Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:38, 30 cze 2014

Do góry
tojeść zeszłoroczna.

Nic sie u nas nie dziej, od wczoraj znów leje, mam bagno za oknem, trway znów leżą

Magnolia czy twoje donice z szałwią nadają się już do obfocenia?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:58, 29 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Będę wpadać na obserwacje tojeści u Ciebie, bo to bardzo frapujące zagadnienie.
I na resztę smakowitości....

Z trawnikiem i nawożeniem- polecam żeby teraz już nie sypać nic z azotem a przerzucić się na nawóz jesienny do trawników ( już teraz). Nie będzie trawa pędzona w górę, a za to nabierze ładnej barwy zieleni i będzie krzepka.
U nas to działa, Tomek z Radkowa tez unika nawozów z azotem przez cały sezon.

No to poprzewracałaś mi w głowie. Nie wiem teraz co robić...
Ogród niby nowoczesny ale... 21:24, 29 cze 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam!!
To seslerię trzeba ciąć? Moja kwitnie.. po kwitnieniu?

pozdrawiam!

Karola, można ale nie trzeba ciąć. Jak jest duża i brzydka i się pokłada to możesz ciacnąć. Magnolia tydzień temu właśnie ciachnęła i teraz odrasta.

pozdr.
Ogród niby nowoczesny ale... 20:40, 29 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widoki piękne trawka żwawo idzie w górę, zaraz będzie zielony dywanik

Nicol...zielony dywanik się robi...wczoraj nwet eM już skosił ją pierwszy raz

malkul napisał(a)
MAdzia zaglądam do Ciebie.
Magnolia-lubię te równe rządki u Ciebie I kocham tę jednorodność nasadzeń

Miło Kochana, że zglądasz...ale jak widzisz - fotek brak Nie, żebym się leniła - bo wczoraj cały dzionek ciężko pracowalam w ogrodzie...ale jakoś tak aparat daleko ode mnie leżal.
Dobrze, że chociaż Magnolia wkleiła Aczkolwiek szkoda, że tylko jedno...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:35, 29 cze 2014

Do góry
Magnolia-wlazłam na rabaty otrzepalam wszytsko podniosłam i w sumei trzcinniki stoją pięknie a kłosonica wybiórczo leży.
Dzięki za rady , kochana jesteś.

MałaMi- fajnie że zauważyłaś te białe jeżówki, tam jeszcze kupiłam zielone ale nie kwitna na razie, jesienią dosadzę tam białe czosnki chyba.

Karolcia - ulewy są i będą na szczęście ogród nawet jak się zniszczy to można ściąć i odrośnie. Postanowiłam się tym zbytnio nie martwić.

Anitko - sumak nadal smutny, myślę że wiosną pokaże że jest ok.
Z dobrego serca dany to i rosnąć musi. Nie ma bata.

Magdo, Alicjo-Beatko-macham do Was kochane babeczki.

Małgosiu z pętliczka – dzięki za fotki, czekam zatem na miary.

Marzenko-z tym miejscem to u mnie chyba jednak nie do końca, bo nie planuję nic już dosadzać.
Gosia niekokoszka jedzie nasadzenia zgodnie z projektem a kokoszka Gosia na swoje poletko pod płotem w warzywniku, hihihiihi
Lepiej tam nie zaglądać, hahahahaha
Dziękuję że jesteś i dobrym słowem i radą ...

Gabrysiu-i ja dziękuję za te miła pogawędkę. CMOK

Toszka-dzięki że zajrzałaś i poradziłaś, oberwałam chore listki i będę go obserowowała.
Ogród niby nowoczesny ale... 20:32, 29 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
sesleria careulea zgodnie z obietnicą- ok tydzień temu ścięta. Widać deskę paskudę- wyobraźcie sobie że tu jest ładny brzeg. Wokół kępek jest suche ale nie chce mi się skubać. Za tydzień nie będzie widać

Baaardzo dziękuję za fotkę. Czyli za rok jak mi się moja sesleria rozrośnie i wybuja to ciachę bez obawy.
Deska paskuda wygląda u Ciebie uroczo...
I tak jak Gosia pisze...te równe rządki cudnie wyglądają Lubię to!
Ogród niby nowoczesny ale... 20:04, 29 cze 2014

Do góry
MAdzia zaglądam do Ciebie.
Magnolia-lubię te równe rządki u Ciebie I kocham tę jednorodność nasadzeń

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 19:41, 29 cze 2014

Do góry
Ja cały czas myślę nad kwestią poziomów... Noo bo karmnik plaskaty jest .. I nawet jak Ci się noga omsknie , to wielkiej krzywdy mu nie zrobisz ( zresztą Magnolia deptać kazała , wiec karmnik podeptany cieszył się dodatkowo będzie ) ale już z takimi floksami , albo inkszymi cudeńkami to już takie oczywiste nie jest ....

Natomiast w tych Sebkowych (chyba ) pinach widziałam motyw gdzie płytki były grube i wtedy roślinki choć krzaczaste wystawały zaledwie odrobinkę....

Ottt , wszytsko co mnie meczy

Ściskam

Ps. Misy wokół pni roślin po sadzenIu robisz mega profesjonalne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:31, 29 cze 2014

Do góry
Będę wpadać na obserwacje tojeści u Ciebie, bo to bardzo frapujące zagadnienie.
I na resztę smakowitości....

Z trawnikiem i nawożeniem- polecam żeby teraz już nie sypać nic z azotem a przerzucić się na nawóz jesienny do trawników ( już teraz). Nie będzie trawa pędzona w górę, a za to nabierze ładnej barwy zieleni i będzie krzepka.
U nas to działa, Tomek z Radkowa tez unika nawozów z azotem przez cały sezon.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:52, 29 cze 2014

Do góry
liczę że wróci niebawem. Chyba urwała się na wakacje w ciepłych krajach
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 09:28, 29 cze 2014

Do góry
Ja w niedzielę świętuję i odpoczywam, czyli tez robię w ogródku Moi sąsiedzi są raczej z tych tolerancyjnych, bo w niedziele latają z kosiarkami

Karmnik - Magnolia radził mi intensywnie deptać aby był ładny (miałam go w donicy), niestety przerastał chwastami.

Zazdroszczę CI miejsca w które może wywieźć, to co Ci nie konweniuje. Jak się pozbywałam RH, to musiałam się trochę naszukać osoby, która by mogła je wziąć.

Życzę niedzielnego relaksu
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

Magnolia
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

kalina albo magnolia
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 23:53, 26 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów,
Wreszcie mam chwilę by usiąść i stworzyć własny wątek.
Jeszcze niedawno bo w kwietniu nasz ogród to było wielkie pobojowisko. Budowaliśmy jeszcze jeden budynek na naszej działce. Sprzęt ciężki wyjechał, brudne prace zakończone i czas zająć się upiększaniem tego co zostało. A zostało niewiele.

Jest tak:
Przedogródek. Zazwyczaj zimą zalega tu śniej więc pole do popisu jest trochę ograniczone.Ten krzeczek drzewopodobny obok iglaków to magnolia

Widok z drzwi głownych.

I w przeciwną stronę - wejście:

Przedogródek i górna czesc ogrodu. Z boku mamy brzozy i "żywopłot"

Po długim namyśle, godzinach snucia się po Waszych ogrodach i przeszukiwaniu internetu wydaje znalazłam pomysł na własny ogrod.
Przedstawiam w skrócie:

1. Chciałabym nadać mu styl środziemnomorski(uwielbiam Grecję, rodzima roślinność otacza nas z każdej strony - więc chciałam zeby nasz ogórd troche sie wyrózniał)
2. Stawiam na zimozielone i wieloletnie; bukszpany, cisy (nie wiem co jeszcze)
3. Jednoroczne posadzę w donicach, które mozna dowolnie przenosic i ustawiac
4. Mam piękne kamienne schody i kamienny mur oporowy w centralnej czesci podwórka nie wiem jak je podkreślić (niedługo wrzucę zdjęcie),
5. Chciałabym włączyc do repertuaru: lawendę, róże pnące i trawy.
6. czesc ogródka przeznaczę na posadzenie malin, borówek i jezyn dla dzieciaków.
7. Wokoł budynku na razie nic nie planuje, przy robieniu elewacji i tak zostało by zadeptane...
i to chyba tyle.

Dodam tylko, że mieszkam w górach wiec klimat dość surowy, zimy ostre i w dodatku u nas jest bardzo wietrznie... nie wiem czy "mini Grecja" przyjmie się u nas ale mam zamiar spróbować:

Liczę na porady i podpowiedzi.
Ściągam tu myślami wszystkie dobre duszki ogrodowe łącznie z panią Danusią na czele. Zapraszam do dyskusji

ps. w sierpniu mam urlop więc wtedy zabiorę się za realizację orgodu - czy sierpien to dobry czas na takie prace?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:20, 26 cze 2014

Do góry
ślicznie....
Rabata przy podjeździe super wyszła. Jeszcze jak cisy okrzepną to będzie git. Tez zjedzą mięso u Ciebie, to za pół roku będą grubaśne. Albo i szybciej jak patrzeć na tempo Twoich roślin
Ogród niby nowoczesny ale... 21:16, 26 cze 2014

Do góry
sesleria careulea zgodnie z obietnicą- ok tydzień temu ścięta. Widać deskę paskudę- wyobraźcie sobie że tu jest ładny brzeg. Wokół kępek jest suche ale nie chce mi się skubać. Za tydzień nie będzie widać

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:03, 26 cze 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Odpowiadam zbiorowo:
- to krawężniki betonowe 100cmx20cmx6cm odwrócone na „płask”
- odległość pomiędzy nimi to 20cm

A dziś w nocy jakaś masakra, wstaję rano a tu za oknem ogród pogrążony w chaosie
Podtopiony, drzewa pokrzywione razem z palikami pionizującymi, trzcinnik lezy na płasnko an ziemi, kłosownica, rozwalona , pokładła sie na boki.

chcialam wyjść popatrzeć ale jest tak grząsko że wpadłam po łydki w błocisko

I jak tu żyć?!

Kochana jak dasz rade, wyjdź do trzcinnikówi je podnieś, otrzep z wody, to będzie im lżej i może się podniosa. U mnie to zwykle działa po ulewach.
Z kłosownica zrobiłabym to samo- tzn otzrepać, może się weźmie do kupy, byleby jej ulżyć ciężaru.
Przykro mi..... mam nadzieję że to tylko chwila i wszystko wróci do normy.

Widok na krawężniki cudny
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:20, 26 cze 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Przylazłam zas popatrzeć, jednak to silniejsze ode mnie.
I musze dopytać: jak to z tą stipą?
został ci z zeszłego roku? nie cięłaś?
I takie duże ładne trawy jeszcze - to carex foster curls?
czy cos innego ?
o czemu takie dużę?
zdradzaj mi tu wszystko

Gosia, ale o so chodzi ???

Stipa pieknie przezimowała bo jak wiemy wszyscy mieliśmy łagodną zimę.
Ścięłam ją, jak nakazała Magnolia, ale parę dziewczyn nie ścinało (pamiętam Madżenkę i MałąMi) - i też ładnie u nich wygląda
A o które trawy jeszcze pytasz?
A czemu takie duże? - bo hodowane na mięsie, jak i twoje przeciez
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:13, 25 cze 2014

Do góry
Dziewczynki i Sebastianie - dziękuję zbiorowo za to że oczekujecie na trawnik razem ze mną, to bardzo miłe.
W podziękowaniu zaraz będzie fotka z dzisiejszych robót.

Konstancjo ( uwielbiam Twoje imię-bardzo pasuje do Twojej osoby) - formalną jeżówkę w szpalerze kazała mi Magnolia posadzić – to jej wina hihihihi

Magnolio-choiny tam nie mogą iść , miejsca tam brak i za duzo by się działo już.
Na razie wywalę na przedpłocie chyba a potem będziemy dumać.
Ciekawam tej Twojej księżniczki, jak zakwitnie to pokaż.
A za fotko czosnkow bardzo dziękuję

Magda70- za agawę dziękuję hihihihihih

EwaKatowice- Powidasz "Nowoczesnego Pokazowego Ogrodu „
aleś komplementa walnęła, hohohohoho
Szczerze przyznam że go uwielbiam, bardzo dobrze się w nim czujemy, zachwyca mnie i to jest to co chciałam.
Ale wiadomo - kwestia gustu, cieszę się że jednak mimo nikokoszkowym widokom tyle osób tu zagląda i się zachwyca.

Ps. Z rozmów o seslerii i ja skorzystałam
Czekamy na jeże Magnolii

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:40, 25 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Ale czym się martwicie? Pewnie że tnij. Moją ściełam tydzień temu, juz jest znowu ładna, taki jeżyk.Na krótko, bez litości...
Dzielić teraz- tez wytrzyma jest,i u Was jak u nas- lato wrzesniowe, zimne.
Byle nie podzielić w dzień 30 stopni.

Magnolio, a jesienną seslerię jeż mogę tak samo potraktować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies