Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:00, 05 wrz 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Jaka tam jesień, pięknie i kwitnąco dalej u Ciebie i taki porządek w nasadzeniach się zrobił wszędzie, super!

Iwonka Ty Pani nauczycielka jesteś?!?!?!?! i Beatka też??!?!?!?!?!

Beatko, miło mi
Tak, ja jestem nauczycielką, Beatka Szemusia, Ewa 777 i jeszcze kilka dziewczyn
Ja uczę matematyki w gimnazjum i szkole podstawowej
Pozdrawiam
Ogródek Iwony 22:57, 05 wrz 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Dziękuję Iwonko czyli trawy najlepiej dzielić wiosną. Tak zrobię. Miłego weekendu.

Z dzieleniem czekamy do wiosny.
Przesadziłam dziś trzy bronzity Ale nie dzieliłam. Niewielki przyrost młodych korzonków od lipca miały. Niemal kształt doniczki nadal
Ogródek Iwony 22:56, 05 wrz 2015

Do góry
bacowa napisał(a)

Sedum Purple Emperor.

Dzięki Ewuniu, czujna jesteś. Tym razem zanotowałam
Ogródek Iwony 22:53, 05 wrz 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Iwonko, pięknie masz

Ewuniu, dziękuję Buziaki. Dziś już nie zdążę do ciebie zaglądnąć, bo Zbyszek przysypia na kanapie Wpadnę jutro
Ogródek Iwony 22:53, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

(tego Ewa kiedyś nazwała, ale nie zanotowałam )
[

Sedum Purple Emperor.
Ogródek Iwony 22:52, 05 wrz 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
To ja jeszcze dodam do tej kolekcji Sedum Spectabile 'Mr Goodbud'. Chyba jeden z ładniejszych.
pozdrawiam Iwonko

Joasiu, dopisałam
Jest pewnie więcej rozchodników. Te spisałam z artykułu Danusi
Byłam ostatnio w szkółce, intensywnie oglądałam rozchodnik o bordowwych gałązkach. Ułamała mi się jedna gałązka więc wzięłam i mam w wazonie. Pokazuje białe kwiatki. Chyba kupię go, jak będę blisko tej szkółki
Na Łowieckiej 22:52, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonka, czy jeżówki przycinasz, jak się robią brzydkie?

Ja swoje zostawiam na zimę i przycinam dopiero wiosną bo lubię te ich "jeżyki". One zdobią całą zimę. Moja babcia natomiast też ma sporo jeżówek i ścina od razu po przekwitnięciu bo ogród ma z dala od domu i zimą i tak nie widzi roślin. Moja wersja jest o tyle gorsza, że jeżówki okropnie się wysiewają a z tych główek wylatują tysiące nasion. Wiosną muszę je wyrywać nawet z kostki granitowej... Wg mnie zrób tak jak wolisz. Ani ścięcie ich ani pozostawienie nie będzie miało wpływu na kwitnienie w przyszłym sezonie
Ogródek Iwony 22:48, 05 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko wszystko jak zwykle super, ale tym razem najbardziej mi się podoba to co na murku z cegieł rośnie Fajne zestawienie Ostatnio bardzo polubiłam berberysy
Jesień w Twoim ogrodzie pewnie będzie się mieniła kolorami

Mirelko, nie tęsknię do jesieni, bo kojarzy mi się z zimnem i mokrymi dniami. Wolałąbym jeszcze dni, kiedy będzie można na tarasie posiedzieć. Ale deszcz jest potrzebny ogrodowi, więc nie narzekam. Ale już tak chętnie nie wychodzę do ogrodu. Lubię bose stopy. W takiej pogodzie chodzenie na boso może najwyżej skończyć się katarem.
Jesień ... sama jestem jej ciekawa w tym roku i jej kolorów.
Ogródek Iwony 22:42, 05 wrz 2015

Do góry
mira napisał(a)
klimaiki fajne wróce a na razie odpisałam o kulkowaniu

pozdrawiam

Mireczko, dziękuję. Wklejam do ciebie linka na str.571, żeby nie zgubić
Kulkowanie róż
Ogródek Iwony 22:38, 05 wrz 2015

Do góry
MiraR napisał(a)
Podobają mi się te podpory belkowe pod podbitką i Twoje wejście do domu-ganek.Widać dobrą robotę majstra

Na ganku lubię sobie popatrzeć na rabatkę, jak deszczyk pada
Ogródek Iwony 22:27, 05 wrz 2015

Do góry
MiraR napisał(a)
Iwonko ...

Nie wiedziałam,że rozchodniki można rozmnażać z gałązki,tylko wkłada się w ziemię i już? Będzie rosnąć? No to spróbuję

Mirko, rozchodniki są łatwe w uprawie, chociaż się zdziwiłam, że na nich też bywają mszyce Pomyślałam niemożliwe - a jednak

Danusia w artykule napisała:

Rozmnażanie

Rozchodniki są jednymi z najłatwiejszych w uprawie. Bardzo łatwo się ukorzeniają, nawet całe łodygi z kwiatami, kawałki wyłamanych pędów, sadzonki pobierane wiosną z karpy. Wystarczy wetknąć je w ziemię i już rosną. Po chwili należy pęd uszczknąć, wtedy szybciej uzyskamy ładną, rozgałęzioną roślinę. Najpewniejszy sposób rozmnażania to podział karpy. Wiosną kępę wykopujemy i dzielimy ostrym nożem lub szpadlem na części, odrzucając najstarsze, zewnętrzne fragmenty. Takie kępki sadzimy i już w tym roku będą dość duże i okazałe.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

Jeszcze odmiany:

Sedum 'Matrona' o bordowo-brązowych liściach
Sedum 'Brilliant' oferuje zarówno jasne jak i ciemniejsze różowe płatki
Sedum 'Carmen' ma kwiaty ciemniejsze, fioletowe lub różowe
Sedum 'Meteor' z czerwonymi kwiatami
Sedum 'Autumn Joy - bardzo znana, kwitnie później niż inne i ma różowo-brązowe kwiaty. Jest bardzo efektowna
Sedum 'Stardust' - o białych kwiatach, wyjątkowo ładna i delikatna
Sedum alboroseum 'Mediovariegatum' o zielono-żółtych, atrakcyjnych liściach
Joasia jeszcze poleciła:
Sedum Spectabile 'Mr Goodbud

Jutro zrobię fotki moich Mam trzy odmiany Ale nie znam nazw

(tego Ewa kiedyś nazwała, ale nie zanotowałam )

Ogródek Iwony 21:22, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moje wrzosy - rabatka niedokończona, może w przyszłym roku coś domaluję na niej

Super to jest, piękne gratuluję
Ogródek Iwony 19:51, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, dziś chciałam wykopać, ale się mocno rozrosły korzonki i najpierw muszę wyzbierać kamyczki spod jej nóżek. Zaczęło padać i z pracy w ogrodzie nici. Ale niech pada. Woda roślinkom potrzebna. Praca poczeka. Trawki chyba lepiej dzielić na wiosnę. Wszędzie tak czytam. Nigdy nie wiadomo, czy zdążą się ukorzenić przed mrozami.

Dziękuję Iwonko czyli trawy najlepiej dzielić wiosną. Tak zrobię. Miłego weekendu.
Ogródek Iwony 17:24, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moje wrzosy - rabatka niedokończona, może w przyszłym roku coś domaluję na niej

Iwonko, pięknie masz
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:08, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To kulkowanie polega na przyginaniu gałązek w dół ?
Mirko, pozdrawiam.

Tak przygina się długie gałęzie po łuku jakby w dół i trzeba czymś przyciągnąć do ziemi
nie wiem kiedy się kulkuje - ja pierwszy raz to zrobiłam na wiosnę i poznałam efekty - super masa kwiatów

a tu widać jak sama się już ustawia

a tu widać że nie trzeba aż do samej ziemi naginać gałazek

tu miałam taka podporę u Tuscany i spore gałęzie ale nie tak długi by wygiąć ladnie łukowatu do ziemi więc po tej podporze przyginałam na poziomo żeby rosła no i pierwszy raz zobaczyła że może być kwiatów więcej

na razie taka fotka z czerwca

Ogród Mirelli 11:50, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bardzo fajnie ci idzie z tym wymyślaniem.
Sensownie, konkretnie i rabaty fajnie kończysz. Konsekqentnie.
Kubuś malutki. Stąd te problemy. Przyzwyczai się. A jak znajdzie fajnego kolegę, to dla niego będzie chodził do przedszkola. Emocje nam towarzyszą całe zycie. Czasem dobre, czasem złe. Czasami nam smutno, innym razem śmiejemy się. Przetrwacie to. Ważne, że Kubuś sobie tłumaczy, że musi

Iwonko coś tam kombinuję z tymi rabatami, żeby ładnie było, czasami mi się podoba,a czasem coś nie pasuje.

Teraz czekam kiedy wkońcu na wakacje pojedziemy
Ogród Mirelli 10:36, 05 wrz 2015

Do góry
Bardzo fajnie ci idzie z tym wymyślaniem.
Sensownie, konkretnie i rabaty fajnie kończysz. Konsekqentnie.
Kubuś malutki. Stąd te problemy. Przyzwyczai się. A jak znajdzie fajnego kolegę, to dla niego będzie chodził do przedszkola. Emocje nam towarzyszą całe zycie. Czasem dobre, czasem złe. Czasami nam smutno, innym razem śmiejemy się. Przetrwacie to. Ważne, że Kubuś sobie tłumaczy, że musi
Ogród Mirelli 10:11, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, ile teraz Kubuś ma lat?
Umów się z nim, że jak dzielnie zniesie przedszkole, to będzie nagroda. Ja szłam z młodym do sklepu i kupowałam mu bananka, albo smaczny soczek. Potem robiłam to coraz mniej, ale pierwsze dni poskutkowały. Albo np. wspólne czytanie książeczki po przedszkolu.
Daj mu dwa tygodnie. To trudne dla malucha. I to ranne wstawanie z zegarkiem. Ja odprowadzałam na początku sama. Czule dawałam buziaka i mówiłam, że chwilkę poczekam, a potem muszę iść np. ugotować obiadek. Jak już poszedł z panią się bawić, dyskretnie szłam. Ważne jest poczucie bezpieczeństwa dla maluszka.

Iwonko, Kubuś w lipcu miał 3 latka.
Też tak robię, że po przedszkolu jedziemy do sklepu i coś sobie wybiera
Kubuś wie,że mamusia idzie do pracy zarabiać pieniążki, ale nie mogę już mówić,że na zabawki dla niego, bo powiedział, że on nie chce zabawek, a ja mam być z nim w domu, tak wszystko rozumie i przeżywa.
Ale musi chodzić i być wśród dzieci to dla jego dobra
Ogródek Iwony 09:40, 05 wrz 2015

Do góry
Karol, mi też się podobają. Fajne połączenie daje też sedum z berberysami. Muszę spróbować

Kasiu, nie okaleczaj się kochana. Tylko załatwiaj starą cegłę i kopiuj. Choć jedną donicę
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:26, 05 wrz 2015

Do góry
To kulkowanie polega na przyginaniu gałązek w dół ?
Mirko, pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies