Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 10:57, 16 wrz 2020

Dziewczyny odpowiem zbiorowo. Ach ta różanka kolorowa, szalona, która szału nie robi
Angela dobrze radzisz, ograniczyć kolory róż ; Jagoda to prawda co napisałaś nie do ruszenie. Mąż nie pozwoli, żadnej róży wymienić na inną, jedynie dosadzić jeszcze bardziej na kolorowo. Berberysy też muszą zostać, muszę je wyprowadzić. Ta rabata to ulubiona mojego Męża - rozumiecie

Z obwódki cisowej czy bukszpanowej rezygnuję - nigdzie nie mam takich obwódek i jakoś w tym jednym miejscu by mi nie pasowało.

Zostaję przy pomyśle z trawami. Na tył idą Miskanty ML, a na przód rozplenice Little Bunny Będzie kontynuacja innych raba.Trawy mam kupione czekają na posadzenie
MiluniaB 11:03, 16 wrz 2020

Ela ja jednak myślę, że to taka jakość sadzonek Red Baron - nie ognista. W poprzednim ogrodzie rosła nie w korze, miałam ja też w donicach i wyglądała tak samo. Brzydka nie jest, ale wolę jednak ten jej czerwonisty kolor

Ewa dziękuję Miło, że Ci się podoba i o tym piszesz - zapraszam częściej Postanowiłam wstawiać zdjęcia ogrodu raz w miesiącu, żeby nie przynudzać ciągle tymi samymi widokami. Przez miesiąc ogród się zmienia i wygląda inaczej, więc można pokazać inność
MiluniaB 11:20, 16 wrz 2020

Ela wszystko miałam dokładnie zaplanowane, policzone do posadzenia. Tu już nie chciałam mieć przypadkowości i różnorakich chciejstw
Wymiary basenów są różne. Nam akurat wymiarowo mieścił się taki i taki był gotowy w sprzedaży

Ania dziękuję Cieszę się, że zaglądasz na bieżąco. Ja też u Ciebie jestem

Iwona gaura - piękna. Miałam i nawet mi zimowała, chociaż spotykałam się z opinią, że nie zimuje. Do różanki dochodzą trawy Hortki i rozplenice fajnie wyglądają razem. Pierwszy raz widziałam tak u Jagody i też tak posadziłam poprzednio i teraz - to już sprawdzone zestawienie

Wiola, Jagoda ja szybko działam. jak wiem, że coś mi pasuje to jest od razu wykonane

Ania dziękuję Hacone w bukszpanach fajnie wyglądają, może są za bardzo limonkowe, ale lubię jak się odznaczają Po drugiej stronie przy hortensjach też je posadziłam. Myślę, że jak z obydwu stron będą się wylewały to będzie fajnie

Angela ja kupuję na DP. Napiszę Ci priv. Kiedyś mi pisałaś, żeby pompę ciepła zakryć np. cisami. Ten pomysł mi się spodobał, ale nie da rady, bo tam wszystko jest wyłożone kostką, więc musi tak zostać.
anabuko1 11:34, 16 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)

Pięknie.
Ta czerwona trawa to Red Baron ??
MiluniaB 11:36, 16 wrz 2020

Ania tak to Red Baron - bardziej wiśniowa niż czerwona
inka74 11:44, 16 wrz 2020

Z pompy ciepła możesz zrobić stoliczek - obudować ją drewnem, takie ażurowe szczebelki (jak u Basi krakowskiej płot).
Tak się zastanawiam z tymi różami - a jakby je posadzić takimi pasami/polami kolorystycznymi? Pogrupować plamami a nie w takim miksie. Tu żółta, obok czerwona, potem róż i znowu gdzieś czerwona. Wprowadziłoby to trochę porządku optycznego. Albo dodać kule bukszpanowe lub cisy kolumnowe w rabacie - coś co masz na innych rabatach a co uporządkowałoby przestrzeń, nadało rytm. Rozplenice uporządkują przód. Miskanty, tu mam wątpliwości ale jak ty masz wizję to z chęcią popatrzę. ML jest pasiasty, jasny, jak dla mnie idealny do hortensji. Z różami obawiam się jeszcze większej ferii barw.
ElzbietaFranka 13:57, 16 wrz 2020

Jest mnóstwo informacji na temat imperaty.
Podobno nawóz z dużą ilością potasu daje kolor intensywnej czerwieni. Wieczorem będę przy stacjonarnym to podam co i jak.

Chciałam zobaczyć czy można posiać inperate ale nie znalazłam nasion może nie ten czas.
BasiaLT 14:14, 16 wrz 2020

Ależ masz pięknie dopieszczone. Cudowny ogród.
MiluniaB 14:25, 16 wrz 2020

Iwona róże mam różnej wielkości i tak są posadzone trzema piętrami stąd ten mix. Faktycznie trzeba było je pogrupować kolorami i kolory posadzić piętrami - no cóż trudno Przesadzać już nie będę. Przyjęły się i niech spokojnie rosną.
Tam się już nic nie zmieści - trawy jedynie wcisnę.

Ela moim to nic nie daje. Podlewam je nawozem do pomidorów magiczna siła na wybarwienie i nic. Takie już są i się nie zaczerwienią

Basia dziękuję Dopieszczanie jeszcze trwa
MiluniaB 16:40, 18 wrz 2020

Trawy dosadzone - teraz poczekam z trzy sezony na efekt