Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Na Łowieckiej 22:43, 17 sty 2016

Do góry
Ilonka, ale piękne dzieło wyszło z pod Twoich rąk, na pewno rodzice będą zachwyceni.

P.s. Roleta poszła do poprawki, a właściwie zrobią mi drugą.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:41, 17 sty 2016

Do góry
Nie martw się Renia, każdemu podoba się co innego, zresetuj się trochę i zrób tak jak Tobie w duszy gra, właściwie większość z tych propozycji miała w sobie coś fajnego, zaczniesz sadzić, rostawiać na rabacie rośliny i wszystko się poukłada właściwie.
Czasem słońce czasem deszcz 20:40, 17 sty 2016

Do góry
Piękne zdjęcia dziś dodała Ewuś, takie słoneczne, rozświetlone - słońce to jednak dodaje ogrodowi uroku o każdej porze roku.
Coś jeszcze, coś więcej... 20:13, 17 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Sami wielbiciele zimy się zebrali Mus na narty kiedyś pojechać

A ja właśnie wróciłam - super pogoda była, lekki mrozik, słoneczko na zmianę z prószącym śniegiem, tylko z eMem dostaliśmy nowe pseudonimy - żółw i żółwica, skubana Mała drugi rok jeździ, a już szybsza na stoku od staruszków
Kamienny ogród patykiem malowany 23:19, 16 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
przychodzę bo spodobał mi się Twój projekcik dla Dominiki i okazuje się, że kiedyś, na samym początku, gdy założyłaś wątek już tu byłam
W wolnej chwili prześledzę sobie co się potem działo, fajne masz pomysły, a i ogród przez kamień, inny niż wszystkie - zaznaczam do podglądania.

Miło mi...i fajnie, że wróciłaś.
Zapraszam częściej
Kamienny ogród patykiem malowany 23:06, 16 sty 2016

Do góry
przychodzę bo spodobał mi się Twój projekcik dla Dominiki i okazuje się, że kiedyś, na samym początku, gdy założyłaś wątek już tu byłam
W wolnej chwili prześledzę sobie co się potem działo, fajne masz pomysły, a i ogród przez kamień, inny niż wszystkie - zaznaczam do podglądania.
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:27, 16 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ale się porobiło, super projekcik zrobiła Ci koleżanka - podoba mi się, no może poza wierzbą, ale skoro Ty ją lubisz to nie ma co zmieniać.
No to do dzieła wiosną!
Ale to chyba jeszcze trochę, u mnie teraz -8C, ale na szczęście kilka cm śniegu spadło.
ano porobiło się, cieszę się z projekciku, bo tam był faktycznie problem - przyjdzie czas i pora to będzie i realizacja
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:23, 16 sty 2016

Do góry
ale się porobiło, super projekcik zrobiła Ci koleżanka - podoba mi się, no może poza wierzbą, ale skoro Ty ją lubisz to nie ma co zmieniać.
No to do dzieła wiosną!
Ale to chyba jeszcze trochę, u mnie teraz -8C, ale na szczęście kilka cm śniegu spadło.
Tu ma być ogród :) 23:03, 15 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Doczytałam, że żywopłot grabowy będziesz sadzić i seslerię jesienną... grabowy też planowałam, ale nic z tego nie wyszło, może wiosną w nadleśnictwie niepołomickim coś rzucą, to może się załapię, jak nie przegapię, a seslerię też mam w notesie

To prawda, sesleria i graby były u mnie ostatnio na tapecie.
Grabów tez będę szukać w szkółkach lesnych.
Oglądałam Twoje podsumowanie roku, nic nie pisałam bo z telefonu.
Tu ma być ogród :) 22:54, 15 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

nie pytałam obsługi ;(

Teraz myślę nad szmaragdami (patrzę na początki Twoich )..choć bardzo ładnie prezentuje się też cis..takie ogrodowe dylematyblisko altany powinno być pięknie,zapraszająco...jeszcze się rozglądnę za nimi.

Ja swoje szmaragdy lubie, ale to nie ta sama liga co cisy, z tym że mi zależało na uzyskaniu szybko wysokiego żywopłotu no i przy 50 m koszt był niemniej ważny.
Tu ma być ogród :) 20:27, 15 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

w moim faktycznie w zupełnie innym miejscu, nie tam gdzie ogród... może coś przeoczyłaś.

nie pytałam obsługi ;(

Teraz myślę nad szmaragdami (patrzę na początki Twoich )..choć bardzo ładnie prezentuje się też cis..takie ogrodowe dylematyblisko altany powinno być pięknie,zapraszająco...jeszcze się rozglądnę za nimi.

Tu ma być ogród :) 19:54, 15 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

na ogrodniczym stoisku nie było nasion..pustki;chyba że gdzieś dodatkowe regały??

w moim faktycznie w zupełnie innym miejscu, nie tam gdzie ogród... może coś przeoczyłaś.
Tu ma być ogród :) 19:37, 15 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no masz, w moim jeszcze przed Nowym Rokiem się pojawiły, porównywałam z kilkoma innymi marketami i mają bardzo bogatą ofertę.

na ogrodniczym stoisku nie było nasion..pustki;chyba że gdzieś dodatkowe regały??
Tu ma być ogród :) 17:56, 15 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

ostatnio szukałam w Auchan i nie znalazłam..żadnych nasion nie widziałam..

no masz, w moim jeszcze przed Nowym Rokiem się pojawiły, porównywałam z kilkoma innymi marketami i mają bardzo bogatą ofertę.
Tu ma być ogród :) 17:18, 15 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zapraszam częściej
Stipę jak najbardziej polecam, ja w zeszłym roku kupiłam nasionka w jakimś markecie, także rozejrzyj się na pewno znajdziesz (kilka dni temu widziałam chyba w Auchan).

ostatnio szukałam w Auchan i nie znalazłam..żadnych nasion nie widziałam..
Tu ma być ogród :) 15:29, 15 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Graba łapią się inne owady. Zdrowotność nie jest decydująca przy wyborze, bowiem oba gatunki są polecane, wytrzymałe i zdrowe.

Zasadnicza różnica m. grabem a bukiem jest taka, że buk jest gatunkiem wybitnie światłolubnym. A grab znosi zacienienie.
Inna to taka, że grab lubi grądy (miejsca z okresową podmokłością mu nie szkodzą) a buk - sucholubne buczyny.

Jesienne i zimowe wybarwienie liści: graba są żółte - brązowe, buka są brązowe-miedziane.
Wiosenne liście buka świecą połyskliwą zielenią, graba mają szczypiorkowo -świeży kolor (tutaj można by szczegółowo).

Pień buka jest szarawy gładki, graba czarniawy (cecha u starszych egzemplarzy).
Sadzenie buka - lepiej wiosną (tak mówią, ja sadziłam jesienią ale była to długa jesień i bezmroźna zima)). Graba obojętnie.

Pomogłam?

Jak najbardziej pomogłaś mnóstwo fachowych informacji i rzetelnej wiedzy jest w tym poście!

Przypomiałam sobie dlaczego ja nie zdecydowałam się jesienią na żywopłot bukowy: zacieniona strona działki, spora wilgotność, kwaśna gleba.
Z grabami nie miałam jeszcze doczynienia, bo Fastigiate mam od jesieni, ale cały ubiegły sezon z małymi przerwami walczyłam ze zdobniczką na buku Rohan Obelisk.
Jesienią do bukowego zestawu dołączyły jeszcze 2 buki Purpurea Pendula.
Jeśli ktoś wie, kiedy je przycinać to będę wdzięczna za informacje.

Tu ma być ogród :) 13:17, 15 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

wiesz jak się ma do zasadzenia 200 sztuk to trzeba być pewnym decyzji

Decyzji jestem pewna, teraz jeszcze troszkę trzeba się podszkolić w kwestii ich pielęgnacji.
Tu ma być ogród :) 13:15, 15 sty 2016

Do góry
asta6265 napisał(a)
Pospacerowałam sobie troszeczkę i duże wrażenie zrobiła na mnie nijaka Stipa - piękna trawka i super szybkie tempo wzrostu - muszę pomyśleć o niej.

Zapraszam częściej
Stipę jak najbardziej polecam, ja w zeszłym roku kupiłam nasionka w jakimś markecie, także rozejrzyj się na pewno znajdziesz (kilka dni temu widziałam chyba w Auchan).
Tu ma być ogród :) 13:12, 15 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

I corten słyszałam był

Tak był corten, struganych reniferków dla nas nie udało się kupić, ale te dla Oli jeszcze były
Tu ma być ogród :) 08:15, 15 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

kurcze, nie do zagięcia jesteś w tych żywopłotach

wiesz jak się ma do zasadzenia 200 sztuk to trzeba być pewnym decyzji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies