Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:15, 12 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Łyljam ... . Meteoryty wyznaczają drogę na czwartek.

Ok
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:14, 12 maj 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

Marzenko, ja już nie znajduję słów na jakieś wyszukane komplementy na temat Twojego ogrodu!!!
Jest najbardziej energetyczny jaki znam
I najbardziej żywy, ciekawy, kolorowy, w ten elegancki, nieprzesadzony sposób!

Ja chcę przyjechać na kawę!!!!

Ha dopiero w czerwcu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:13, 12 maj 2015

Do góry
Aska napisał(a)
Cześć Marzenko Mam na imię Aśka i miło Cię poznać. Odesłano mnie do Twojego wątku, ponieważ jak stwierdzono jesteś specjalistą od oprysków Proszę podpowiedz mi jakie środki są skuteczne na mszyce, przędziorki,tarczki i inne dziadostwo...i czy profilatycznie robisz opryski /czytałam,że maj jest takim miesiącem/. Ostatnio też jakiś grzyb zaatakował mi hosty-posadzone w gruncie, możesz mi coś polecić. Hosty chcę przesadzić do donic,bo są na wystawie słonecznej, która im nie służy i chciałabym je "podleczyć' a później przesadzić,zastanawiam się też czy aby ta kolejność jest prawidłowa.Wiem ,że nie można reklamować tutaj konkretnych środków na grzyba i szkodniki,to proszę odpisz mi na priv. Z góry dziękuję...

Ha nie wiedziałam źem specjalistka od opryskow zaraz mnie tu zlinczują ekolodzy

Profilaktycznie stosuje tylko preparaty parafinowe ale widzę że i tak zaczynaja sie mszyce.." Wiec chyba nie będe siebie o roslin truć zanim nie wystąpi jakis problem.
Na robale ssąco-gryzące uzywam confidor lub kohinor (ta sama subtancja) , Decis, Karate. Gdy sobie nie moge poradzic tymi srodkami z przędziorkami lub szpecielami stosuje Ortus i nissorun

Hosty cierpią na wirusa , ktory deformuje ich liscie i mam zła informacje wtedy szkoda wykonywać opryski lepiej wyrzycić do smieci a najlepiej spalić...

Mam hosty wyłacznie w cieniu lub na słonecznych rabatch ale w nogach pni drzew, w słoncu beda brzydkie zwłaszcza latem.

Bez problemu piszemy o sprawdzonych środkach stosowanych w ogrodzie. To nie reklama tylko nasze doswiadczenia.
Rok temu na choroby grzybowe polecono mi Falcon, sosiwalam rowniez Amistar i z pewnoscia były skuteczniejsze niz Miedzian czy Topsin przy ataku różnorodnych grzybow.

Ale te wszystkie srodki stosuje wyłacznie gdy inwazja zagraża roslinom.... Ma jakis gasienice, mszyce ale dopoki to nie plaga to nie działam....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:05, 12 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)

Oj wiem wiem, bo jak sobie pomyślę jaki ja ogród "planowałam" na początku w erze przedogrodowiskowej, ajkie początkowo miałam tutaj pomysły,a jaki ogórd tworze docelowo teraz to mnie aż ciarki przechodzą, no i okazuje się że spora część z moich nagromadzonych roślin nie ma się na razie gdzie podziać ..... bo minimalizm który chce mieć ograniczył gatunki i różnorodność do prawie minimum...

Mi sie równiez podoba minimalizm ale to wbrew mojej naturze... W domu jeszcze zniosę ale w ogrodzie nigdy w życiu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:03, 12 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Marzenko chciałam Cie zapytac jak pierwszy raz pociacham graby to jak długie najlepiej zostawic gałazki , w zasadzie jak krótkie? buziolki pieknie u Ciebie ja czekam na trawe

Gabi przycinasz 30 lub 50% dlugosci gałezi. Ja preferuję 50% na młodym zywopłocie. Aktulnie tne nawet 80% bo ma sie zagęszczać a nie rosnac wszerz i wzzwyż.
Jesli bedziesz go żałować przy cięciu będzie rzadki.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:02, 12 maj 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Wszystko nadrobiłam, ogród jak zwykle prezentuje się świetnie.
Moje stipy zeszłoroczne wysokość mają podobną ale objętość, znacznie mniejszą.

Kiedy kwitną przetaczniki?
Mam je pierwszy raz i wyglądają na gotowe do kwitnięcia na dniach, a liczyłam, że zastąpią tulipany.

Przetaczniki wg mnie w czerwcu... Nie możliwe że juz u ciebie startują
Nadzieja na piękny ogród 19:01, 12 maj 2015

Do góry
Nie wiem co dolega trzmielinie. Zrób pilnie oprysk środkiem orzeciwgrzybowym, nie czekaj az padnie. Mogła lrzemarznąc ale to by bylina górze lub z jednego boku, jesli w srodku to raczej ja cos podgryza lub jakiś grzyb. Nalrzemiennie srodkiem na grzyba (bardziej prawdopodobne) a po trzech dniach czymś na ssąco-gryzące. Jesli cos podgryzło korzenie raczej nie dasz rady.

Trzeba sie pogodzic z faktem, ze rolsiny wypadają, ze trzeba wymieniać rośliny....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:58, 12 maj 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Marzenko, 2 lata temu (chyba) miałaś na kuchennym tarasie bambusy w białych donicach?
Jak Ci się sprawowały bambusiki? Masz je jeszcze?
Myślę o takiej zielonej ruchomej zasłonie na tarasie.

Fatalnie, przy nieodpowiedniej wilgotnosci atakuje je wszystko od przędziorka po wełnowce. Pada co roku jeden, teraz juz mam tylko 2 szt z 12.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:56, 12 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Marzenko od nispełna roku mam kostrzewy sine i wreszcie zaczynaja kwitnąć i tu prośba o radę - czy pozwolic im zakwitnąć? i co po kwitnieniu? pozdrawiam

PS. spotkałam dziś w szkółce twoje Tojeści

Nawigatorka ja rok temu po raz pierwszy zrobiłam eksperyment i po kwitnieniu ogoliłam kotzrewę na łyso.... Najpierw była wstrętna i żałowałam, ze tak którko a potem szybko odrosła. W tym roku zetne jej tylko kłosy kwitnace , a na przedpłociu nie bedę ruszać.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:19, 12 maj 2015

Do góry
Aska napisał(a)
Cześć Sebek co myślisz o kleistej taśmie do drzew? bo zaopatrzyłam się w takową i zauważyłam,że chyba uszkadza pień-rozwarstwia sie po jakim czasie. Mrówki zrobiły sobie autostradę z pnia rajskiej jabłonki i sukcesywnie go uszkadzają. słyszałam też o maściach, które leczą uszkodzony pień. możesz pomóc mi w tym temacie? Z góry dzięki...pozdrawiam

Asiu, ja niestety nigdy z takimi taśmami nie miałem do czynienia... Co więcej, nie mogę nawet sobie przypomnieć czy w ogóle ktokolwiek na forum je miał, przeszukałem je hasłowo i nic mi nie wyskoczyło... Ja bym się poradził w takiej sytuacji wujka Google, on na pewno wie

Co do maści ogrodniczej to aplikuje się ją na pewno po ostrym cięciu - z pewnością używała jej Danusia, Mała Mi, Madżenka chyba też
Lawendowy zawrót głowy 09:59, 12 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wsadziłam w donice Vertigo razem z surfinia , chyba jej nie zaszkodzi jak ja bede podlewała odzywka do surfini , miałyscie takie połaczenie ?

Madżenka miała takie połączenie w tamtym roku i z tego co pamiętam to Vertigo pożarło surfinię ale kompozycja była śliczna
Ogród cioci czyli ciociogród :) 07:04, 12 maj 2015

Do góry
Na widok klonu palmowego na rabacie przy ławce zemdlałam, ah! Jak sie podnieść i iść do pracy?
Co z tym ogródeczkiem począć 07:01, 12 maj 2015

Do góry
Świetna ta biała doniczka a co w niej rośnie?

Donice z buksami ja proponuje pomalowac na grafit, dla mnie czarne drewno na zewnątrz jest bleee, szkoło , plastik, metal ok, ale drewno nie... A moze po prostu na heban M bo u Ciebie raczej wiecej odcieni brązu niz szarosci lub czarny?
Jurajski Ogród 06:55, 12 maj 2015

Do góry
Przyszłam na ogrodoterapie i sie nie zawiodłam
Rododendronowy ogród II. 06:52, 12 maj 2015

Do góry
Ani jednej fotki nie ma? Miłego dnia zycze
Pszczelarnia 06:48, 12 maj 2015

Do góry
Kiedy byłaś u Kasi B?
Ogród pod trzema dębami 06:44, 12 maj 2015

Do góry
marto zdradź proszę swoj sposób na wodę.

Ps. Ogród wiosna mega radosny i piekny
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 06:35, 12 maj 2015

Do góry
Kasiu piekny zakatek z murem i umbrami powstał. Ja sie jednak wciąż martwię, ze budowlańcy Ci to zniszczą....
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 06:27, 12 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Pierwsze peonie drzewiaste.............jak zakwitną obie to bedzie szał, póki co jedna dopiero pokazuje kwiaty

Małgosiu od ilu lat masz te piwonie drzewiaste? Moja czwarty rok protestuje i nie kwitnie... A kupiona w ubiegłym roku wiosna nie ma nawet jednego pąka....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 06:20, 12 maj 2015

Do góry
Poczytałam dyskusję o pierwiosnkach, coś mi w głowie zostało

Ps czy ciś teraz mam moim sadzonkom pomidorów robić? Otyczkowałam , podlewam , już im wilki wyskubywać?
Powiedziano mi że wilków w koktajlowych nie ruszać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies