Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Makao_J 13:28, 22 lut 2016

O matko na prawdę chcesz mieć tak strasznie pędzący wątek a nie taki do którego zagląda się po konkrety i po 3 latach jest się w stanie ogarnąć go jeszcze raz.

Uważasz że ilość stron świadczy o tym czy inni Cię lubią czy nie?

Czy raczej to że przez tydzień się nie pokazujesz a jak się pokarzesz to kilkanaście osób od razu reaguje na Twoją obecność.

Bo dla mnie to drugie. Są wątki gdzie właściciele nie robią żadnych wpisów przez kilka miesięcy a potem nagle bum jeden wpis i wszyscy się zlatują jak ptaki zimą do nasinek.

I Twój wątek taki właśnie jest przez to jaką osobą jesteś a nie przez to że masz 1000ce stron.
Sylvana 13:57, 22 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
A ja myślę, że za bardzo się przejmujesz tym swoim ogrodem. To nie tak ma być. Frustracja, że nie wyszło? że do kosza? Nie. Tworzenie ogrodu ma być przyjemnością, bo jeśli nie jest, to po co komu ten ogród?

Czy jego wielkość, ogrom roślin potrzebnych do zapełnienia cię nie przerosła?
Wszak sami go robicie, to ogrom prac dla firmy, a co dopiero dla czterech rąk?

To także ogromne koszty, bo nie da się rozmnożyć wszystkiego, trzeba poza tym mieć czas.

Nie dąż tak uparcie, że Sylvana to musi mieć inaczej, bo nie będzie Sylvaną?
Tyle jednakowych roślin cieszy w różnych ogrodach na świecie, więc to nic złego mieć to, co mają inni. Inaczej gatunków by zabrakło. Na siłę chcesz robić zupełnie coś innego, tylko może się okazać że już nie ma co. Bo zawsze takie same coś znajdziesz u innych.

Forum powstało po to, aby pokazywać piękne ogrody, pracę, która cieszy nas i to że możemy się nią podzielić z innymi. Taki jest sens udziału w takim miejscu.

Twoja praca cieszy innych, więc tego się trzymaj, a nie musisz przy tym mieć "Sylvany mistrzostwa świata". I tak masz inaczej. Bo o takie kamienie trudno na świecie i nie każdy je ma i umie tak ułożyć jak ty.

Pozdrawiam

Pewnie masz Danusiu trochę racji...bo rąk do pracy jest dwie a nie cztery...roślin za mało....pieniędzy o wiele wiele, bo te połacie pochłaniają wszystko co kupie jak ziarenko maku.
Uwielbiam tworzyć, grzebać w ziemi i nawet te swoje kamulce przekładać, ale wiszą nade mną także domownicy, którzy mają inne zdanie - "znów coś przekopujesz, już tego nie wytrzymam", "tylko mi nie mów o nowych pomysłach".
Patrząc na Twoje projekty myślę sobie, że Ty też szukałaś swojej drogi, którą nie od razu znalazłaś...masz większe doświadczenie ja dopiero zaczynam i popełniam wiele błędów....ale czy to źle, że chcę się uczyć i robić coś sama?
Ty korzystasz z roślin, które się "sprawdziły" - masz już swoje ulubione, wiesz jak rosną, co lubią i z czym je połączyć....ja testuję u siebie różne połączenia, o niektórych nie piszę bo są chybione....ale mnie to uczy, a z czasem może wymyślę coś innego.
Nie wierzę, że wszystko jest już wymyślone.
Ja widzę ogród jako przestrzeń, całość, dla mnie ogród to ukształtowanie terenu, architektura, elementy sztuki i roślinność....
Wszystko to mam w głowie jeśli chodzi o mój ogród....jak chciałabym aby wyglądał....ale realizacja zajmie mi chyba ze 20 lat.
Tutaj każdy chce spektakularnych zmian....

Dziękuję, że do mnie zajrzałaś....bardzo cenię Twoją pracę - jak wszyscy - i cieszę się, że utworzyłaś to forum.

Pozdrawiam serdecznie
Sylvana 14:03, 22 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Sylwia, a ja się zastanawiałam co to jest w Twoim avatarku Ślepa jestem i tyle
A ogród? Kochana jest jedyny w swoim rodzaju! I choć 100 osób będzie doradzało, Ty masz z niego czerpać radość. Przy jego tworzeniu i pielęgnowaniu. Masz wspaniałe pomysły, lekką rękę do przelania pomysłu na papier. A jak potrzebujesz pomocy przy realizacji - zrobimy zlot u Ciebie i ogarniemy temat

Avatarek to mrówka z kamieniem - analogicznie do sytuacji.

Dziękuje Asiu, zapraszam ale tylko na kawkę i ciasto...bo co do reszty to ja taka Zosia samosia jestem.
Sylvana 14:05, 22 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Ha i to jest dobry pomysł. Nie daleko Cię mam więc zlot jak najbardziej na tak u Ciebie Sylwia

Już kiedyś chyba poruszałyśmy temat - wtedy wstydziocha puściłam - ale od tamtej pory w ogrodzie nie wiele drgnęło i długo pewnie jeszcze nic - więc może nie ma co odwlekać.
Jak masz ochotę na ciasto - to zapraszam razem ze słoneczkiem
Sylvana 14:06, 22 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
Zgadzam się z dziewczynami - Sylwia nie świruj tutaj - masz fajny ogród - a jak sie komus nie podoba to nie musi się udzielać.
Ogród musi przede wszystkim podobać się Tobie - to ty parzysz i będziesz patrzec na niego codziennie, on ma byc twoja duma i radością

mi sie podoba - jest inny niż wszystkie - tytuł dobrany rewelacyjnie, bo on jest kamienny, ale mi się podoba jest niepowtarzalny

Dzięki
Sylvana 14:08, 22 lut 2016

Kasya napisał(a)

u mnie sie otwiera...

Teraz też widzę - fakt bardziej optymistyczna wersja, może kiedyś zamienię jak mi humorek minie
Sylvana 14:13, 22 lut 2016

Makao_J napisał(a)
O matko na prawdę chcesz mieć tak strasznie pędzący wątek a nie taki do którego zagląda się po konkrety i po 3 latach jest się w stanie ogarnąć go jeszcze raz.

Uważasz że ilość stron świadczy o tym czy inni Cię lubią czy nie?

Czy raczej to że przez tydzień się nie pokazujesz a jak się pokarzesz to kilkanaście osób od razu reaguje na Twoją obecność.

Bo dla mnie to drugie. Są wątki gdzie właściciele nie robią żadnych wpisów przez kilka miesięcy a potem nagle bum jeden wpis i wszyscy się zlatują jak ptaki zimą do nasinek.

I Twój wątek taki właśnie jest przez to jaką osobą jesteś a nie przez to że masz 1000ce stron.

Nie chcę - jak bym chciała to codziennie bym wklejała kilka fotek i pisała pisała pisała....a ja się nie często pojawiam u siebie.
Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądają już stali goście - jestem tu nie tak długo - a już się do Was przyzwyczaiłam....a że trafiło u mnie na gorszy dzień to przepraszam wszystkich....trzeba było zamknąć dzioba.
Kasya 14:18, 22 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Pewnie masz Danusiu trochę racji...bo rąk do pracy jest dwie a nie cztery...roślin za mało....pieniędzy o wiele wiele, bo te połacie pochłaniają wszystko co kupie jak ziarenko maku....

Nie wierzę, że wszystko jest już wymyślone.
Ja widzę ogród jako przestrzeń, całość, dla mnie ogród to ukształtowanie terenu, architektura, elementy sztuki i roślinność....
Wszystko to mam w głowie jeśli chodzi o mój ogród....jak chciałabym aby wyglądał....ale realizacja zajmie mi chyba ze 20 lat.
Tutaj każdy chce spektakularnych zmian....

nie prawda ze kazdy chce spektakularnych zmian, drobne tez sa doceniane
a poza tym uwazam ze mozna stworrzyc piekne widoki niekoniecznie kupujac drogie rosliny, najwazniejszy jest pomysl
Pszczelarnia 14:24, 22 lut 2016

Sylvano, zajrzyj do mnie w sprawie spektakularnych zmian, rozweselisz się trochę.

lindsay80 14:26, 22 lut 2016

Sylwia, ja też mam 3 hebe, w zeszłym roku okrywałam i wszystko było ok, teraz o nich zapomniałam i zostały sobie tak samopas w największe mrozy, widze, że zbrązowiały trochę od środka, ciekawa jestem czy będzie to postępowac, jeśli tak to trudno, wiedziałam, że jest kłopot z ich zimowaniem.

I tak jednym zdaniem, do dyskusji z ostatnich stron - nic się nie przejmuj i rób tak jak Ci w duszy gra, może potrwa to kilka lat, ale z Twoim zmysłem artystycznym jestem pewna, że wyczarujesz "swój" przepiękny ogród.
Regularnie do Ciebie zaglądam, ale rzadko się udzielam, jak nie mam nic konkretnego do powiedzenia