Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

magnolia 16:20, 22 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Podczas ferii, mieszkaliśmy w domku z kumplem, który od wielu lat pracuje w Anglii w firmie ogrodniczej, dostarczają też cebule narcyzów do naszego ulubionego B...
Pogadałam sobie z nim trochę o tulipanach i nie mam dobrych wieści.
Poza botanicznymi, inne nie powtarzają kwitnienia w kolejnych latach, wykopywanie cebul też nie pomoże. Żeby to było możliwe, hodowla tulipanów musi być sterowana, tzn. zapewnienie odpowiedniej temperatury, odpowiedniego czasu nasłonecznienia i odpowiedniego nawożenia.

Trochę mi to przypomina uprawę hryzantem, którą wiele lat temu zajmowali się moi rodzice, też zacienialiśmy je na konkretną ilość godzin, przycinaliśmy, itp, po to żeby miały odpowiednią wysokość i zakwitły we właściwym terminie.

mnie sie wydaje że tak jest z większościa tulipanów, ale są jednka odstępstwa- mam tulipany nn, chyba z 8 lat już.To były nasz epierwsze cebulki, chyba 3szt. Przesadzałam je czyli wykopałam 1 raz. Teraz mam ich sporo, co roku coraz wiecej- kwiatna i mają się dobrze.
tak samo z tulipanami greiga - Red Riding Hood- są wielosezonowe.
magnolia 16:21, 22 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

no tak też mi się wydawało.
I co myślisz, że u Ivonki, to które będą? mi bardziej pasuje, że te niższe, czyli bronze form.

Bronze form u Iwonki. Ja pisałam wyższe, porównując brozne form do bronzita
lindsay80 16:31, 22 lut 2016

magnolia napisał(a)

mnie sie wydaje że tak jest z większościa tulipanów, ale są jednak odstępstwa- mam tulipany nn, chyba z 8 lat już.To były nasz epierwsze cebulki, chyba 3szt. Przesadzałam je czyli wykopałam 1 raz. Teraz mam ich sporo, co roku coraz wiecej- kwiatna i mają się dobrze.
tak samo z tulipanami greiga - Red Riding Hood- są wielosezonowe.

te starsze odmiany tulipanów faktycznie takie były, pamiętam w ogródku babci czerwone i żółte, które kwitły co rok.

Ja to się chyba mimo wszystko przerzucę w kolejnych latach na czosnki, one chyba zachowują się wręcz odwrotnie, tzn z roku na rok jest ich więcej, jak u drobnocebulowych, czy tak?
lindsay80 16:32, 22 lut 2016

magnolia napisał(a)

Bronze form u Iwonki. Ja pisałam wyższe, porównując brozne form do bronzita

no tak, bo to jeszcze bronzita jest, tej nie mam, to się nie będę mądrzyć - ale dziękuję CI za rozwianie wątpliwości.
Pszczelarnia 16:40, 22 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Witam po przerwie!

Taka oto niespodzianka czekała na mnie po powrocie z ferii.

Piękniejszych nie widziałam w życiu. Są obłędne (czy do dostania w takiej fazie w Polsce? - to pytanie).
lindsay80 16:59, 22 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Piękniejszych nie widziałam w życiu. Są obłędne (czy do dostania w takiej fazie w Polsce? - to pytanie).

Bardzo mi miło, że takie miłe słowa piszecie - oczywiście Ewa, że do dostania, zaraz wysyłam Ci info.
Pszczelarnia 17:02, 22 lut 2016

B. dziękuję.
UlaB 17:11, 22 lut 2016

Buchanani to ta stercząca do góry
bronze form to ta rozłożysta kępka

dzięki za info
lindsay80 17:18, 22 lut 2016

UlaB napisał(a)
Buchanani to ta stercząca do góry
bronze form to ta rozłożysta kępka

dzięki za info

Potwierdzasz to co Magnolia już mi rozjaśniła

Z tych dwóch bardziej podoba mi się Buchananii, a jeszcze jakieś 1,5 roku temu myślałam, że te rude trawy są uschnięte
ivo 17:20, 22 lut 2016

* /

O jak patrzę na te fotki to ja mam takie na bank.
*-