Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Poprawa jakości starego trawnika 14:11, 22 sie 2020

Do góry

Witam, czytalem trochę postow i tematow na waszym forum- proszę o poradę ws. Poprawy jakości trawnika. Na początku opiszę swój trawnik, co chce z nim zrobić i proszę o wasze porady czy moje plany się sprawdza.
Trawnik jest wieloletni, Ziemia średniej jakości i częściowo gliniana. Sezon temu nawiozlem torfu, ok 2m3, dosialem w dwóch rata łącznie 8 kg trawy- mieszanka traw od prywatnego właściciela (nie znam składu, ta osoba ja polecała). Staram się kosić raz w tygodniu.
Moje plany co do poprawy jakości trawnika:
Wydaje mi się że mam filc więc w pierwszej kolejności chce go wygrabić. Potem nanieść nawóz Yara complex. W połowie września uzyc wertykulatora (po raz pierwszy). W tym roku/na wiosnę zrobić porządny dosiew na całej powierzchni trawnika.
Czy moje plany są dobre, coś zamienić, dodać?? Proszę o opinię oraz polecenie dobrej, ale nie drogiej mieszanki traw. Wklejam zdjęcia trawnika. Na niektórych będą widoczne chwasty- wyrywać je czy użyć oprysku? Wydaje mi się że za krótko trawę kosze.
Z góry dziękuję za porady

Hortensjowo 13:29, 22 sie 2020

Do góry
A teraz leje jak z cebra
Tylko szkoda wczorajszego podlewania...

Ptasi gaj 13:25, 22 sie 2020

Do góry
Brzozy ledwo żyją w tym upale

Pomoc emerytce przy metamorfozie 12:45, 22 sie 2020

Do góry
proszę o pomoc -co to za intruz w moim trawniku ,jak go zwalczać?
Hortensjowo 12:07, 22 sie 2020

Do góry
Judaszowiec z daleka i z bliska. To najszybciej rosnące drzewo, jakie mam. Przyrosty chyba większe niż 1 m.
Czy mam go jakoś podkrzesywać?

Hortensjowo 12:04, 22 sie 2020

Do góry
Fotki z sierpniowego upalnego wieczoru VF na razie tak przebarwiona

omiatanie całości z leżaczka

Migawki z ogródka 11:54, 22 sie 2020

Do góry
Mam juz nawet plan zagospodarowania tej działki trochę słabo widać działka jest ostatnią przy drodze dojazdowej i dlatego jest zwężenie, bo musi być zawrotka na tej drodze...

W planie jest duży warzywnik. Na zapasy zimowe. W obecnym ogrodzie będzie mniejszy teraz warzywnik na bieżące potrzeby i to, co trzeba często zbierać (ogórki i fasolka).
Migawki z ogródka 11:45, 22 sie 2020

Do góry
Nie bardzo jest co pokazywać, sama ziemia - tylko tyle i aż tyle o
Hortensjowo 11:37, 22 sie 2020

Do góry
Wreszcie pada Po tych okropnych upałach deszcz to naprawdę oczyszczenie i najlepsze podlanie ogrodu
A tu ostatnie brzoskwinie, widać że nie pryskane bo nie są idealne, ale przepyszne

Pod spodem pomidorki oczywiście
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:19, 22 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Przerobiliśmy z EMem ścieżkę do furtki na nowej części. Wcześniej była ułożona równiutko i dosyć ciasno. Denerwowało mnie to bardzo więc zmieniłam. Dziś zamierzam skończyć ten fragment - wypielić i wysypać korą.

I widoczek z nowej części . Miłego dnia .

Kasiu, bardso fajnie, że zmieniłaś ścieżkę, bardzo bardzo podoba mi się jej nowy układ. Kiedyś też sobie taką zapodam na wjazdowej. Jeszcze nie wybrałam materiału na ścieżkę, ciągle szukam inspiracji.

Widoczek na nowy ogród zachwycający, naprawdę wygląda na dużo starszy, kilkuletni.

Buziaki!
Świerk serbski - Picea omorika 11:15, 22 sie 2020

Do góry
Zdjęcia mojej działki.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:14, 22 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nareszcie i u mnie popadało solidnie po 1,5 miesięcznej suszy....

Normalnie mialam oberwanie chmury ,na szczęście bez szkód spadła chyba miesieczna norma deszczu

Wczoraj kupiłam zbiornik na deszczówkę a dziś mi go napełniło

Mam nadzieję,że u wszystkich w końcu spadł deszcz

Super zbiornik melduję,że i ja doczekałam się dzisiaj ciepłego deszczu Alleluja!
Ogród bez reguł 11:12, 22 sie 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Asia, co to za listki nad brunnerą??? przemawiają do mnie, ale nie rozumiem, co mówią
Malutki pod lasem 11:08, 22 sie 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dziadkowy kompost, złoto ogrodnika
Niewiele, ale zawsze trochę M mi przywiózł

Uwielbiam kompost, od kiedy mam swój w ogóle już nie kupuje ziemi w workach. Ile kasy zaoszczędzonej
Ptasi gaj 11:03, 22 sie 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Trochę nadrobiłam pismo obrazkowe u Ciebie. Trawy Ci rosną okazałe, niesamowite. Rozdrabniarka to fajna rzecz, czy ona jest elektryczna czy spalinowa?
U nas sucho, ostatnio padało 2 dni na początku sierpnia. Aż się boję rachunku za wodę, bo lejemy wszystkie nowe nasadzenia, zrobione w tym roku, przecież szkoda wysuszyć. Pewnie przyszłe sezony będą podobne i trzeba się powoli przyzwyczajać
Chyba zainwestujemy w zbieranie wody deszczowej, bo nawet nasza rzeczka już nie płynie, zawsze to lepsze niż woda z wodociągu czy gruntowa.
Sąsiedzi w stawach mają wciąż wodę.
Pozdrawiam

Witam Asiu i dzięki za odwiedziny

Asiu nie wyobrażam sobie suszy bez dostępu do wody. I tak ograniczam się z podlewaniem tylko co drugi dzień jak tutaj jestem. Nawadnianie kropelkowe mam tylko pod wszystkimi tujami.

Rozdrabniarka elektryczna spalinowa jest dużo droższa i na moje potrzeby ta elektryczna wystarczy na drobne gałęzie. Jestem z niej zadowolona.
Spalinowe to raczej do sadów kupują.
Jato mam sprzętu od groma niektórego podwójnie. Kosiarek podkaszarek i traktorek. Bajzel zawsze bo każdy rzuci nie tam gdzie trzeba i nie sprzątam tylko 2 razy w roku późną wiosną i jesienią.

Pozdrawiam
Malutki pod lasem 10:57, 22 sie 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dziadkowy kompost, złoto ogrodnika
Niewiele, ale zawsze trochę M mi przywiózł

Ale różnica w kolorze ziemi,prawda? kompost zawsze na wagę złota
Wspaniała wyprawa w góry i spotkanie u Makusi zazdraszczam
Za drzwiami do ogrodu... 10:19, 22 sie 2020

Do góry
Miłej soboty
Ptasi gaj 10:15, 22 sie 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Elu jak zwykle podziwiam trawiaste rabaty. Ale giagantyczne te niektóre trawy. Z chortensjami wyglądają super!!!
W tamtym roku kupiłam Memory i Rosi, ale tyle miejsca co u Ciebie to na rozrost nie mają, trzeba będzie coś ograniczać. A mogłabyś dokładniej wytłumaczyć: pisałaś coś o cięciu traw od spodu, nawet dwa razy. Po co to robisz i jak ?

Aniu chodzi o to podcinam po bokach od spodu aby nie wyrosły tak jak normalnie.
Jeżeli Kępa ma średnicę np 50 cm to scinam ok 10 cm po bokach dookoła. Boki rosną ale nie wysoko. Jeżeli wyrosną po podcięciu boku ok 50 cm to znowu przycinam. 2 razy w sezonie wystarczy.

Nie jestem w stanie ich podzielić jak wiesz korzenie bez siekiery czy piły nie da rady. Kiedyś syn mi pomógł jedna podzielić ale powiedział że to pierwszy i ostatni raz - zastosuj randap i nie będziesz musiała dzielic
Te trawy na Kępie mają już 8 lat więc bardzo rozrośnięte.

Na ostatniej fotce u góry po prawej stronie to Rosi. Przyszly chyba z Albamaru moja kochana szkółka w jesieni. Bardzo mi zależało aby zobaczyć przebarwione liście i aby były rozrośnięte.

Zaczynają kwitnąć dalie kolnierzykowe

Ogród bez reguł 10:11, 22 sie 2020

Do góry
Ogród bez reguł 10:07, 22 sie 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies