Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odnowy 09:58, 03 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

trojeść pomarańczowa

Ale piękna. Szkoda, że u mnie nie chce rosnąć. Jeżeli chodzi o cięcie penstemonów, to zależy pewnie od gatunku. Większość wycinam po kwitnieniu i mają fajną rozetę liści. Ale mam jeden niebieski i jemu wycinam tylko kwiaty i wtedy wypuszcza nowe.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 09:54, 03 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co to za cudo, że lilia to doczytałam

Sama nie wiem, miały być białe rasowe lilie, a mam takie i czerwone

Ogród do odnowy 09:41, 03 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Śliczności.
A ja swoje odstąpiłam sąsiadce bo nie miałam gdzie wcisnąć.
Zobaczę jak u niej się będzie sprawował i najwyżej kiedyś skubnę sadzonkę.
Rzadki, młody trawnik z dziurami 09:30, 03 lip 2020

Do góry
Hej,

pod koniec maja na uprzednio przygotowane podłoże(odchwaszczone, przekopane, wygrabione i zwałowane).
Posypany został nawóz do zakładania trawnika Agrecol, oraz nasiona przykryłem warstwą torfu.
Pierwsze koszenie przeprowadziłem jak trawa miała powyżej 10cm, skosiłem na wysokość 6cm. Kolejne koszenia był na wysokości 4cm.
Dziś(30.06) skosiłem na wysokość 2cm(więcej już tak nie skoszę). Po tym zauważyłem że trawa ma dość spore prześwity, oraz widoczny jest już filc. Widoczne są też okrągłe place wyschniętej trawy, czy przyczyną może być mocz psów?
Dodatkowo trawa rośnie nierówno, wokół tych żółtych placów rośnie dużo szybciej i jest znacznie ciemniejsza.

Czy ta trawa jeszcze się zagęści?
Jak najlepiej pozbyć się tego filcu? Czytałem że na tak młodym trawniku nie powinno się przeprowadzać wertykulacji.
Czy środku typu Urynal zabezpieczą trawnik przed moczem, oraz czy mogę je stosować na tak młody trawnik?
Zdjęcia poniżej

Jeżówkowe-Love 09:26, 03 lip 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Asiu podoba mi się

Chyba czytasz mi w myślach bo właśnie wczoraj zastanawiałam się nad przednią częścią ogrodu
Bo jest coś o czy nie wiesz ..z resztą to pikuś bo i tak wylatuje ..a mianowicie żywopłot z paskudnych jałowców
Jest on tu

jak nie będzie żywopłotu mogłabym zrobić dwie rabaty (otwierające) wejście na ścieżkę trawiastą podoba mi się

I takiego bąbla wymyśliłam jak myślisz?
Podest z żywopłotem baaaardzooo jestem na Tak
Do raju daleko - u Ewy 09:20, 03 lip 2020

Do góry
Pokażę nowe zakupy:
Krwawnik "Summerwine"
Krwawnik kichawiec "Noblesse"
Orlik "Spring Magic Rose and White"
Orlik "Nora Barlow"

Ogród bez reguł 09:19, 03 lip 2020

Do góry
Ogród kwiatowy 09:19, 03 lip 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Przeglądając zdjęcia z forum natknęłam się naTwoje i czy możesxnapisać co to za bordowe kwiaty między różą a złocieniem. To knautia? Jaka odmiana?

To Knautia Mars Migdet. Trochę jest mało widoczna przy róży.
Ogród bez reguł 09:16, 03 lip 2020

Do góry
W ub. roku o tej porze miałam już łany jeżówek. W tym - raptem kilka kwiatków Real green mi padła, mimo łagodnej zimy. Dixie bell - z trzech sadzonek ostała się jedna, nad którą się teraz trzęsę - jeśli przetrwa, spróbuję ją podzielić. Green Jewel też zgubiła 1 roślinę, a te, które przetrwały, jakoś nie kwapią się z kwitnieniem. Dziwny rok...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:10, 03 lip 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Posadziłam stipę na górnym pietrze nowej skarpy.
I przymierzam tam tę brzozę wielopienną.
Co myślicie?

Asia , masz cudny ogród! Każde zdjęcie mi się podoba.I te słoneczne rabaty...od razu widać jak wszystko pięknie rosnie
Ogród bez reguł 09:10, 03 lip 2020

Do góry
W ogrodzie zmiana warty - kwitną pysznogłówki, czyściec humelo, czosnki główkowate. Zaczyna się niebieszczyć mikołajek. Mam jeszcze kilka sadzonek, muszę je gdzieś upchnąć. Coraz bardziej mi się podoba. Poluję jeszcze na mikołajka alpejskiego, ma trochę bardziej ozdobne kwiatostany.

Jeżówkowe-Love 08:57, 03 lip 2020

Do góry
Bo z tymi samochodami to jest tak, że trzeba wjechać raz na pięć lat. Ale jak się nie da wjechać to jest naprawdę kłopot. Dlatego dobrze jest zostawić sobie taką możliwość

Asiu, myślę sobie jeszcze o Twoim podwórku. Z tą altaną to nie wiadomo jak będzie i czy w ogóle. Najwyżej ją postawicie gdzieś w dolnej rabacie albo przytulicie do domku gospodarczego. Natomiast wspominałaś, że przy domu chciałabyś miejsce na postawienie stolika i krzesełka.
Wymyśliłam więc coś takiego:

Połączyłam ze sobą oba fragmenty trawnika: kółko i ten kawałek od frontu. Może mniej ładnie to wygląda ale będzie bardziej strawne dla eMa i wygodniejsze do koszenia.
Tą rabatę frontową trzeba by było niestety trochę przerobić - zrobić te nasadzenia wokół linii trawnika, a w rogu, tam gdzie się robi taka głęboka rabata, dosadzić krzewów, które Was osłonią od ulicy. W rabacie przy samym domu zrobić okrągły drewniany podest (mąż Dorci z Zakręconego ogrodu taki zrobił), który od strony ulicy okalałby żywopłot - taki sam, jak od strony warzywnika. Tak mógłby wyglądać:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771799/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771798/

Nie narysowałam ani rabatki pod domem ani tej rabatki między podjazdem a trawnikiem - do przemyślenia na późniejszym etapie.
Ogród bez reguł 08:55, 03 lip 2020

Do góry
Cóż jeszcze? - przycięłam klon ginnala, podkrzesałam jeszcze wiąz JH. Podlałam pomidory w tunelu, podlałam ogórki i cukinie, w tym również gnojówką ze skrzypu. I zaczęłam przenosić liściownik, bo teraz stoi w miejscu przyszłej rabaty. Przerzucam zawartość, nota bene bardzo ładnie przerobioną , do kompostownika, potem wszystko razem wróci w to samo miejsce , do ziemi. Trochę to robota głupiego, tak latać z ciężarami w tę i z powrotem, ale na razie nie ma innego wyjścia.

Kupiłam takie szare poduchy na krzesła. Kolorystycznie dobrze, rozmiarowo niekoniecznie - trochę mi przeszkadza, że ciut za małe. Trudno, na razie będą takie. Albo się do nich przyzwyczaję, albo będę później szukała innych.
Ogród do odnowy 08:41, 03 lip 2020

Do góry

a w Barcelonie koncert dla roślin
Ogród bez reguł 08:39, 03 lip 2020

Do góry
Popołudniu było strasznie duszno i gorąco. Przycięłam do końca kocimiętkę Purple Haze, częściowo Walker's Low i szałwie - mają jeszcze jakieś resztki kwiatów, w których szaleją bzyki, ale generalnie pierwsza tura kwitnienia za nami
Róże też już kończą. Mimo podlewania, było za sucho. U innych za mokro, gniją pączki. Ech, ciężki los różomaniaka

Ostatnie róże

kocimiętka - ledwo przycięta, już ma nowe listki, za tydzień dwa powtórzy kwitnienie ku uciesze owadów
Jeżówkowe-Love 08:17, 03 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Pierwsze kroki poczynione ..wyciachana ścieżka

Ojej .
Ale się napracować
Efekt już zaczyna być widać.

Ogród bez reguł 08:15, 03 lip 2020

Do góry
U sąsiadów W Zielonej Górze była wczoraj ulewa, nawałnica, burza. U mnie tylko niewielki deszcz w nocy. Cóż, być może na więcej nie zasłużyłam...

Wieczorem na niebie takie widoki

Przerwa na kawę... 08:08, 03 lip 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, hortka odbije i będzie kwitnąć, na pewno. One są nie do zdarcia.

A powiedz mi proszę, jak się sprawuje u Ciebie Skyfall Jesteś z niej zadowolona?

Purple Haze u mnie też robi ośmiornicę, ale i tak wygląda lepiej niż Walker's Low. Z tej to jest taki chabaź, że mam już jej dość. Poważnie zastanawiam się nad eksmisją . Ta Neptune wygląda bardzo zachęcająco...
Skyfall na razie ładny krzaczek ma, bardzo niski i kwiatów widocznych zero. Ona u mnie w doniczce przezimowała wkopana do ziemi więc cudu bym tu nie oczekiwała. Ale coś mogłaby wypuścić. Tak teraz wygląda.

No Walkers jest wszędzie. Ponad metr zajmuje przestrzeni. To prawda. To w sumie dobra roślina na duże przestrzenne rabaty. Ale ja jej wybaczam bo ilość bzyków jest ogromna. Teraz taka u mnie
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:05, 03 lip 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Te drobne czosnki główkowate bardzo lubię

Też je lubię, teraz są najładniejsze.
a w dali piękna rabata stipowa!
Ogród kwiatowy 07:58, 03 lip 2020

Do góry

Ale masz ogniście! Piękne kolorki. Jaka to odmiana jeżówki? Mój ulubiony kolorek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies