Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 13:34, 31 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Daria przejrzalam twoj watek znowu od poczatku bo chcialam zobaczyc tego "esa floresa" i teraz jak wyglada.
Poddaje ci pod namysl zrob jeszcze jeden "es flores" taki sam ok 6-7 m w strone drogi lub troche szerszy ok 1,5 m i posadz tam rozplenice jedna od drugiej ok. 1,5 m i milorzeby na pniu lub tawuly na pniu te zolto-zielone. Aby nie bylo lyso nim trawy odrosna posadz orliki i tulipany, kocimietki groniaste, lawendy, werbeny patagonskie jak rozplenice beda juz duze a werbena jeszcze wyzsza.
Pozniej trawniczek zrob i to wszystko.

Bedzie bosko ja to juz widze.

Zrobilas juz duzo i wszystko fajnie wyglada. Skalnisk ladny tylko nie wiem w ktorym miejscu ogrodu on jest jakas skarpa.

Nie znam zazw swoich traw, bo nie wiedzialam,ze beda potrzebne.

Ela, zawsze jestem bardzo zadowolona z Twoich odwiedzin, doceniam podpowiedzi i odpowiedzi
Es-flores , ten który jest muszę lekko zmienić, a mianowicie ściąc jeden koniec ( od drogi wjazdowej). I tu na szybko podmalowałam jak to by miało byc .

To co na czarno przekreślone, to juz jest wykopane i zabrane.
To co na pomarańczowo to jest do wykopania, do wykopania zostały jeszcze ze 4 tuje sprzed szpaleru hortensjowego.
Przez to, że zlikwidowałam drugą drogę, która była drogą "roboczą" np. dojazd z węglem, muszę poszerzyć główny wjazd aby było wygodniej cofać dużym samochodem .
Drogę zlikwidowałam, przypomnę jeszcze, bo była w sumie zbędna a pomysł ze szpalerem hortensji bardzo mi się spodobał. I to jest prawa strona na powyższym foto.

To co jeszcze zaplanowała, to lewa strona działki,po lewej stronie drogi dojazdowej, której akurat tu na zdjęciu nie widać. Jest tam okrągła rabata i trawnik, ale rabata ta nie daje rady , pomimo obfitych deszczy rośliny miały sucho ( akacja wszystko wyciągnęła) . Tam mam zagwozdkę, musze coś z tym zrobic. Nie wiem czy posadzić tam iglaki, krzewy czy jakieś inne sucholubne rośliny ??????
Za nim wezmę się za inne kombinowanie musze uporządkować najpierw to i jeszcze dołożyć coś do rabaty wzdłuz szosy ( na zdjeciu widać ją tam daleko gdzie 3 stozki i kula na pniu).Tam chciałabym dac im cos płożącego pod nogi , dosadzic zaczęty rząd rozchodnika, przenieśc (wykopać) 3 juki.
Musze sie na tym skupic , zeby to uporządkować i dokończyc.
Dokończyc też musze obszar za oczkiem.

Skalniak z oczkiem jest z drugiej strony domu. Tak jakbyś od hortensjowego szpaleru prosto szła.
Bawarka 12:32, 31 paź 2017

Do góry
Na pol mileniu sie zalapalam. Pozdrawiam.

A fota dla osłody.

Elu, dziekuje za piekna roze, cudna jest Znasz moze jej nazwe ?
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:04, 31 paź 2017

Do góry
Sloneczka zycze na dni tego tygodnia
Ptasi gaj 09:53, 31 paź 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Elu, Pogody za oknem i pogody ducha na najbliższy czas!

Dzisiaj pewnie wszedzie swieci slonko, jeszcze zimno i wietrznie.
Pogoda ducha najwazniejsza.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:30, 31 paź 2017

Do góry
To juz jest koniec i nie ma juz nic. To juz jest koniec bo przyszedl mroz.
U nas ok zera teraz w Wawie, na wsi pewnie juz -2. Ksiezyc swieci. Zmrozi wszystko.

Sylwio ja jednak pryskam swierki wiosna promanalem na wszelki wypadek, dopoki siegne.

U nas wczoraj sypnęło śniegiem , ale stajał i w nocy był przymrozek w sobotę musimy zabezpieczyć gunnerę i wykopać dalie, a truskawki nadal nie wsadzone
Wczoraj udało mi się tylko wszystkie dekoracje pozbierać pod dach Nie lubię zimy.....może lubię tylko słoneczne dni z lekkim mrozem jak się skrzy szadź na roślinach , cała reszta beee
Gożdzikowa - wiejski ogród 06:07, 31 paź 2017

Do góry

Tak... a liscie od sasiada to gdzie sie zatrzymuja jak nie na moich tujach.

Basiu wszystkie liscie wklepane w trawe. Cholewcia wszedzie sa. Kiedys posprzatalam pod brzozami i na tym koniec a teraz w kazdym krzaku.
Bylam dzisiaj to Sodoma....

oj te brzozowe listeczki...znam ten bólwsz,edzie się wcisną..Z dnia na dzień ma być coraz lepsza pogoda
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:54, 30 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

I pewnie nie udało się liści pograbić?...ale jak masz taką pogodę jak ja to wiatr listki brzozowe wydmucha w świat

Tak... a liscie od sasiada to gdzie sie zatrzymuja jak nie na moich tujach.

Basiu wszystkie liscie wklepane w trawe. Cholewcia wszedzie sa. Kiedys posprzatalam pod brzozami i na tym koniec a teraz w kazdym krzaku.
Bylam dzisiaj to Sodoma....
Sezon 2017 u Hanusi 23:48, 30 paź 2017

Do góry
Haniu pozdrawiam jak co tydzien.
U nas juz mrozi wiec to juz jest koniec i nie ma juz nic.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 23:46, 30 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy ktos planuje jeszcze zamawiac jakies roze w tym roku ??

Kasiu bardzo mnie korci ale wstrzymam sie tej jesieni moze wiosna.
Po pierwsze mam juz dosyc sadzenia niech w przyszlym roku urosna te ktore kupilam w tym. Ten rok byl bardzo nie udany dla roz.

Mam szkolke pod nosem wiec moze jak w przyszlym roku cos przywioza kordesa z atestem to cos kupie jak mi sie spodoba.

Po drugie zimno sie robi a pracy mam jeszcze duzo z liscmi na zwirze, trawy wiazac, jeszcze mi zostało troche tulipanow do posadzenia wiec jest co robic.

Bawarka 23:32, 30 paź 2017

Do góry
Na pol mileniu sie zalapalam. Pozdrawiam.

A fota dla osłody.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:29, 30 paź 2017

Do góry
To juz jest koniec i nie ma juz nic. To juz jest koniec bo przyszedl mroz.
U nas ok zera teraz w Wawie, na wsi pewnie juz -2. Ksiezyc swieci. Zmrozi wszystko.

Sylwio ja jednak pryskam swierki wiosna promanalem na wszelki wypadek, dopoki siegne.
Ptasi gaj 23:21, 30 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja swoje świerki w Care....ur kupowałam zawsze w grudniu w okolicy świąt za psie pieniądze, , sadzone środek zimy i też ładnie się za ratunek odwdzięczają Nie pryskałam moich niczym wiosną tylko na przędziorka

Sylwia to wszystko zalezy na co sie trafi. Ja kupowalam od faceta, ktory posadził i rosly nie interesowal sie nimi. Mial tych drzewek ok. Hektara, kazal mi zaznaczyc ktore chce wiec zaznaczylam nie mialam pojecia o ochojniku (galasach).

Tak samo opuchlak z nieba nie spada tylko przywlecze czlowiek z jakas roslona i potem sie z nim buja.
Ptasi gaj 23:08, 30 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Elu, czy ty będziesz zamawiać jeszcze róże ?

Bardzo mnie kusza, ale juz nie w tym roku, moze wiosna albo przyszla jesien. Najpierw musze zobaczyc jak beda rosly te ktore posadzilam w tym roku.

Jak wiesz na naszym terenie ten rok to tragedia dla roz. Ciagle opady i nie mogly pokazac swoich zalet. Zreszta jak kazda roslina posadzona z golym korzeniem musi sie najpierw dobrze ukorzenic a potem rozrastaja sie lodygi.

Wiec czekam na przyszly rok aby byl lepszy od obecnego.

Mam pod nosem szkolke na Ursynowie, zawsze maja roze Kordesa z atestem adr, sa drozsze, ale dorodne. Sa tez inne austina i inne szkolki. Jak przywiezie, to sa bardzo zdrowe nie zaniedbane, wiec warto kupowac.

Mam tez namiary na roze troche tansze, pod Hala Mirowska.Np. ta
To jest jej drugie kwitnienie ktore utrzymuje sie do teraz, obledny kwiat i zapach fota telefone i taka nie wyrazna.
Ma kolor ciemnego rozu wpadajacy w fiolet ze srodkiem zoltym.
Ogród od 8 lat... 22:50, 30 paź 2017

Do góry
Witam Piotrus. Dlugo cie nie bylo, ale foty robiles. Pokaz ten trawnik ktory wertykulowales, powinien byc ladny po takim zbiorze sianka wiosna.

Oczko malenkie fajne myslalam, ze to fontanna, ale przyjrzalam sie a to napowietrzacz. Lilie wodne bardzo dobrze czuja sie w spokojnej wodzie bez fontann.

Poza tym widze, ze miales urodzaj na pomidory.
Pokazuj fotki dalej co tam u ciebie kwitlo.
Ogródek podwórkowy 10:04, 30 paź 2017

Do góry
Piekna ta roza pnaca. Moglas pryskac nie bylo tak zle, co prawda padal deszcz ale nie codziennie. Nie wiem jak administracja sobie poradzi z opuchlakami. Rzecz jasna trzeba walczyc bo opuchlak to tragedia dla ogrodu.

Czy ta roza kwitnie non stop, czy ponawia kwitnienie, gdzie ja kupilas.

Jeszcze odnosnie clematisa niebieskiego. Bardzo ladny tez go mam, wczesnie kwitnie. Nie mozna go obcinac bo kwitnie na zeszlorocznych pedach. Moje kwitly rowniez tej jesieni.

Pozdrawiam.
Ptasi gaj 09:55, 30 paź 2017

Do góry

Mirka daly mi do wiwatu. Osutka jakies inne choroby na poczatku nim sie zaklimatyzowaly, ale teraz odpukac sa zdrowe i pieknie rosna. Posadzony aby troche oslonic chalupe przed wiatrem. Kupowalam je po 10 zl to nie majatek od faceta ktory nam drzewo przywozi. Mial u siebie starsze posadzone bardzo ladne i nam sie spodobaly i posadzilismy.

Świerki kazdego roku wczesna wiosna opryskuje promanalem, serbow nie trzeba.

Teraz jak przywozi drewno do kominka to sie nadziwic nie moze, ze tak ładnie rosna. Dal mi jeszcze buki takie malenstwa a juz maja po 2 metry. Chcial mi dac wiecej tych buczkow, ale nie chcialam teraz źaluje juz bym miala duze drzewka.

Ja swoje świerki w Care....ur kupowałam zawsze w grudniu w okolicy świąt za psie pieniądze, , sadzone środek zimy i też ładnie się za ratunek odwdzięczają Nie pryskałam moich niczym wiosną tylko na przędziorka
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:06, 29 paź 2017

Do góry
Stipa musi miec dobry drenaz nie lubi korzeni miec w wodzie bo gnija jak jesien mokra i zlapie mocny mroz wtedy wymarzaja. To jest pierwszy powod ze nie zimuja, trzeba ja okryc na zime jak jest mloda, starsze zimuja. Nie scinac na zime.
Słoneczny Ogród 22:52, 29 paź 2017

Do góry
Daria przejrzalam twoj watek znowu od poczatku bo chcialam zobaczyc tego "esa floresa" i teraz jak wyglada.
Poddaje ci pod namysl zrob jeszcze jeden "es flores" taki sam ok 6-7 m w strone drogi lub troche szerszy ok 1,5 m i posadz tam rozplenice jedna od drugiej ok. 1,5 m i milorzeby na pniu lub tawuly na pniu te zolto-zielone. Aby nie bylo lyso nim trawy odrosna posadz orliki i tulipany, kocimietki groniaste, lawendy, werbeny patagonskie jak rozplenice beda juz duze a werbena jeszcze wyzsza.
Pozniej trawniczek zrob i to wszystko.

Bedzie bosko ja to juz widze.

Zrobilas juz duzo i wszystko fajnie wyglada. Skalnisk ladny tylko nie wiem w ktorym miejscu ogrodu on jest jakas skarpa.

Nie znam zazw swoich traw, bo nie wiedzialam,ze beda potrzebne.
Ptasi gaj 22:27, 29 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Też mam liście w żwirowej rabatce, miałam je wydmuchać jutro odkurzaczem, ale mam nadzieję, że dzisiejsze wiatry zrobiły to za mnie.

Wiatr zabierze tobie i zaniesie sasiadowi, a od sasiada od strony zachodniej przyfruna do ciebie taka to pociecha.
Poza tym wieje i leje nie licze na pomoc wiatru deszcz jeszcze bardziej wklepie liscie do zwiru sklei je.
Ptasi gaj 15:33, 29 paź 2017

Do góry

Panorama 1

Panorama 2

Po woli nadrabiam jesienne fotki.
Elu , teraz trawy się prezentuja najokazalej.
Tylko mi nie mów , że znasz wszystkie ich imiona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies