23, 19 gru 2017

Do góry
Witam Haniu. Jakie piękne ozdoby. Tak nie wiele trzeba aby było) ładnie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:59, 18 gru 2017

Do góry
Niech odpoczywają w tym spokoju zimowym teraz to późno jesiennym.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:50, 18 gru 2017

Do góry
Pozdrawiam Milus.
Mirkowy ogród (początki) 22:03, 17 gru 2017

Do góry
Oj Mirka z kuchni nie wychodzisz i takie ilości tego wszystkiego robisz. Nie przejdź się.
Nie przejjem się spokojnie.Ale dzięki że się martwisz.
Mirkowy ogród (początki) 21:29, 17 gru 2017

Do góry
Oj Mirka z kuchni nie wychodzisz i takie ilości tego wszystkiego robisz. Nie przejdź się.
Zagajone .... moja bajka .... nowy ogród 21:20, 17 gru 2017

Do góry
Piękne klimaty witam. Przejrzałam wątek od razu mi się zaczęły narzucać moje wspomnienia Jk nie było nic tylko cegła blaszak i stemple dookola pełno wody po burzy. Wieczorem ognisko z tańcami w błocie. Człowiek wszystko zniesie aby odnieść sukces.
Powodzenia.
Ptasi gaj 20:49, 17 gru 2017

Do góry
Rybki maja się dobrze pod cienkim lodem.

Odbicie trawy w słońcu.

Jodła przybrała switelkami

Ptasi gaj 20:36, 17 gru 2017

Do góry
Dzisiejsze fotki poniżej chmurki z których padła tzw krupa

Berberys przepiękny kolor listeczkow

Mirkowy ogród (początki) 11:55, 16 gru 2017

Do góry

Mirka a sodu też dodalas i inne przyprawy bo 3 łyżeczki na 1,5 kg mąki to 2 łyżeczki na 1 kg i reszta też odpowiednio zmniejszyć.

1kg.mąki
1 margaryna
1szkl.cukru
1szkl.miodu
3 jajka całe
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody.

Elu takie proporcje dałam .
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:19, 15 gru 2017

Do góry
Dorota toż to cała sesja zdjęciową. Pięknie wszystko zrobione wystrój nie samowity kochasz te prace.
Masz piękny piec kaflowy on czynny czy jako dekoracja służy.
Masz rację uwielbiam robić dekoracje, a czas przed świętami szczególnie temu służy. Piec kaflowy od lat nie używany, stoi tylko jako dekoracja. Mam do niego sentyment.

Mirkowy ogród (początki) 18:39, 15 gru 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu z tego przepisu robiłam drugi raz z lekką modyfikacją. 1kg.maki,1 margaryna, 1 szkl.cukru,3 całe jaja. I 25dkg.miodu 2 łyżki kakao. Do rozpuszczonej masy miodowej (ciepłej) dodałam jajka potem mąkę i wymieszałam. Potem wyrobiłem ręcznie i od razu piekłam. Nie trzymała w lodówce 12godz i czas pieczenie krótszy 180 stopni i 7. I będą miękkie. Jak przetrzymasz w piecu będą twarde.

Mirka a sodu też dodalas i inne przyprawy bo 3 łyżeczki na 1,5 kg mąki to 2 łyżeczki na 1 kg i reszta też odpowiednio zmniejszyć.
Mirkowy ogród (początki) 00:58, 15 gru 2017

Do góry
Mirka naprawdę nie są twarde? Też takie pierniczki robiłam ale raz. Mi wchodziły miękkie raz twarde i zaprzestałam. Może jutro spróbuję zrobić wg
Tego przepisu co ty podałaś.
Ja to jeszcze jajkiem smarowalam po wierzchu i nie dawałam kakao.

Czasami przez maszynkę też robię.
Mirkowy ogród (początki) 20:38, 14 gru 2017

Do góry
Mirus bobry panosza sie wszedzie. Duze szkody tez robia w Zalesiu nad stawami.

Anka te sadzonki teraz korzeni nie wypuszcza, ale wiosna skoro slonko przygrzeje to juz sa w ziemi i soczki rusza.
Mnie to sie pecherzyca czerwona wiosna zrobie sadzonki.
Elu akurat mnie bobry nie robią szkód. Gorzej jak dziki buszują, a u mnie one są.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:05, 14 gru 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu jarmark sie udal szczegolnie, ze nic nie musze za stoisko placic i stalam tylko dwie godziny na nim
Nie wiem jak ogarniam wszystko jakos samo sie toczy i staram sie nie stac w miejscu. Wlasnie wczoraj zostalam wybrana do rady nadzorczej. Bedziemy otwierac sklepik wiejski. Taki wspolny. 100 ludzi kupilo udzialy, troche pomoze panstwo i da dotacje i bedziemy miec mozliwosc 2 km od domu kupic podstawowe produkty. Mam nadzieje, ze na regalach znajda sie moje uszytki

Pogoda u nas tez do kitu.W niedziele spadl snieg. Ale nie zdarzylam go w kadr zlapac, bo w nocy byla odwil i same resztki zostaly. Dzis juz jest +3

Kiedyś byłam w Szwecji taka objazdowka też wtedy widziałam jak ludzie na wsi się organizuja. Jak to Szwecja jeden od drugiego daleko mieszka, ale co mnie zaskoczyło oni tam od sklepu, wysypiska śmieci przy którym zbudowali odzysk metanu którym ogrzewali swoje domy oczywiście przetwarzania. Następnie mieli swoje sklepy, restauracje nawet park w którym wybudowali lodowisko i we wszystkim mieli udział ci Miejscowi zyski przeznacza na inwestycje. Co to znaczy stara demokracja.
U nas się żrą na okraglo. Za komuny były kółka rolnicze jako tako to funkcjonowało wokół tego ludzie się organizowali. Teraz siedzą przed TV i oglądają oszolomow z jednej czy drugiej opcji.
To co odpisałam wyżej można też na nasz grunt przenieść, ale trzeba mieć bezpieczeństwo pod każdym względem od państwa.

Izus pozdrawiam i życzę aby wam się to wszystko udało mieszkasz w dojrzałej demokracji.
Na zielonej... trawce :) 19:28, 14 gru 2017

Do góry

No i końcem listopada pisałam kolejne 3 artykuły ( oczywiście jako czytelnik-amator żeby nie było ) będą jakoś pierwszym kwartałem dostępne... (mam zamówienie na kolejne - co mnie bardzo cieszy, bo to fajna "fucha" )

Właśnie przeczytałam, ponieważ czytam wszystko co związane z ogrodami to chyba w miesięczniku "przepis na ogród".
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:18, 14 gru 2017

Do góry

Ten orzech to jak altana też bym chciała tu odpoczywać. Moja altana stoi w brzoza wie nie jest tak źle.

noo i to duża altana...tylko z dziurawym dachem

Maybe my dream will some day come true 00:43, 14 gru 2017

Do góry
Marieczko napisał(a)
Nieporozumienie. Musze wyrównać działkę, dlatego planuje zebrać humus, nawieść gliny (która i tak i tak jest pod moją ziemią) i dopiero wtedy rozwieść humus wymieszany ewentualnie z piaskiem dla rozluźnienia.

Dodam, że ewentualne spadki będą akceptowalne, bo nie zaradze nic na to, że pod kilkudziesięcio centymetrową warstwą czarnej fajnej ziemi, jest glina.
O ile teraz nie ma problemu, bo woda spływa po działce do rowów przy drodze, o tyle po wyrównaniu działki może nie być już tak pięknie.

Postaram się wrzucić zdjęcia i posłucham porad co warto zrobić już teraz, a z czym poczekać.

Wrzucam zdj. z google street view.
Pierwsze zdjęcie to pogląd na sytuacje, niestety fotografie są mało miarodajne jeśli chodzi o nierówności na działce

Drugie zdjęcie (z lotu ptaka) przedstawia działkę po wylaniu fundamentów.
Teraz doszło jeszcze 6 metrów działki po lewej stronie, więc nie martwcie się faktem, że mój dom stoi u sąsiada

W prawym górnym rogu jest źródło, miejsce w którym stale stoi czysta woda. Czysta może była parenaście lat temu, póki nikt tam śmieci nie wyrzucił ;/
No ale wszystko jest do ogarnięcia, napewno dobre miejsce do czerpania wody (nie do picia oczywiście), w każdym razie stan wody jest cały czas taki sam, nawet pompując z tamtąd wodę, on się wyrównuje.

Tak więc działka ma potencjał, zobaczymy jak z potencjałem mojej wyobraźni, sił i co najgorsze funduszy

Ale ty uparty jesteś. Glina zahamuje odpływ wody. Nie rób tego będziesz przeklinać dzien w którym zwięzles gliny na działkę. Mam gline na działce i wiem jakie to utrapienie woda zalega.
Ptasi gaj 18:39, 12 gru 2017

Do góry
Mój amarylis rośnie, ale czy zakwitnid na świeta

Kupiłam wiosna drzewko oliwne ok 15cm po troil swój wzrost kilka razy uszczykiwany ale luźny.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies