Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kwiaty we włosach 22:56, 17 lis 2017

Do góry
Witam Goniu. U mnie powoli prace podążają ze wzgledu na nie dobra pogode. Mam dużo odkurzania a wszystko mokre.
Tez kwitna pojedyncze roze, ale maja jeszcze duzo pakow, ale jutro je ciacham..
Jeszcze w oczku trzeba zrobić porzadek z siatka i filtrami ale msm siatke rozłożona nad nim a sa jeszcze liscie brzozy na drzewach wiec jeszcze jest sporo robot. Na szczescie zimy mocnej nie widac.
Ptasi gaj 22:50, 17 lis 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu co u Ciebie, jak przygotowania do zimy, ale masz miotły w ogrodzie.

Jutro jade znowu tyrac wszystko zalezy od pogody musze poobcinac roze i liscie ze skalniaka odkurzyc to u mnie priorytet.
Ptasi gaj 22:48, 17 lis 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Moje serby tez mają około 14-15 lat ale są duzo wyższe od pietrowego domu. Pozdrówka zostawiam.

Bogdziu to zalezy co sie sadzi jak maleństwa to i mniejszy wzrost po 14 latach pol metra czy metr nie ma znaczenia. W kazdym razie jak im podpasuje grunt to ladnie rosna i nie ma z nimi problemu.
Sezon 2017 u Hanusi 22:44, 17 lis 2017

Do góry
Zobaczcie u Bawarki na str 492. Haniu bylas u niej to musialas widziec czyz nie urzekająca.
Sezon 2017 u Hanusi 22:36, 17 lis 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
I ja z nią się nie patyczkuję! Tnę wiosną, prawie do korzeni, tylko jednoroczne pędy zostawiam, a ona i tak buja pod niebiosa. I kwitnie i w cieniu, i w słońcu!

U mnie tez kwitną a ile paczkow maja New Dawn. Tak sobie mysle jak dlugo by kwitla w domu. Widzialam chyba na watku Bawarki fote w jakims kurorcie niemieckim siegala drugiego pietra na calej scianie cos pieknego.

Wyobraz sobie Haniu, ze od kilku lat mam ta roze i zawsze ja jesienia obcinalam na wys 30 cm nie wiedzislam, ze to pnaca Nes Dawn. Dopiero w tym roku na forum sie o tym dowiedzialam mogla juz duza urosnąć.

W tym roku dokupilam jeszcze 4 szt. Te kwiaty sa przepiekne zadko ske zdarza taki delikatny roz.
Rododendronowy ogród II. 22:22, 17 lis 2017

Do góry
Bogdziu piszesz ze wyzsze twoje serby, moze sadzilas wyzsze. Syn posadzil takiego ok 2-letniego takie malenstwo. Na dzialce mam poltora metra sadzilam i bardzo ladnie rosna od 2013 roku.

Mam tez takie, ktore ledwo ledwo maja przyrosty, daje im co roku szanse.

Tez zrobilam kilka bledow w ogrodzie, ale nie chce mi sie juz robic zmian wole cos dosadzic.
Kwasoluby masz przepiekne, piekny dojrzaly ogrod sprawia wrazenie, ze to hektary obsadzone pieknymi roslinami.
Nic nie zmieniaj ciesz sie tym co stworzyłas bo jest bardzo ladnie.

Po obejrzeniu twojego ogrodu sprobuje tez wiosna troche rododendronow pomiedzy drzewami posadzic. Moze urosna jeszvze za mojego zycia i beda cieszyc oko.

Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 19:47, 17 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Niech będzie ogród Bogdziu i Rogów trzeba tylko więcej strzałek kierunkowych. Bogdzia by pewnie dostała zawału od zwiedzających.

Bogdziu ciegle porównuje ze swoimi 40 arami jak tobie wszystko się tam mieści.
Pozdrawiam

To masz wiekszy ogród niz ja a mnie sie własnie nic nie miesci, jak wychodzę pochodzic po ogrodzie to złosc mnie na ta wielkosc bierze , gdybym była młodsza zaczełabym wszystko od początku , cóz jak byłam młoda były inne priorytety.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:36, 17 lis 2017

Do góry
Helotropy mialam pierwszy raz w donicach. Wysialam ale wzeszly tylko dwie sadzonki i jeszcze pozniej zmarnialy. Kupilam u ogrodnika i pieknie kwitly a jaki zapach wiec warto je sadzic.
Pozdrawiam mamy sloneczny poranek.
Problemy z tujami 23:07, 16 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka, Mazan - pięknie dziękuję za odpowiedź.
Mazan - zrobię oprysk/i wg zaleceń. Ile litrów przygotować na taki rząd drzewek
? W miarę możliwości pryskać też do środka, nie tylko po wierzchu, prawda?
Postaram się powtarzać przy dodatnich temeperaturach. Czy mam założyć, że to działanie jedynie doraźne i wiosną trzeba będzie wytoczyć działa (chemię), czy jeden z wskazanych roztworów może przynieść oczekiwany efekt?
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:01, 16 lis 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
a ja dostałam dzisiaj

za to rachunek za gaz idzie od końca października i jeszcze nie doszedł.
mam serdecznie dość poczty, dziwne że 50 lat wcześniej lepiej funkcjonowała jak w ostatnich latach.
Najgorsze że to w całym kraju tak działa.
Niech się zwiną, przejmie ktoś inny.

Basiu buziaki ślę

A dlaczego nie przysyła ja rachunku przez internet. Mi wszystko przychodzi przez internet.
Rododendronowy ogród II. 11:45, 16 lis 2017

Do góry
Niech będzie ogród Bogdziu i Rogów trzeba tylko więcej strzałek kierunkowych. Bogdzia by pewnie dostała zawału od zwiedzających.

Bogdziu ciegle porównuje ze swoimi 40 arami jak tobie wszystko się tam mieści.
Pozdrawiam
Problemy z tujami 22:40, 15 lis 2017

Do góry

Gleba przepuszczalna, nachylenie terenu powoduje ładne odpływanie nadmiaru wody. Opiekuję się nimi od 3 lat (wcześniej kilka lat radziły sobie zupełnie same), przy czym od ponad roku drzewka nie były nawożone ani pielęgnowane poza podlewaniem w suchsze dni, ponieważ prywatnie wszystko u nas stanęło na głowie. Tak więc wydaje mi się, że można wykluczyć przenawożenie, zalanie i przesuszenie. Nie ma też tzw. szmaty w podłożu.
Moje podejrzenia to:
1. choroby albo szkodniki - nie znalazłam widocznych objawów. Szukałam tarczników/miseczników i niczego nie zauważyłam ani na zasuszonych gałązkach ani w ich okolicy. Miodownicy nie wiem jak szukać . Innych chorób (grzyb?) nie potrafię zdiagnozować.

2. sól stosowana zimą - żywpłot przylega z jednej strony do drogi wyłożonej kostką, ostatnia zima była śnieżna a teren wspólnoty obficie odśnieżany i niestety też solony. Czy możliwe jednak aby efekt tego był tak mocno widoczny teraz? Zwłaszcza, że widać nowe ogniska uscyhania .

Na tym zdjęciu powyżej widać coś charakterystycznego - te 3 usychające miejsca mają przewieszające się gałązki - czy to ma jakieś znaczenie dla postawienia diagnozy?
Aha, wydaje mi się jeszcze, że tuje straciły nieco swój połysk. Odcień zieleni na zdjęciach przekłamała nieco lampa.

Czy mogę jeszcze uratować żywopłot?

Nie wiem, czy wiesz, ze tuje same sie oczyszczaja czyli brazowieja w srodku i galazki opadaja. Poniewaz sa to tuje juz wieloletnie sa luzne i widac to na zewnatrz. Pogoda jest tez nie sprzyjajaca w tym roku.
Moim zdaniem tym tuja nic nie jest sa zdrowe. Trzeba czekac do wiosny teraz jest zimno wiec i tak opryski nie pomoga.
Mam tez tuje i rozne maje przebarwienia punktowe i nie martwie sie tym, opadna i znowu bedzie dobrze.

Jeszcze jedno zpbacz czy nie sa polamane od wiatru. Na tym 3 zdj od konca cos tam widac, ale to juz spec musi orzec.

Moze Mazan cos poradzi, wiec czekaj na odpowiedz.
Ptasi gaj 22:21, 15 lis 2017

Do góry
Nie ma się co niepokoic tylko trzeba od czasu do czasu przegladac czy cos sie z nimi nie dzieje. Pryskac wczesna wiosna Promanalem.
Ogród za grosze 22:16, 15 lis 2017

Do góry
Witam Ewo, a co sie działo jak ciebie nie bylo?

Odnosnie cisow. Moje nie choruja tylko czerwce zeruja na nich i tu mam z nimi klopoty, nie zawsze ale w tym ruku znowu mialam.

Kazdego roku pryskam promanalem w lutym-marcu, a w tym nie pryskałam i potem niestety musialam pryskac srodkiem przeciw czerwcom polysetem. Dobrze, ze szybko je zauwazylam na dwoch krzakach, ale dla swietego spokoju opryskałam wszystkie. Czerwce to cholerstwo bo nie wiesz po oprysku czy zyje czy nie. Przyssie sie do lodygi i krzak zolknie.

Nie mozna sie przerazac tylko trzeba przegladac je co jakis czas, jak zołknie to jest cynk, ze cos nie wporządku sie dzjeje z nimi.
Ptasi gaj 21:37, 15 lis 2017

Do góry

... U mnie wszystkie iglaki ladnie rosna oprocz cisow. Zawsze im cos dolega najgorsze to czerwce.

A ja właśnie posadziłam sporo cisów Davida za domem w cienistym zakątku, dziś ostatnie sztuki bo były w promocji -30%. Nigdy nie miałam z cisami problemów. Troszkę mnie zaniepokoiłaś. Jak zapobiegasz chorobom cisów?
Pozdrawiam ☺
Ogród za grosze 21:03, 15 lis 2017

Do góry
Witam Ewo.

Witaj Elu . Pozdrawiam.
Ogród bacowej 13:50, 15 lis 2017

Do góry
Widze na wczesnjejszych fotach zywoplot z swierka, czym go tniesz. Chodzi mi czy pojedymczo kazda odnoge, czy tniesz jak leci sekatorem, maszynka lub nozycami do żywopłotu. Chce tez swoje swjerki prxyciac aby zgestnialy i nie wiem jak sie do tego zabrac.

Ela cięcie żywopłotu że świerka to u nas cała akcja, robimy ją raz na 2 lata.

Kilka osób tnie czym popadnie , piła motorowa, sekator spalinowy, sekator ręczny , wszystko jest w użyciu.Tniemy jak leci . Nie wyobrażam sobie takiej ilości żywopłotu ciąć pojedyńczo każdą gałązkę.
Ogród bacowej 13:38, 15 lis 2017

Do góry
9 lat to duzo czasu dla ogrodu. Widze na 1 focie swierki dokola ogrodzenia czy to te same swierki prowadzone jako źywoplot?

Takie zmiany to swiadczy ze nic nie jest na stale, ciagle cos sie nie podoba, trzeba zmieniac i tak w koło Macieju.

Jeszcze nie jestem na etapoe zmian calych rabat, ale pojedyncze rosliny przesadzam z powodu ze cos im dane miejsce nie odpowiada.

Ewo u ciebie wszystkie zmiany wychodza na korzysc. Pokaz nowa rabate z trawami jak sie ma.

Swierki dookoła ogrodzenia były sadzone jako pierwsze rośliny w ogrodzie. Posadziłam ich chyba z 500 szt.Kupione były za grosze w leśnej szkółce, takie malutkie nic. Na tym starym zdjęciu mają chyba z 5 lat.

Potem były tworzone rabaty przed żywopłotem. Jak tak dobrze się przyjrzysz to zobaczysz że tam są prawie same iglaki , a w szczególności całe dolne piętro tworzą jałowce.
Po kilku latach jałowce zarosły całą tą rabatę i zrobiły się koszmarnie brzydkie. W szczególności taka zielona odmiana ( nie znam nazwy ) była okropna.
A ponieważ ja nie lubię stagnacji w ogrodzie, to nastał czas zmian . Wywaliłam te jałowce i ponasadzałam co tam miałam pod ręką.Trochę tę rabatę poszerzyłam, wydłużyłam i jest jak jest.
Dodam jeszcze że ta rabata jest prawie bezobsługowa. Trochę cięcia na wiosnę , nawożenie i tyle.
Ogród bacowej 11:54, 15 lis 2017

Do góry
Widze na wczesnjejszych fotach zywoplot z swierka, czym go tniesz. Chodzi mi czy pojedymczo kazda odnoge, czy tniesz jak leci sekatorem, maszynka lub nozycami do żywopłotu. Chce tez swoje swjerki prxyciac aby zgestnialy i nie wiem jak sie do tego zabrac.
Ogród bacowej 11:49, 15 lis 2017

Do góry
9 lat to duzo czasu dla ogrodu. Widze na 1 focie swierki dokola ogrodzenia czy to te same swierki prowadzone jako źywoplot?

Takie zmiany to swiadczy ze nic nie jest na stale, ciagle cos sie nie podoba, trzeba zmieniac i tak w koło Macieju.

Jeszcze nie jestem na etapoe zmian calych rabat, ale pojedyncze rosliny przesadzam z powodu ze cos im dane miejsce nie odpowiada.

Ewo u ciebie wszystkie zmiany wychodza na korzysc. Pokaz nowa rabate z trawami jak sie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies