Podlewam go co jakiś czas dużą ilością wody, tak jak uczycie 10-20 litrów / 7-10 dni. Sprawdzam i jest wilgotno. Rośnie praktycznie w ziemi liściowej zmieszanej z kompostem.
Niby ma rodowód wschodni, ale nazwa "ussuryjski" chyba do czegoś zobowiązuje Tam lekko nie jest
Kolejna ogrodowiskowo-towarzyska impreza odbyła się w niedzielę.
Miejsce spotkania to nowopowstały, pokazowy ogród Aflopark. Jest to niewielka cześć ogrodu, który ma zostać otwarty w całości dopiero jesienią.
Bardzo rozrosła się róża Maria Lisa, kwiatów miała w bród.
kwitnie raz w roku, a tak naprawdę nie wiem jak ją przycinać.
miałam wyciąć jej nowe przyrosty a nie wiem czy zakwitnie w następnym roku na starych. Takiego krzaczora nie chcę.
drażnią mnie kije sterczące, ale nie jestem w stanie co rok wbijać nowych, to aluminiowe i podwiązuję peonie w tym roku mimo podwiązania mocno leżały od deszczu, mocno wycięłam łodygi. Sznurki już zdjęte.
Ja to ogolę na kule, doradzie jak ciąć.
Czy wyciąć przekwitnięte a skrócić nowe przyrosty?
Róża Sympatia ciągle przycinałam ją nisko, bo się nie znałam.
teraz zagłuszyły się wzajemnie.
Sympatię w tym roku wiosną rozpięłam na bramce.
obok clematis też potwór, wszystko zżeniło się.
Wczoraj ostrzygłam nisko berberysy i coś czuję że je usunę, kule tuj rozrastają a za berberysem są niskie jeżówki nie mają siły przebicia.
Dziś tylko rano podlałam cukrem pomidory i ogórki, tak wyczytałam na FB, dobrze wpływa na plonowanie.
Potem wyjazd do lekarza i zakupy.
Wieczorem skosiłam dwa trawniki.
Na rabacie trawiastej koloru dają berberysy, ognisty kolorek.
Nie mam bardzo czasu na forum,bo wolnym czasem eMek obsadza obrzeża a ja rabaty szykuję
Pozostanie na koniec nawieźć w przyszłym sezonie dobrej ziemi,bo trzeba podnieść poziom na równo z obrzeżami i założyć piękny trawnik
Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację. Poniżej przesyłam plan działki i zdjęcia. Z racji, iż ma powstać budynek gospodarczy z fotowoltaiką chciałam go obsadzić i resztę ogrodu. Oddzielić część warzywną od gospodarczej. Poza tym dużo mam zaplanowanych obsadzeń i chciałam etapami to realizować.
Plan działki
Widok z góry:
Na prawo z tarasu:
1.wiąz(kupione), 2.cyprysik nutkajski(kupione), 3. trawy memory, 4. jeżówki green twister, 5. żurawki, 6.daniki
Na lewo z tarasu:
1.cisy 2. może jałowiec bonsai, który mam do przesadzenia
Widok na taras:
Z tarasu mam zaplanowane schody na wprost drzwi tarasowych z płyt betonowych, rozszerzające się ku dołu. Zbocze tarasu chciałabym spiętrować. Najpierw myślałam o belkach ogrodowych. Ale podobają mi się też murki gabionowe, wypełnione kamieniem czerwonym vanga (taki już ma na frocie).
Donica przy tarasie:
Boki tarasu mam obsadzone. Z jednej strony jest skalniak. PS. Trzmielina do przycięcia . Ma zasłanić betonową donicę.
Druga strona to różne nasadzenia. Raczej do zmian. Na widocznych pergolach są następujące obsadzenia: 1. narożna-winogrona, 2. środkowa-milin, 3. z boku-kiwi pnącze
Wspomnieny jałowiec (wysokość ok. 1,3m):
Bardzo będę wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Generalnie to sobie wymyśliłam, że z tyłu domu będą proste geometryczne rabaty. Natomiast z frontu budynku koła, pofalowane obrzeże. To jednak dalszy etap, po zakończonym ogrodzeniu. Poniżej również zdjęcia przodu: