Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 16:20, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Podczas ferii, mieszkaliśmy w domku z kumplem, który od wielu lat pracuje w Anglii w firmie ogrodniczej, dostarczają też cebule narcyzów do naszego ulubionego B...
Pogadałam sobie z nim trochę o tulipanach i nie mam dobrych wieści.
Poza botanicznymi, inne nie powtarzają kwitnienia w kolejnych latach, wykopywanie cebul też nie pomoże. Żeby to było możliwe, hodowla tulipanów musi być sterowana, tzn. zapewnienie odpowiedniej temperatury, odpowiedniego czasu nasłonecznienia i odpowiedniego nawożenia.

Trochę mi to przypomina uprawę hryzantem, którą wiele lat temu zajmowali się moi rodzice, też zacienialiśmy je na konkretną ilość godzin, przycinaliśmy, itp, po to żeby miały odpowiednią wysokość i zakwitły we właściwym terminie.

mnie sie wydaje że tak jest z większościa tulipanów, ale są jednka odstępstwa- mam tulipany nn, chyba z 8 lat już.To były nasz epierwsze cebulki, chyba 3szt. Przesadzałam je czyli wykopałam 1 raz. Teraz mam ich sporo, co roku coraz wiecej- kwiatna i mają się dobrze.
tak samo z tulipanami greiga - Red Riding Hood- są wielosezonowe.
Tu ma być ogród :) 16:19, 22 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

pirewsza to ten czerwony kogut na bank.

no tak też mi się wydawało.
I co myślisz, że u Ivonki, to które będą? mi bardziej pasuje, że te niższe, czyli bronze form.
Tu ma być ogród :) 16:15, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

zostań jeszcze chwilkę, bo właśnie te trawy brązowe wrzucę

Kupiłam dwie odmiany, jedna Carex Red Roster Buchanana, bruga carex bronze form - która jest która?

a tak wyglądały w dniu zakupu:
przedni rząd to te wysokie, z tyłu te rozłożyste

pirewsza to ten czerwony kogut na bank.
Tu ma być ogród :) 16:13, 22 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
wpadłam i zaraz stąd uciekam, bo mam ślinotok na widok tych ciemirników- to atak ciemiernikofilli

zostań jeszcze chwilkę, bo właśnie te trawy brązowe wrzucę

Kupiłam dwie odmiany, jedna Carex Red Roster Buchanana, bruga carex bronze form - która jest która?

a tak wyglądały w dniu zakupu:
przedni rząd to te wysokie, z tyłu te rozłożyste

Tu ma być ogród :) 16:09, 22 lut 2016

Do góry
Podczas ferii, mieszkaliśmy w domku z kumplem, który od wielu lat pracuje w Anglii w firmie ogrodniczej, dostarczają też cebule narcyzów do naszego ulubionego B...
Pogadałam sobie z nim trochę o tulipanach i nie mam dobrych wieści.
Poza botanicznymi, inne nie powtarzają kwitnienia w kolejnych latach, wykopywanie cebul też nie pomoże. Żeby to było możliwe, hodowla tulipanów musi być sterowana, tzn. zapewnienie odpowiedniej temperatury, odpowiedniego czasu nasłonecznienia i odpowiedniego nawożenia.

Trochę mi to przypomina uprawę hryzantem, którą wiele lat temu zajmowali się moi rodzice, też zacienialiśmy je na konkretną ilość godzin, przycinaliśmy, itp, po to żeby miały odpowiednią wysokość i zakwitły we właściwym terminie.
Tu ma być ogród :) 16:01, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczne masz te ciemierniki
Tak sobie same w donicach wyrosły pod Twoją nieobecność?
A i krokusów zazdroszczę bo u mnie jeszcze ani jednego pączka

No niestety, krasnoludków nie było, sama je sadziłam

Krokusów całkiem sporo już kwitnie, nawet przez grubą warstwę żwiru się przebiły, a trochę się o nie bałam.
Tu ma być ogród :) 16:00, 22 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Nie mam słów, cudownie.

jeszcze słoneczko podczas robienia fotek przyświeciło dla lepszego efektu
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:56, 22 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dobrze opisujesz je. Myslisz że ta z foty to jest ta mała?- wydaje się spora...

bardziej po tym rozłożystym pokroju ją oceniałam, co do wysokości to ciężko po zdjęciu określić, ale właśnie stawiałabym, że to ta niższa.
Poszłam właśnie zmierzyć swoje i ta wysoka ma 60 cm, a jakby jej rozprostować końcówki, to wyjdzie z 70 cm.

Fotki wstawię u siebie, żeby tu Iwonce nie robić zamieszania.
Tu ma być ogród :) 15:43, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Witam po przerwie!

Taka oto niespodzianka czekała na mnie po powrocie z ferii.

Nie mam słów, cudownie.
Typografia ogrodu 15:41, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asiu, ale miałam przedzierania się przez Twój wątek zanim dotarłam do tej strony - urodzinowe dekoracje bardzo fajne, przy okazji przekaż eMowi życzenia.

Pooglądałam wgłebnik, bo wygląda na to, że jak u mnie nie będzie gabionowego, to też trzeba coś podobnego wymurować - będę podglądać jak to dalej będziecie realizować.

dziękuję przekaze oczywiście. właśnie "bawi się" prezentem;D
wgłębnik juz był nawet trochę testowany w sobotę - M nie mógł się powstrzymać tak mu się podoba ogladaj boi ja Twój też mam zamiar podziwiać wybaczcie jakośc ale robuione w biegu

Tu ma być ogród :) 15:30, 22 lut 2016

Do góry
wodzyn napisał(a)
Edyta sprostuję: nie chodzi o to, że wyjazd był nieudany tylko, że ze względu na wstrętną grypę, którą zaraziłam osobiście całą swoją rodzinkę, w ogóle nie udało nam się wyjechać.

I nawet do ogrodu na razie nie mogę wyjść na chwasty popatrzeć a u nas dziś cudne słonko i 15 stopni. Ale za to wiatr szaleje.

Poza tym u mnie sajgon, bo prace brukarskie w toku. Mieliśmy zamknąć temat rok temu, ale się przeciągnęło

Pozdrawiam

No to zdrowiej, ja dzień przed wyjzadem konczylam antybiotyk, a mała kaszle i smarka się od piątku.

U mnie pogoda taka sama.
Z przeciąganiem wszelakich prac to standard, dobrze, że już można coś robić, akurat jak się wiosna zacznie na dobre to u Ciebie brukarze skończą i ruszysz z kopyta.
Czytam u Ciebie i Marzenki o planach różanych, ale nic nie piszę, bo dla mnie to już zbyt skomplikowane, dobór wysokości, kolorów, czasu kwitnienia - wyższa szkoła jazdy.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:15, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
dla mnie opcja nr 1 bądź 2, choć nie znam tej Umbrosy, jedynie na zdjęciach Magnolii mnie oczarowała.
Kurcze a ja mam dwa rodzaje brązowych traw i myślałam, że ta podobna do Twojej ze zdjęcia to buchananii, a taka wyższa, bardziej zwarta i strzelista to bronze form - heh znowu sie zamotałam.

dobrze opisujesz je. Myslisz że ta z foty to jest ta mała?- wydaje się spora...
Tu ma być ogród :) 15:09, 22 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
jestem nieobiektywna bo ją kocham

to tym lepiej, potrzebuję właśnie dużo wyrazów zachwytu, coby przykryły tą wysoką cenę
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:04, 22 lut 2016

Do góry
dla mnie opcja nr 1 bądź 2, choć nie znam tej Umbrosy, jedynie na zdjęciach Magnolii mnie oczarowała.
Kurcze a ja mam dwa rodzaje brązowych traw i myślałam, że ta podobna do Twojej ze zdjęcia to buchananii, a taka wyższa, bardziej zwarta i strzelista to bronze form - heh znowu sie zamotałam.
Kamienny ogród patykiem malowany 14:48, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sylwia, ja też mam 3 hebe, w zeszłym roku okrywałam i wszystko było ok, teraz o nich zapomniałam i zostały sobie tak samopas w największe mrozy, widze, że zbrązowiały trochę od środka, ciekawa jestem czy będzie to postępowac, jeśli tak to trudno, wiedziałam, że jest kłopot z ich zimowaniem.

I tak jednym zdaniem, do dyskusji z ostatnich stron - nic się nie przejmuj i rób tak jak Ci w duszy gra, może potrwa to kilka lat, ale z Twoim zmysłem artystycznym jestem pewna, że wyczarujesz "swój" przepiękny ogród.
Regularnie do Ciebie zaglądam, ale rzadko się udzielam, jak nie mam nic konkretnego do powiedzenia

Moje hebe ma zielone końcówki co oznacza, że żyje, ale co dalej?
Gałązki są brązowe ale miękkie....czy wszystko z nich opadnie, czy nabiorą koloru...sama jestem ciekawa...to jego pierwsza zima u mnie.

Dziękuję
Tu ma być ogród :) 14:35, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

będę musiała się za to zabrać, tylko odkopię się z praniem po tym tygodniu na wyjeździe - pracuję nad eMem w sprawie suszarki, trochę mi to pewnie zejdzie, ale za jakiś czas będę Cię męczyć o opinię o użytkowaniu.
jestem nieobiektywna bo ją kocham
Tu ma być ogród :) 14:33, 22 lut 2016

Do góry
Krokusiki w rozkwicie.

Tu ma być ogród :) 14:30, 22 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
ja wlasnie podzialalam...fajnie wychodza po tych deszczach

będę musiała się za to zabrać, tylko odkopię się z praniem po tym tygodniu na wyjeździe - pracuję nad eMem w sprawie suszarki, trochę mi to pewnie zejdzie, ale za jakiś czas będę Cię męczyć o opinię o użytkowaniu.
Kamienny ogród patykiem malowany 14:26, 22 lut 2016

Do góry
Sylwia, ja też mam 3 hebe, w zeszłym roku okrywałam i wszystko było ok, teraz o nich zapomniałam i zostały sobie tak samopas w największe mrozy, widze, że zbrązowiały trochę od środka, ciekawa jestem czy będzie to postępowac, jeśli tak to trudno, wiedziałam, że jest kłopot z ich zimowaniem.

I tak jednym zdaniem, do dyskusji z ostatnich stron - nic się nie przejmuj i rób tak jak Ci w duszy gra, może potrwa to kilka lat, ale z Twoim zmysłem artystycznym jestem pewna, że wyczarujesz "swój" przepiękny ogród.
Regularnie do Ciebie zaglądam, ale rzadko się udzielam, jak nie mam nic konkretnego do powiedzenia
Tu ma być ogród :) 14:19, 22 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jest też sporo niespodzianek o nazwie chwasty, próbuję na nie nie patrzeć dzisiaj
ja wlasnie podzialalam...fajnie wychodza po tych deszczach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies