Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

Madzenka 19:01, 12 maj 2015

Nie wiem co dolega trzmielinie. Zrób pilnie oprysk środkiem orzeciwgrzybowym, nie czekaj az padnie. Mogła lrzemarznąc ale to by bylina górze lub z jednego boku, jesli w srodku to raczej ja cos podgryza lub jakiś grzyb. Nalrzemiennie srodkiem na grzyba (bardziej prawdopodobne) a po trzech dniach czymś na ssąco-gryzące. Jesli cos podgryzło korzenie raczej nie dasz rady.

Trzeba sie pogodzic z faktem, ze rolsiny wypadają, ze trzeba wymieniać rośliny....
zbigniew_gazda 21:36, 12 maj 2015

Już jestem Agatko i przepraszam za spóźnienie. Trzmielina to najbardziej wdzięczna roślina jakie znam i chce się jej żyć. Rozmnaża się świetnie. Wystarczy uciąć kawałek gałązki, wsadzić do ziemi i podlać kilka razy. I już jest nowe pokolenie.
A wiesz co mi przyszło do głowy? To może być wina tej kory. A dotyczyć może też tej rozplenicy. Rozgarnij korę tak aby była goła ziemia wokół niej i niech gleba przeschnie. Motyką albo pazurkami spulchnij porządnie ziemię dookoła rośliny na głębokość 15 cm. Zaglądnij do środka trzmieliny i wytnij chore pędy (mam nadzieje że coś zostanie zdrowych). Oprysk na grzyba nie zaszkodzi a i na owady tez nie. Zagadaj do niej miłe słówko i czekaj i obserwuj czy pojawią się nowe przyrosty.
Agatan24 22:30, 12 maj 2015

Dzieki Zbyszku za rady. Zrobilam oprysk topsinem dzisiaj, zobaczymy co z tego bedzie. Ogladalam wlasnie dokladnie trzmieliny i w srodku maja zdrowe listki tylko na wierzchu takie uschniete.
Co do rozplenicy to martwilam sie nie potrzebnie bo juz fajnie ruszyla.
Odgarne troche ta kore jak radzisz, a trzmielina lubi mokro czy woli miec sucho?
Pozdrawiam☺
sylwia_slomc... 23:55, 12 maj 2015

U mnie kopały obok odstraszacza, polecam dobrego łownego kota, cały rok walczyłam z kretami w podwórku, a teraz walczę z nimi na dużym ogrodzie. W podwórku kocice w tym tygodniu złapały 3 szt. mam nadzieję, ze na dużym też wyłapią
Niby sympatyczne i pożyteczne zwierzątka, ale do bólu upierdliwe i wszystko niszczą. Już mi ich nie żal.
zbigniew_gazda 08:14, 13 maj 2015

Trzmielina w naturze rośnie na skraju lasów, czyli stanowisko lekko wilgotne i półcień. U mnie rośnie w pełnym słońcu ale operuje tylko od 11 do 16 godziny. Jak ma słoneczko (zależy od odmiany) to ładniej się wybarwia zwłaszcza po zimie.
sylwia_slomc... 23:07, 13 maj 2015

U mnie trzmielina rośnie w miejscu cienistym oraz w pełnym słońcu i ta w słońcu jest o wiele większa i ładniejsza, wniosek nasuwa się sam.
chojna 18:49, 15 maj 2015

Agatan24 napisał(a)

Wiem przydałaby się rabata pod domem ale narazie nie chcę tam nic robić bo nie mamy jeszcze elewacji skonczonej i cokoliku. Boje się o rosliny bo mogą być zdeptane.

I masz rację, robiono w tym roku elewację u mnie. Panowie budowlańcy na moje uwagi twierdzili, że "rośliny lubią odrastać", w miejsca gdzie siałam łubin wylali mi popłuczyny po tynku silikonowym (przez siatkę do sąsiada też , brrr...), a na koniec powiedzieli, że na dłuższą metę powinni mieć przy mnie wypłacane "szkodliwe".
Brrr.., na samą myśl mnie trzęsie.

W ogóle to macham, pozdrawiam i się zachwycam porządkiem. Aż chce się u Ciebie odpoczywać!
Agatan24 20:11, 15 maj 2015

chojna napisał(a)

I masz rację, robiono w tym roku elewację u mnie. Panowie budowlańcy na moje uwagi twierdzili, że "rośliny lubią odrastać", w miejsca gdzie siałam łubin wylali mi popłuczyny po tynku silikonowym (przez siatkę do sąsiada też , brrr...), a na koniec powiedzieli, że na dłuższą metę powinni mieć przy mnie wypłacane "szkodliwe".
Brrr.., na samą myśl mnie trzęsie.

W ogóle to macham, pozdrawiam i się zachwycam porządkiem. Aż chce się u Ciebie odpoczywać!

Dziękuję Ci za miłe słowa .
Ja to jestem wiecznie z czegoś nie zadowolona a dzisiaj to juz wogole mam kiepski dzień ogrodowy.
Pozdrawiam i zapraszam.
Napia 00:06, 16 maj 2015

Miłego weekendu życzę
Coraz ładniej u Ciebie
jolka 16:12, 16 maj 2015

Agatan24 napisał(a)

Ja to jestem wiecznie z czegoś nie zadowolona a dzisiaj to juz wogole mam kiepski dzień ogrodowy. Pozdrawiam i zapraszam.

To kaweczkę sobie zrób, leżaczek, słoneczko
Od razu lepiej Ci się zrobi