Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:50, 18 sie 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Dziś wypad na awarie z mężem do zaprzyjaźnionej szkółki i jako zapłatę przywiozłam kolejne rozplenice , berberysa i mój pierwszy klon palmowy , napatrzyłam się u TAR i oto jest
Też mam tego kolczastego krzaka tylko chyba inną odmiane, obecnie ma 2,5m wysokości i najchętniej bym się jego pozbyła bo wkurzają mnie jego kolce, i jego odrosty wypuszczające z ziemi, ale nie dam rady jego sama wykopać bo to stary krzew ponad 20letni, trzeba by było koparką jego wykopać
Ogródek Kasipod 14:32, 18 sie 2024

Do góry
Kasiapod napisał(a)
7 rano praca wrrre.
Tak było było

A tak jest

Kasia przed tujami to dałabym coś wyższego 1 opcja,np. Szpaler hortek z 1,5m od tuji, przed hortkami rozplenice i rozchodnik. 2 opcja sadziec z tych wyższych, przed sadzcem rozplenice i rozchodnik. Tylko niewiem jakiej szerokości jest twoja rabata..
Zieleń, drewno i antracyt 14:23, 18 sie 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Trawniczek na nowej części bardzo radosny. Ogólnie to i tak ogród bardzo dobrze wygląda, przy takich upałach i suszy.
U nas też temperatury powyżej 30 stopni, więc byczymy się nad wodą szukając ochłody. Na szczęście od przyszłego tygodnia ma być już trochę chłodniej.
Danie wygląda smakowicie.

Ten dobry wygląd ogrodu to w miejscach podlewania. Nie mam nawadniania tylko przenośne "fontanny". Jak podlewam warzywa to przy okazji część rabat wokół też korzysta. Wyschniętym rabatom zdjęć nie robiłam.
Lekkie ochłodzenie by się przydało i deszcz, sporo deszczu. Największe upały przesiedziałam na wakacyjnym, tam klimat bardziej przyjazny, no i chodziłam się w morzu Woda była tak ciepła, że właściwie z niej nie wychodziłam

Dzisiaj dla odmiany ciasto z ogrodowymi jabłkami i gruszkami robię.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:58, 18 sie 2024

Do góry
Juz z powrotem. Zbieram

Grzebiuszka ziemna 13:56, 18 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczny zakątek francuski W ogrodzie Bujnie i soczyście

Ando dziękuję

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Te Muszelkowe papryczki to jak się nazywają? Dobrze zrozumiałam, że jak dojrzałe to czerwone się robią? Czy też masz żółtą wersję?

Patrycjo nazwa papryczek - Poupila, najpierw żółte potem czerwone

Agatorek napisał(a)
Bożenko, te limonkowe paprocie masz na stanowisku słonecznym?

Agnieszko łaściwie przy oczku wodnym 3/4 dnia słońce, ale tam mają wilgoć od wody, natomiast mam posadzoną między budynkami na patelni słonecznej, wzmocnione ciepło od ścian i będę je zamieniać, ale ogólnie są dość wytrzymałe.
Joku napisał(a)
Napisz więcej o przycinaniu wiciokrzewów. Będę wdzięczna. Mam Serotinę, przycinałam ją jedynie delikatnie, te pędy które mi przeszkadzały przy chodzeniu. Zrobił się z niej rozczochrany krzaczor.

Jolu ja już przestałam się bać przycinać cokolwiek a swój wiciokrzew cięłam cięciem odmładzającym 10 cm nad ziemią, ale dlatego, że były na mojej "nowej ziemi", gdzie wyrywałam wszystko. Teraz posadzone odrosły super na nowo także nie bojaj się

Wreszcie doczekałam się fasolnika chińskiego, smakuje całkiem dobrze jak fasolka szparagowa, ciut łagodniejsze. Moja wyobraźnia skojarzeniowa od razu zobaczyła sklep warzywny (są takie jeszcze! relikty przeszłości) z napisem - "Fasolka na metry" idę i kupuję mówiąc - poproszę półtora metra fasolki

Kawiarenka dostała dywanik ogrodowy, pasuje do poprzedniego przy ławce:

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:00, 18 sie 2024

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 12:50, 18 sie 2024

Do góry
Ogród w malinówkach 11:20, 18 sie 2024

Do góry
Odgapiam z filmików ogrodniczych.

Od lewej:
Limelight, Vanille Fraise i Polar Bear (potencjalnie).

Limelight (u mnie słabo limonkowa, potem różowo-zielona).

Vanille Fraise (biało-różowa, przechodzi szybko w brąz, brudny róż - bo za sucho, ale też zielonkawa jak na foto).

Polar Bear lub Silver Dollar lub inna (białe, długie stożki z zielonym czubkiem, przebarwienie na róż, ale i róż z zielenią). Kwiaty akurat z młodego kwiatostanu, ale lekko zielonkawe też już są.
Bylinowa łąka 10:56, 18 sie 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obstawiam, że do wiosny pokażesz twoje nasadzenia pod blokiem?

Sylwia musiałam tylko samochody zamalować.
To jest mój widok z okna. Najbardziej lubię wersję wiosenną z tulipanami i żonkilami.
Ten trójkąt gołej ziemi niestety musi zostać, bo czasem samochody podjeżdżają pod samą klatkę, a od czasu kiedy postawili stojak na rowery przy wejściu, to już się na kostce nie mieszczą.
Na rabatce rosną dwa duże klony, co widać na kolejnym zdjęciu i przez jest tam bardzo sucho. No i korzenie przeszkadzają.

Trochę dalej. Tą drugą rabatkę obsadzamy wspólnie z sąsiadką z drugiej klatki. I podobna sytuacja - samochody zajeżdżają pas trawy przy kostce, ze względu na stojak na rowery. Nie wiem co by dało radę tam rosnąć. Karmnik ościsty?

Z lewej strony klatki podsadziłam krzewuszkę (spółdzielnia) bodziszkiem (ja). Jest praktycznie bezobsługowo i co ważniejsze nawet w upały nie wymaga podlewania, bo bodziszek zacienia i ziemia tak nie wysycha. Jedynie ten fragment koło znaku musiałam kilka razy obsadzać, bo był zadeptywany. Zresztą widać jeszcze fragment gołej ziemi. Bodziszek go w końcu zarośnie, a małych sadzonek nie było widać.

Niech Wasze rady rozkwitną! 10:53, 18 sie 2024

Do góry
A mnie przyszedł do głowy taki pomysł:

bania umieszczona w rogu obok szklarnia i zielone to warzywnik, nie musi być wcale w prostokątach
Widok z tarasu na okrągłą rabatę - pokój ogrodowy, może służyć na leżaczki, grill, czy inne zabawy na trawie, wielkość do weryfikacji. Z lewej strony wychodzące zadrzewienia, byliny z przejściem-pergolą (to ta podkowa czerwona )

Taki okrągły pokoik coś na kształt jak u Helen:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9716-hortensjowo?page=670#post_2
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 10:46, 18 sie 2024

Do góry
Północny zachód

Też by się przydało ten dom zasłonić. Może jakieś drzewka kolumnowe? Zaraz obok będzie ta rabatą brzozowa, taka naturalna i luźna. Nie wiem czy te kolumnowe tu będą pasować.

April podbija las... 10:45, 18 sie 2024

Do góry
Aprilku i dziewczyny. Ogromnie sie ciesze, ze moglysmy sie spotkac. I bardzo dziekuje za takie krolewskie przyjecie mnie i mojej malej czeredy
Obejrzalam 4 ogrody i przy kazdym zleciala mi przyslowiowa szczeka. Kazdy ogrod inny i kazdy prima sort.
To, ze moze zbyt malo wywalilam z siebie na zywo achow i ochow to tylko dlatego, ze mnie zwyczajnie zatkalo. I nie tylko dlatego jak w tych ogrodach bylo pieknie ale dostrzeglam rowniez ile ciezkiej pracy zostalo tam wlozone i trzeci aspekt ile mi jeszcze brakuje by osiagnac taki efekt idealu. Macie moj ogromny podziw. Tylko drugi ogrodnik wie jak osiagnac ciezko i z wysilkiem takie efekty.
Dziewczyny, wielki szacun.

Bardzo tez dziekuje za dary. Oczywiscie zaliczylysmy tez szkolke a nawet dwie gdzie dokonalysmy naprawde niewielkich zakupow. Choc ja wracalam z bagaznikiem wypchanym po sufit.
Czekam na nasze kolejne spotkania a teraz czekam na Age Agatorka z rewizyta. Choc nie dalo rady podjechac do niej to i tak sie ciesze, ze moglysmy sie spotkac i poznac osobiscie. Dziewczyny fajne jestescie wszystkie.
Zdjecia beda za killa dni, musze wszystko poukladac a one nabrac mocy urzedowej.

a tu mała zajawka wejscia do ogrodowego raju:

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 10:43, 18 sie 2024

Do góry
Siedzę na tarasie i kminię…

Na telefonie paluchem więc wybaczcie jakość

Musiałam to „zobaczyć” i zapytać Was o zdanie. Chciałabym tu nieduże drzewka, które dadzą trochę cienia i zasłonią widok z domów z boku.
Cechy:
- nie drzewko typu lizak bo za bardzo napakowana korona i mało cienia - platan szczepiony jest taki okrągły z zasady czy to kwestia cięcia? Nie wiem jakiego drzewka chcę ale na pewno nie katalpy szczepionej ani klonu też szczepionego. Coś rosnącego luźniej ale musi lubić cięcia bo miejsca mało, tak na 5-6m średnicy chciałabym utrzymywać pomiędzy tujami a tarasem. Uwielbiam te światłocienie na trawniku

Moje miejsce na ziemi -początek 10:31, 18 sie 2024

Do góry
Marcin zaznaczyłam brzozy ha ha ha
One cienkie wysokie ok 160
Posadzone do gruntu dużo lepiej się mają właśnie jak je trzymałam w doniczkach tomi liście zżółkły
Dziękuję... kostka na tarasie wpisuje się w moje klimaty i kolory

Nie nie mam wrażenie że taras zmniejszył ogród może że od początku budowy mieliśmy zarys tarasu

Powodzenia w poszukiwaniu drzew..bo to nie jest najłatwiejsze
Jak pamiętasz ja kupiłam przez internet.. ale jestem zadowolona
Moje miejsce na ziemi -początek 09:42, 18 sie 2024

Do góry
edi75 napisał(a)
Chyba mało widać moje brzozy bo tam czekają mnie duże roboty/jesienią/
Edyta, jakbyś czytała mi w myślach, miałem pytać o brzozy

1. Bardzo ładna kostka na tarasie.
2. Też miałaś uczucie, że taras zabrał dużo ogrodu? To zrozumieją tylko Ci, co kochają zieleń. Ale taras też potrzebny, a do tego może być piękny jak u niektórych widuję
3. Czy brzozy odchorowały sadzenie? Raczej nie widać żółtych liści. Po posadzeniu jak wysokie, tzn. wyższe od Ciebie, czy do ramion? Jutro zaczynam intensywne poszukiwania drzew.
Wzgórze chaosu 09:29, 18 sie 2024

Do góry
Tak skrzynie wyglądają od strony parkingu. Werbena zostanie przesadzona.
Na poczatku i na końcu jest żywopłot cisowy, będzie kiedyś wyższy i zasłoni skrzynie tworząc przytulny zakątek.

Tutaj widać patent na brak kontaktu deski z ziemią. Nogi stoją na kostkach, trzeba jeszcze coś wymyślić aby folia była trwalsza...

Przybywają kolejne warstwy "lazani", znów kartony, suche trawy ścięte wiosną.
Nie mam więcej zdjęć, ale wrzucamy tam skoszoną trawę, powoli przewozimy swój kompost, niezbyt jeszcze przerobiony, ale już fajny.
Do wiosny łoża będą gotowe na przyjęcie nowych lokatorów

Wzgórze chaosu 09:28, 18 sie 2024

Do góry
Trochę roboczej dokumentacji. Nasz warzywniak.
Brzmi imponująco prawda
A to raptem dwie skrzynie, śmiejemy się, że wyglądają jak letnie łoża królewskie.
Ja mam swoje, Jacek swoje

Drewno modrzewiowe, ponad 5 cm grubości, przywiozła mi koleżanka z tartaku. Miały być 4 skrzynie po szerokości, ale wymiarowanie coś nam nie wyszło, tartak dał też nieco więcej i finalnie mamy 2 duże skrzynie po długości

Efekt wizualny do tego kąta zdecydowanie lepszy, pomyłki bywają super!!!

Mąż nie jest fanem pracy z drewnem, to jego pierwsze dzieło, jestem dumna.
Zadbał o to aby drewno wytrzymało jak najdłużej, nie ma kontaktu z ziemią.

Do środka poszła gruba folia bąbelkowa, na dnie dwie kratki przeciw gryzoniom, kartony, kilkuletnie gałęzie

Wzgórze chaosu 09:28, 18 sie 2024

Do góry
Sierpniowe kadry to na pewno inwazja ślimaków, chwila nieuwagi i plaga egipska

Te funkie jeszcze w miarę dobrze wyglądają, ale są miejsca tak wyjedzone, że żal focić.
Po deszczach nie da się przejść po trawie bo takie korki

Moje miejsce na ziemi -początek 09:23, 18 sie 2024

Do góry
Chyba mało widać moje brzozy bo tam czekają mnie duże roboty/jesienią/
30 arów wietrznej pustyni 08:25, 18 sie 2024

Do góry
Plan sobotni zrealizowany. Obsadziłam tą rabatkę budlejową. Oprócz budlei i kulek cisowych (nadal przed fryzjerem) miały być tam rozchodniki i sesleria jesienna. Finalnie wsadziłam tu jeszcze 3 rozplenice Little Bunny, bo jakoś tak na baczność wszystkie te rośliny były-rozchodniki są sztywne, sesleria też, o krzewach nie wspomnę. Nie wiem czy nie za gęsto, pewnie tak, bo ja mam z tym duży problem, ale nie umiałam tego poukładać sensownie żeby to sie przeplatało.

Rozplenice (ciemna zieleń) dałam 2 przy ścieżce i 1 w centrum, bo tutaj mogą się przewieszac nad kostką. Seslerie (żółta zieleń) i rozchodniki rozrzuciłam niby ot tak a jak patrzę z różnych stron, to i tak mi jakieś rządki wyszły.
Wybaczcie ten obszarpany trawnik- najpierw chciałam ogarnąć rabatki żeby potem nie deptać po tych dosiewkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies