Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 21:46, 06 lip 2020

Do góry
Kasiu, winogrona rosną poza szklarnią, a tylko niektóre pędy są w środku. Przy letnich temperaturach nie nadążyłabym wycinać pustych pędów. A tak mam po jednym pędzie, na dodatek o różnej porze dojrzewają. Bo sygnały dostają od głównego pnia, ale i tak o miesiąc przed tymi co ma zewnątrz.

Dziś u mnie zawirowanie pogodowe: słońce na zmianę z deszczem i w dodatku porządny wicher. Może przez noc się wypada i uspokoi. A rano może namówię zięcia na podwózkę do ogrodu. Mus zobaczyć co ta ulewa z wiatrem mi nawyczyniały. Jedyna radość dla oka to piękne tęcze, co chwilę z innej strony.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:45, 06 lip 2020

Do góry
Dobrze,że popadało w ostatnim czasie, więc eM szybko poradził sobie z usunięciem darni, ja pakowałam na taczki, em wywoził pod samochód, pakowaliśmy do bagażnika. Wieczorkiem wywieźliśmy do teścia na działkę na wielki kompostownik. I pojawiła się nasza nowa rabata W linii prostej od góry ma 8,8 m a po łuku około 10 m. W najszerszym miejscu 2,2 m. Rozkładamy folię z powodu psiaków, bo mokro.

Tu pomiędzy żywopłotami z cisa, gdzie jest zejście, będzie ścianka wodna, poniżej długi zbiornik poniżej żywopłotu po obu stronach obsadzony roślinami.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:44, 06 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Posadziłam stipę na górnym pietrze nowej skarpy.
I przymierzam tam tę brzozę wielopienną.
Co myślicie?

Przyszłam, bo chwilę mnie nie było i Kobieto... nie wiem co cytować! Zachwyciłam się, a to co jednak zdecydowałam się zacytować skradło moje serce Jeszcze to pierwsze ujęcie - no petarda z powojnikiem na pierwszym planie
Prze-pię-knie to wygląda! Fajnie Ci wychodzi ta konsekwencja w nasadzeniach, bo są jednocześnie różnorodne, duże plamy - fajnie mieć taką przestrzeń do zagospodarowania (Choć pewnie ja bym i tak wszędzie róże powciskała )
Ogród niby nowoczesny ale... 21:39, 06 lip 2020

Do góry
Obiecane zdjęcia z okresu jak powstawał płotek

Ogród niby nowoczesny ale... 21:38, 06 lip 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Te hosty mają 2 sezon?

To są dzisiejsze zdjęcia z nad jeziora.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:35, 06 lip 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania głowy nie dam ale cytując klasyka
"...Tak mnie ............. zapewniała, a że niewiasta była cnotliwa, więc nie mam przyczyny wątpić...."
zerwałem liściora i przed kompem sprawdzałem na różnych stronach i to raczej Great Expectation, fakt przez przesadzanie i dzielenie jest trochę zabiedzona a jak piszą potrzebuje sporo latek dla pełnej krasy, to była jedna z bardziej podkradanych host

To ufam,że to jest Great Expectation.
To na jakiś kawałeczek się piszę.Jak można oczywiście.
Piękny liliowiec To Ed Muray ??
A ta białwa kaszka, to gipsówka ??
Piękna
Zieleń, drewno i antracyt 21:33, 06 lip 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Ciekawe, czy doczekamy się kasztanów?
Kwiaty są bardzo ładne, zapach już niekoniecznie

He, he, he, jak widać nie można mieć wszystkiego .
Dębowe zakątki 21:32, 06 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ania ,
Piękne te róże
i te kolory
… no bajka

Dziękuję Aniu
Kolory i rózne roślinki to ja bardzo lubię

Leonardo Da Vinci

róża excelsa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:31, 06 lip 2020

Do góry
Ok, trzeba wytyczyć łuk za pomocą węża. Łuk został wytyczony, idziemy spać przespać się z tematem. Rano pada decyzja, że działamy. Zwijamy węża, em kosi trawnik. Na drugi dzień Em ponownie rozkłada węża. Gdy to widzę mówię, że źle zrobił, że pomylił zejścia i zrobił dużo większą rabatę. Okazuje się, że pomylił celowo. I tu zaczyna się burza mózgów i raz rabata się powiększa a raz pomniejsza By ją sobie bardziej wyobrazić tam gdzie miałaby być rabata kosimy nisko trawę. Zawsze jak się rozmyślimy to odrośnie a jak usuniemy to przechlapane w razie zmiany planów

W przypadku większej rabaty jedno zejście z tarasu pomiędzy żywopłotem wychodzi na rabatę i to mi nie gra. Tu gdzie na zdjęciu biała Pyśka Em mówi, że coś wymyślisz Tak to jest być niepoprawnym optymistą

Pozostaje jeszcze spadek terenu.
Kolejna burza mózgów i pierwsza łopata zostaje wbita

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:29, 06 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

A czym pryskasz? I jak wybrać najlepszą porę, żeby nie zaszkodzić pożytecznym owadom?
Mam oprysk Dursban, jest bardzo mocny i śmierdzący, ale skuteczny. Pryskam jak się robi zmierzch, obowiązkowo w maseczce.

Aflopark - nowy ogrodowy raj w Pabianicach 21:29, 06 lip 2020

Do góry

Dębowe zakątki 21:27, 06 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przepiękne powojniki i liliowce

Mój floks też cały zielony, nie ma m=nawet pąków. Twoje już zaawansowane

Dziękuję
Moje floksy już zaczynają kwitnąć.
ale nie w wszystkie

Hortensja Dębolistna pięknieje w oczach

I jeżówki zaczynają kwitnienia

Funkie - Hosta 21:25, 06 lip 2020

Do góry
WAr Paint

ghost spirit

Młoda 2 letnia Hosta Empress Wu
Aflopark - nowy ogrodowy raj w Pabianicach 21:25, 06 lip 2020

Do góry
Póki co zapraszam do Pabianic do pierwszej części, do podziwiania cudnego bogactwa bylin i róż.
Zapraszam do Afloparku !!!

Przerwa na kawę... 21:24, 06 lip 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
I powrót do róż. Biedermeier i Herzogin Christiana w stipie

róże i trawy ,
cudo
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:23, 06 lip 2020

Do góry
Może za rok. Albo wcale zobaczymy

Jutro wujek z miasta wpadnie, pakuję im trochę zielska buahaha
Pachnący różami, malowany bylinami 21:21, 06 lip 2020

Do góry
Friedenslicht

Aflopark - nowy ogrodowy raj w Pabianicach 21:17, 06 lip 2020

Do góry
Oddana w piątek pierwsza część Afloparku znajduje się w Pabianicach przy ulicy Widzewskiej. Ogród dostępny jest na razie tylko w weekendy od godziny 10 do 17. Druga - większa część Afloparku - znajdująca się po przeciwnej stronie ulicy Widzewskiej maieć inny zgoła charakter, zawierać ma więcej drzew i krzewów, oczka wodne, ogród ziołowy i wiele wiele innych.
Ale to dopiero jesienią.
Bilet w cenie 5 zł

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:14, 06 lip 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Milo cie znow widziec twoj usmiech jest zarazliwy Bedac u ciebie az sie czuje te moc zapachow wypelniajaca twoj ogrod
Dziękuję Dziś w dzień było bardzo upalnie, a wieczorem wiało okropnie, trochę też pokropiło. Komary okropnie uprzykrzają życie i zniechęcają skutecznie do przebywania w ogrodzie.

Świeżutkie fotki z ogrodu.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:11, 06 lip 2020

Do góry
A teraz o zmianach, które Iwonka wypatrzyłam na jednej z fotek. Brak miejsca na nowe chciejstwa, zła kondycja trawnika w górnej części i eM, który nie broni trawnika wręcz przeciwnie chce go jak najwięcej wyelminować ( wiem, że taka postawa eM jest dla wielu żonek do pozazdroszczenia). U nas na odwrót - to ja bronię trawnika
Co jakiś czas były różne planowania przy kawce, ale nigdy w czyn wdrożone. Był pomysł za zbiornik wodny, ale jakoś po odejściu w zeszłym roku naszej psinki, która byłą powodem braku wody w ogrodzie, plan poszedł w odstawkę.
EM jest z tych co go "nosi" i zaproponował,że może coś nowego zrobimy I tak przy kolejnej kawce padła propozycja zmiany.
Na froncie i z boku mamy proste linie rabat, ale za domem większość rabat to koła, łuki, półokręgi. Tylko przy altanie i poniżej dolnego tarasu mamy linię prostą. Trochę mi to przeszkadzało.
Powyżej są żywopłoty z cisa, kamienne donice i zejścia.

Padł pomysł, aby zrobić niewielką rabatę po łuku pomiędzy jednym a drugim zejściem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies