mon_m - trawnik to najbardziej wymagający "organizm" w ogrodzie, jeden błąd i po efekcie. Pielęgnacja trawnika wymaga doświadczenia, któego nabędziesz wraz z czasem.
Piekny trawnik nie polega na gęstym wysianiu i już, tylko spijanie pianki i podziwianie. Wszystkiego się nauczysz.
Być może zbyt gęste posianie spowoduje gnicie traw, bo nie będą miały miejsca na krzewienie się. Taka niespodzianka może cię jeszcze nawiedzić. Ale nie musi.
Na teraz musisz się nauczyć równomiernie rozprowadzać nawóz. Jak widać posiany jest w plamy, tu gdzie blade - za mało, a tu gdzie zielono - w miarę dobrze.
W pielęgnacji trawnika nie ma powiedzenia "teoretycznie powinnam czekać na efekty"- one same nie przyjdą, zależą wyłącznie od ciebie i od pogody także.
[imgsize=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/207/2072557/original.jpg[/img] Dzień dobry Zrobiłam rabatę z buczkami pendula ale teraz się zastanawiam czy wybrałam dla nich dobre miejsce, czy za kilka lat nie będzie im zaciasno. Całą rabatę chcę obsadzić ostrokrzewem Golden gem , nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś miły jest mi w stanie doradzić. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Ewa
Długa rabata przy płocie tu też jest wąsko ale żeby wykorzystać ten kawałek przestrzeni chce posadzić trawy i berberysy erecta. Tuj nie sadzimy bo tym się zajął sąsiad
Turzyce nad oczkiem wodnym zostały odmłodzone. Bardzo się rozrosły, moczyły się w wodzie. Wiosną powinnam je przyciąć ale nie wiedziałam o tym. Dostały brązowych plam. Po przycięciu zaczynają wypuszczać zdrowe listki.