Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pachnący różami, malowany bylinami 22:05, 06 lip 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Moje Balleriny (7 szt) są zupełnie białe, u Ciebie widzę, że jest lekko różowa.

Wspaniały festiwal róż

Danusiu, zapewne u ciebie jest więcej słońca, ona tak ma, że w słońcu bieleje

I moja ulubienica Alexandra Princesse de Luxembourg

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:05, 06 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Dorotka

Każdy zakątek Twojego ogrodu śliczny ,
Jak ty to robisz ,
że nie popełniasz żadnych
błędów ogrodniczych
Miło, że tak uważasz, ale wiosną i jesienią ciągle coś poprawiam. Czasem robię sobie notatki co mam przesadzić na przykład w pobliże róży, albo, że przy lilakach będzie pasowała biała tawuła bo razem kwitną, albo że przy anabelkach trzeba dosadzić białych lilii. Teraz patrzę na zdjęcie zrobone z góry i stwierdzam, że przy kółku z kostki, albo trzrba wyrwać stipę, albo dosadzić. Obserwuję rośliny kwitnące w tym samym czasie i zmieniam im odpowiednio miejscówki.

W poprzednim poście pokazałam jak rabata wyglądała z różą , a tu już bez ogromnej róży.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:03, 06 lip 2020

Do góry
Będzie murek oporowy, aby zniwelować spadek i nawiązać do rabaty bylinowej w kręgu. Okazuje się, że pokłady kamienia, który używaliśmy wcześniej chyba się skończyły. Ale po kilku telefonach okazuje się, że są jeszcze na Słowacji ostatnie 4 palety. Zamawiamy jedną. Pozostaje jeszcze zdobyć 10 mb kostki. Coś mamy u siebie, resztę zdobywam w różnych miejscach. Muszę wykorzystać 3 różne. Kamień eM przywozi. Rozładowujemy ręcznie. Okazuje się, że to końcówka i w związku z tym,że ostatnio dużo padało to jest cały z błota. Dochodzi więc dodatkowa robota z myciem. W piątek przyjeżdża siostra. Niestety pogoda nie dopisuje i pada, ale nie jesteśmy z cukru i myjemy. Siostra z synem pakują na taczki, wywozimy na łąkę przed domem, rozkładamy na paletach a ja myję karcherem. Pakujemy na taczki, syn zwozi na dół i rozkładamy. Zwozimy też kostkę.

Ogród niby nowoczesny ale... 22:00, 06 lip 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
Nowa porcja zdjęć z nad jeziora

Ale przyjemnie u Ciebie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:00, 06 lip 2020

Do góry
TAR napisał(a)
Aska ale masz porzadnicko poka troche balaganu

A masz! Na końcu tarasu brakło nam żwirku i biedne chwasty musiały włożyć gigantyczny wysiłek, żeby zadarnić znów takie poletko... ciężka sprawa

Pachnący różami, malowany bylinami 21:59, 06 lip 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Róże masz, Ewo, obłędne

Ps. "senne marzenie Mimi" ma pąka, mam nadzieję, że zakwitnie. Bodziszki od Ciebie pięknie się rozrastają

Agnieszko, to bardzo dobra wiadomość. Mój liliowiec też ma pąki.

Kolejne róże

Po prawej Geoff Hamilton, po lewej Alexandra Princesse de Luxembourg

Geoff Hamilton

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:48, 06 lip 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Cudnie, cudnie, bajkowy ogród Stworzyłaś swój raj na ziemi i czerpiesz z niego dużo pozytywnej energii co widać na Twojej twarzy, piękna fotka i piękna właścicielka ogrodu A ogród czuje Twoją miłość i wszystko Ci tak pięknie kwitnie. Gratuluje kompozycji, wszystko masz dopasowane i przemyślane. Pięknie Róże masz przecudne ale też i cała reszta, która ze sobą pasuje Pozdrawiam i zajrze za chwile, bo będzie spektakl kwitnących lilii
Dziękuję ślicznie za tyle miłych słów i zapraszam. Czasem ten ogród mocno daje w kość. W sobotę było mocne przycinanie róży Veilchenblau. Rozrosła się okropnie, chyba ze 3 lata nie była przycinana. Ne dało się już wejść na rabatę, wiatr przerzucił ją na siatkę ogrodzeniową, a była przy słupie podwiązana. Sterta kłujących gałęzi była pokaźnych rozmiarów. Na pewno nie pozwolę jej urosnąć do takich rozmiarów jeśli odbije po tym cięciu.

Sezon 2017 u Hanusi 21:46, 06 lip 2020

Do góry
Kasiu, winogrona rosną poza szklarnią, a tylko niektóre pędy są w środku. Przy letnich temperaturach nie nadążyłabym wycinać pustych pędów. A tak mam po jednym pędzie, na dodatek o różnej porze dojrzewają. Bo sygnały dostają od głównego pnia, ale i tak o miesiąc przed tymi co ma zewnątrz.

Dziś u mnie zawirowanie pogodowe: słońce na zmianę z deszczem i w dodatku porządny wicher. Może przez noc się wypada i uspokoi. A rano może namówię zięcia na podwózkę do ogrodu. Mus zobaczyć co ta ulewa z wiatrem mi nawyczyniały. Jedyna radość dla oka to piękne tęcze, co chwilę z innej strony.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:45, 06 lip 2020

Do góry
Dobrze,że popadało w ostatnim czasie, więc eM szybko poradził sobie z usunięciem darni, ja pakowałam na taczki, em wywoził pod samochód, pakowaliśmy do bagażnika. Wieczorkiem wywieźliśmy do teścia na działkę na wielki kompostownik. I pojawiła się nasza nowa rabata W linii prostej od góry ma 8,8 m a po łuku około 10 m. W najszerszym miejscu 2,2 m. Rozkładamy folię z powodu psiaków, bo mokro.

Tu pomiędzy żywopłotami z cisa, gdzie jest zejście, będzie ścianka wodna, poniżej długi zbiornik poniżej żywopłotu po obu stronach obsadzony roślinami.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:44, 06 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Posadziłam stipę na górnym pietrze nowej skarpy.
I przymierzam tam tę brzozę wielopienną.
Co myślicie?

Przyszłam, bo chwilę mnie nie było i Kobieto... nie wiem co cytować! Zachwyciłam się, a to co jednak zdecydowałam się zacytować skradło moje serce Jeszcze to pierwsze ujęcie - no petarda z powojnikiem na pierwszym planie
Prze-pię-knie to wygląda! Fajnie Ci wychodzi ta konsekwencja w nasadzeniach, bo są jednocześnie różnorodne, duże plamy - fajnie mieć taką przestrzeń do zagospodarowania (Choć pewnie ja bym i tak wszędzie róże powciskała )
Ogród niby nowoczesny ale... 21:39, 06 lip 2020

Do góry
Obiecane zdjęcia z okresu jak powstawał płotek

Ogród niby nowoczesny ale... 21:38, 06 lip 2020

Do góry
mar_za napisał(a)
Te hosty mają 2 sezon?

To są dzisiejsze zdjęcia z nad jeziora.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:35, 06 lip 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania głowy nie dam ale cytując klasyka
"...Tak mnie ............. zapewniała, a że niewiasta była cnotliwa, więc nie mam przyczyny wątpić...."
zerwałem liściora i przed kompem sprawdzałem na różnych stronach i to raczej Great Expectation, fakt przez przesadzanie i dzielenie jest trochę zabiedzona a jak piszą potrzebuje sporo latek dla pełnej krasy, to była jedna z bardziej podkradanych host

To ufam,że to jest Great Expectation.
To na jakiś kawałeczek się piszę.Jak można oczywiście.
Piękny liliowiec To Ed Muray ??
A ta białwa kaszka, to gipsówka ??
Piękna
Zieleń, drewno i antracyt 21:33, 06 lip 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Ciekawe, czy doczekamy się kasztanów?
Kwiaty są bardzo ładne, zapach już niekoniecznie

He, he, he, jak widać nie można mieć wszystkiego .
Dębowe zakątki 21:32, 06 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ania ,
Piękne te róże
i te kolory
… no bajka

Dziękuję Aniu
Kolory i rózne roślinki to ja bardzo lubię

Leonardo Da Vinci

róża excelsa
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:31, 06 lip 2020

Do góry
Ok, trzeba wytyczyć łuk za pomocą węża. Łuk został wytyczony, idziemy spać przespać się z tematem. Rano pada decyzja, że działamy. Zwijamy węża, em kosi trawnik. Na drugi dzień Em ponownie rozkłada węża. Gdy to widzę mówię, że źle zrobił, że pomylił zejścia i zrobił dużo większą rabatę. Okazuje się, że pomylił celowo. I tu zaczyna się burza mózgów i raz rabata się powiększa a raz pomniejsza By ją sobie bardziej wyobrazić tam gdzie miałaby być rabata kosimy nisko trawę. Zawsze jak się rozmyślimy to odrośnie a jak usuniemy to przechlapane w razie zmiany planów

W przypadku większej rabaty jedno zejście z tarasu pomiędzy żywopłotem wychodzi na rabatę i to mi nie gra. Tu gdzie na zdjęciu biała Pyśka Em mówi, że coś wymyślisz Tak to jest być niepoprawnym optymistą

Pozostaje jeszcze spadek terenu.
Kolejna burza mózgów i pierwsza łopata zostaje wbita

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:29, 06 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

A czym pryskasz? I jak wybrać najlepszą porę, żeby nie zaszkodzić pożytecznym owadom?
Mam oprysk Dursban, jest bardzo mocny i śmierdzący, ale skuteczny. Pryskam jak się robi zmierzch, obowiązkowo w maseczce.

Aflopark - nowy ogrodowy raj w Pabianicach 21:29, 06 lip 2020

Do góry

Dębowe zakątki 21:27, 06 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przepiękne powojniki i liliowce

Mój floks też cały zielony, nie ma m=nawet pąków. Twoje już zaawansowane

Dziękuję
Moje floksy już zaczynają kwitnąć.
ale nie w wszystkie

Hortensja Dębolistna pięknieje w oczach

I jeżówki zaczynają kwitnienia

Funkie - Hosta 21:25, 06 lip 2020

Do góry
WAr Paint

ghost spirit

Młoda 2 letnia Hosta Empress Wu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies