Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Szmaragdowy Zakątek 04:05, 15 lip 2020

Do góry
A teraz my....

Szmaragdowy Zakątek 04:03, 15 lip 2020

Do góry

Szmaragdowy Zakątek 04:01, 15 lip 2020

Do góry

Szmaragdowy Zakątek 04:00, 15 lip 2020

Do góry
Kolejna ogrodowiskowo-towarzyska impreza odbyła się w niedzielę.
Miejsce spotkania to nowopowstały, pokazowy ogród Aflopark. Jest to niewielka cześć ogrodu, który ma zostać otwarty w całości dopiero jesienią.

Żywopłotki cisowe. 01:03, 15 lip 2020

Do góry
Bardzo rozrosła się róża Maria Lisa, kwiatów miała w bród.

kwitnie raz w roku, a tak naprawdę nie wiem jak ją przycinać.
miałam wyciąć jej nowe przyrosty a nie wiem czy zakwitnie w następnym roku na starych. Takiego krzaczora nie chcę.

drażnią mnie kije sterczące, ale nie jestem w stanie co rok wbijać nowych, to aluminiowe i podwiązuję peonie w tym roku mimo podwiązania mocno leżały od deszczu, mocno wycięłam łodygi. Sznurki już zdjęte.

Ja to ogolę na kule, doradzie jak ciąć.
Czy wyciąć przekwitnięte a skrócić nowe przyrosty?

Róża Sympatia ciągle przycinałam ją nisko, bo się nie znałam.

teraz zagłuszyły się wzajemnie.

Sympatię w tym roku wiosną rozpięłam na bramce.
obok clematis też potwór, wszystko zżeniło się.

Małymi krokami-Ogród Wioli 00:36, 15 lip 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dzieje się

Nie mam bardzo czasu na forum,bo wolnym czasem eMek obsadza obrzeża a ja rabaty szykuję
Pozostanie na koniec nawieźć w przyszłym sezonie dobrej ziemi,bo trzeba podnieść poziom na równo z obrzeżami i założyć piękny trawnik

Póki co burdello

Tu już gotowe do sadzenia...

Są i ładne miejsca

Cdn... dobranoc

Całkowicie się zgadzam z Juzia ,
Burdello nie zaliczone
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:34, 15 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dobrze, że nie wszystkie róże kwitną razem. Większość przekwitła i szykuje się do następnego kwitnienia. Komary nie odpuszczają, dziś to dopiero atakowały całymi chmarami.

Kolor róż piękny
Ale mnie oczarował ostatnie zdjęcie.
Moje kolory
Zieleń i biel ,
A zwłaszcza biel
Żywopłotki cisowe. 00:31, 15 lip 2020

Do góry
Wczoraj ostrzygłam nisko berberysy i coś czuję że je usunę, kule tuj rozrastają a za berberysem są niskie jeżówki nie mają siły przebicia.

Dziś tylko rano podlałam cukrem pomidory i ogórki, tak wyczytałam na FB, dobrze wpływa na plonowanie.
Potem wyjazd do lekarza i zakupy.
Wieczorem skosiłam dwa trawniki.

Na rabacie trawiastej koloru dają berberysy, ognisty kolorek.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:03, 15 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A ogrodowo dobrego tygodnia!
Pomimo wszystko...

Dobre słowa, dodają otuchy...
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:44, 14 lip 2020

Do góry
Dzieje się

Nie mam bardzo czasu na forum,bo wolnym czasem eMek obsadza obrzeża a ja rabaty szykuję
Pozostanie na koniec nawieźć w przyszłym sezonie dobrej ziemi,bo trzeba podnieść poziom na równo z obrzeżami i założyć piękny trawnik

Póki co burdello

Tu już gotowe do sadzenia...

Są i ładne miejsca

Cdn... dobranoc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:31, 14 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabata wyrwana z całego ogrodu w dodatku tak pogibana i pogięta to zły pomysł. Do niczego nie pasuje. Bo nie ma żadnych innych nasadzeń/rabat..gdzie one??

Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację. Poniżej przesyłam plan działki i zdjęcia. Z racji, iż ma powstać budynek gospodarczy z fotowoltaiką chciałam go obsadzić i resztę ogrodu. Oddzielić część warzywną od gospodarczej. Poza tym dużo mam zaplanowanych obsadzeń i chciałam etapami to realizować.

Plan działki

Widok z góry:

Na prawo z tarasu:

1.wiąz(kupione), 2.cyprysik nutkajski(kupione), 3. trawy memory, 4. jeżówki green twister, 5. żurawki, 6.daniki

Na lewo z tarasu:

1.cisy 2. może jałowiec bonsai, który mam do przesadzenia

Widok na taras:

Z tarasu mam zaplanowane schody na wprost drzwi tarasowych z płyt betonowych, rozszerzające się ku dołu. Zbocze tarasu chciałabym spiętrować. Najpierw myślałam o belkach ogrodowych. Ale podobają mi się też murki gabionowe, wypełnione kamieniem czerwonym vanga (taki już ma na frocie).

Donica przy tarasie:

Boki tarasu mam obsadzone. Z jednej strony jest skalniak.
PS. Trzmielina do przycięcia . Ma zasłanić betonową donicę.

Druga strona to różne nasadzenia. Raczej do zmian. Na widocznych pergolach są następujące obsadzenia: 1. narożna-winogrona, 2. środkowa-milin, 3. z boku-kiwi pnącze

Wspomnieny jałowiec (wysokość ok. 1,3m):

Bardzo będę wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Generalnie to sobie wymyśliłam, że z tyłu domu będą proste geometryczne rabaty. Natomiast z frontu budynku koła, pofalowane obrzeże. To jednak dalszy etap, po zakończonym ogrodzeniu. Poniżej również zdjęcia przodu:

Jeżówkowe-Love 23:27, 14 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Sprawnym ruchem zmieniam temat dymka na temat o słodkościach
Spójrzcie na mój profil glebowy ..jak czekoladowy biszkopt z karmelem

A ja myślałam, że to jakaś dziwna chałwa
Jeżówkowe-Love 23:21, 14 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Juzia dzięki jeszcze pomyślę

Z tym że u mnie gleba naprawdę wilgotna .. myślę że brzozy i niedaleko posadzone hortki dadzą radę, wiesz ..albo i nie wiesz ? ale tuż za płotem mamy wielki staw i właśnie dzięki temu ziemia na tyłach ogrodu wilgotna

A dzisiaj z lekka powiekszyłam rabatę jutro kolejny kawałek i będzie git

A na tej rabacie jeszcze będzie żywopłot? Czy pod żywopłot ukopiesz coś oddzielnie???

Ziemia wilgotna będzie wszędzie dookoła tylko nie pod brzozami
POaz tym.... chyba chciałaś wielopniowe brzozy??? To po co pnie zasłaniać hortkami i miskantami???
No nie wiem. CHyba, że jakoś pomiędzy brzozami chcesz to wszystko sadzić?
Ale jakoś mi się to nie widzi.
Poczekaj na podpowiedzi mądrzejszych
Jeżówkowe-Love 23:16, 14 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Jak 4/5m to przed miskantem jeszcze hortka wlezie i przed hortką te rozchodniki a przed rozchodnikami jeszcze coś

Pod brzozy hortek bym nie sadziła. Będzie im za mało wody. Albo brzozy gdzie indziej, albo zrób tam rabatę pod sucholuby.

Juzia dzięki jeszcze pomyślę

Z tym że u mnie gleba naprawdę wilgotna .. myślę że brzozy i niedaleko posadzone hortki dadzą radę, wiesz ..albo i nie wiesz ? ale tuż za płotem mamy wielki staw i właśnie dzięki temu ziemia na tyłach ogrodu wilgotna

A dzisiaj z lekka powiekszyłam rabatę jutro kolejny kawałek i będzie git
Jeżówkowe-Love 23:13, 14 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

chyba dwa razy próchnicna warstwa była zasypywana byle czym
Przemieszaj ten profil dodaj dobroci, rozluźnij, znowu przemieszaj i będzie git
Problemy z tujami 23:09, 14 lip 2020

Do góry
Witam. W czym problem z tymi tujami? Więdną i żółkną.
Jeżówkowe-Love 23:09, 14 lip 2020

Do góry
szkodniki na naci marchwi 22:56, 14 lip 2020

Do góry
Witam , poproszę o podpowiedź co atakuje mi marchew, czy jakaś mszyca? biedronek się pojawiło sporo na zagonie
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:54, 14 lip 2020

Do góry
Myślę że możemy długo.
Woda butelkowana była przykładem jak i cola. Na marginesie lubię! Haha teraz możesz strzelać
Bieda była. Teraz ludziom żyje się dostatniej. I to jest fakt.
Degradacja środowiska jest zła.
Zabytki to nasza historia i kultura i trzeba o nie dbać. To nasza spuścizna. W Syrii nie będzie za chwilę co oglądać.
Już nie mówiąc o tym że turyści przyjeżdżają milionami do takiego Krakowa na przykład, i zostawiają pieniądze, dużo pieniędzy. Bez nich, teraz, tysiące ludzi jest bez pracy, sklepy się zamykają, restauracje... Nie lubię tłumów z ale turyści w Krakowie zawsze mnie cieszyli. Kiedyś ich nie było. Kiedyś były haki w sklepach...

Wolę mieć wybór i kupować co uważam i hodować resztę. Niż nie mieć wyboru. Ani pieniędzy.
181 miliardów euro zarobionych przez Niemców i bogatą resztę i wydane tutaj.
Na sieci telekomunikacyjne (zaraz powiesz że 5g to zło). Na sieci elektryczne. Na ciepło. Sama robiłam projekt i dostarczaliśmy armaturę do elektrowni Bełchatów 9 megawatów. Kasa z unii. Wydajność kilka razy większa niż to co było wcześniej.
Rozwój jest dobry. Oczywiście chciwość ludzka nie zna granic i przy okazji w doopie ma się przyrodę. Ale nie chciałabym żyć na takiej Ukrainie. I nie chciałby chyba nikt cofnąć się do tego poziomu, teraz, zakosztowawszy wolności wyboru. Przynajmniej ja bym nie chciała.
Chciałabym żeby pieniądze które zarabiam były tyle samo warte jutro co rok temu. Chciałabym żeby euro nie kosztowało 8 złotych. Chciałabym móc pojechać i wymieniając złotówki byłoby miło żeby było mnie na cokolwiek stać. Chciałabym...

Wobec tego wracając do meritum, chciałabym żeby obecna władza przez kolejne trzy lata ciut się hamowała. Podatków za bardzo podnosić nie będą, bo ludzie zapamiętają. Kolejne wybory za trzy lata i to jest ich koniec, więc teraz się muszą nahapać. Po kawałeczku tu i ówdzie, to obciąć, tym zabrać. Dudek już się wycofał dziś z obietnic wyborczych. I ugotujemy się jak żaby. Nikt nic nie poczuje...

Dobranoc
Moje papryki dzisiejsze

Pozdrawiam Zuza!
Pachnący różami, malowany bylinami 22:53, 14 lip 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ewo, masz przepiękną kolekcję róż. Wyobrażam sobie ten cudny zapach w ciepły, słoneczny dzień .

Zaciekawiła mnie ta bylina kwitnąca na bordowo. Widywałam ją dawniej na łąkach, ale nie znam nazwy. Co to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies