Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 20:49, 16 lis 2020

Hania, czy po jesiennym cięciu róż, wiosną musisz mocno poprawiać? I czy obrywasz im listki do cna?
Gruszka_na_w... 21:30, 16 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Hania, czy po jesiennym cięciu róż, wiosną musisz mocno poprawiać? I czy obrywasz im listki do cna?

Liści nie obrywam. Przy okazji oprysku sadu mocznikiem, spryskuję też róże.

Wiosną już na ogół nie tnę. Jakieś drobne korekty gałązek, które mi umknęły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 07:30, 17 lis 2020

Haniu piękna kolorowa jesień u Ciebie. Trochę nadrobiłam pisma obrazkowego. Jedną myśl mam, że chyba mus przeprosić się z berberysami i znów zaprosić je do ogrodu. Świetnie komponują się z jesiennymi trawami
tulucy 09:58, 18 lis 2020

Haniu, pewnie już niepotrzebne, ale ja kupuję tutaj
tulucy 17:50, 18 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W ramach ukojenia duszy, czytam u Gabrieli o pięknych różach i szukam dla nich miejsca w ogrodzie.

Haniu czytam i oczom nie wierzę fakt, że wpis poniekąd historyczny już...
Gruszka_na_w... 21:09, 18 lis 2020

Margerytka40 napisał(a)
Haniu piękna kolorowa jesień u Ciebie. Trochę nadrobiłam pisma obrazkowego. Jedną myśl mam, że chyba mus przeprosić się z berberysami i znów zaprosić je do ogrodu. Świetnie komponują się z jesiennymi trawami

Berberysy zauroczyły mnie od początku ogrodniczkowania. W ogrodzie rośnie ich sporo.
Jesienią odkrywają swoje największe zalety. trawami rzeczywiście tworzą piękne zestawienia.
Dla tego widoku zakradam się aż na rogatki ogrodu.

Od strony ścieżki widok jest ciut inny.

Listopad to ich czas.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 21:18, 18 lis 2020

Przecudownie Niesamowite masz kolory o tej porze roku
Cały rok Twój ogród jest piękny, ale teraz po prostu wymiata
Gruszka_na_w... 21:21, 18 lis 2020

tulucy napisał(a)

Haniu czytam i oczom nie wierzę fakt, że wpis poniekąd historyczny już...

Na różyczkę zapadłam w pierwszym roku pobytu na forum. Te pierwsze czytane wątki, to były wątki różomaniaczek.

Nabrałam tych róż jak biedny w torbę. Po pierwszym cięciu, oprzytomniałam. Z ogrodu wyleciały różane potwory. Zostały te, nad którymi jestem w stanie zapanować (nie zagrażają memu życiu); głównie okrywowe, kilka rabatowych i parkowe. Wyzbyłam się głównie tych pnących. Wciąż mam ich sporo, będzie coś między 30 a 40. Jak na osobę deklarującą awersję do ich cięcia, to niezły wynik.

Elmshorn

W czerwcu coś musi kwitnąć.

tulucy 21:25, 18 lis 2020

Jestem teraz w kwietniu 2016
Szukam pomysłów
Gruszka_na_w... 21:31, 18 lis 2020

Helen napisał(a)
Przecudownie Niesamowite masz kolory o tej porze roku
Cały rok Twój ogród jest piękny, ale teraz po prostu wymiata

Cudowny to on nie jest , ale udało się zrobić takie nasadzenia, aby przez cały rok trzymał przyzwoity poziom. Zawsze coś tam gra pierwsze skrzypce.
A kolorów rzeczywiście wciąż jeszcze sporo.

przedpłocie

przestrzały- teraz głównie z tej perspektywy mam czas oglądać ogród

do karmnika i powrót

mocny akcent

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies