Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 15:29, 15 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Graba łapią się inne owady. Zdrowotność nie jest decydująca przy wyborze, bowiem oba gatunki są polecane, wytrzymałe i zdrowe.

Zasadnicza różnica m. grabem a bukiem jest taka, że buk jest gatunkiem wybitnie światłolubnym. A grab znosi zacienienie.
Inna to taka, że grab lubi grądy (miejsca z okresową podmokłością mu nie szkodzą) a buk - sucholubne buczyny.

Jesienne i zimowe wybarwienie liści: graba są żółte - brązowe, buka są brązowe-miedziane.
Wiosenne liście buka świecą połyskliwą zielenią, graba mają szczypiorkowo -świeży kolor (tutaj można by szczegółowo).

Pień buka jest szarawy gładki, graba czarniawy (cecha u starszych egzemplarzy).
Sadzenie buka - lepiej wiosną (tak mówią, ja sadziłam jesienią ale była to długa jesień i bezmroźna zima)). Graba obojętnie.

Pomogłam?

Jak najbardziej pomogłaś mnóstwo fachowych informacji i rzetelnej wiedzy jest w tym poście!

Przypomiałam sobie dlaczego ja nie zdecydowałam się jesienią na żywopłot bukowy: zacieniona strona działki, spora wilgotność, kwaśna gleba.
Z grabami nie miałam jeszcze doczynienia, bo Fastigiate mam od jesieni, ale cały ubiegły sezon z małymi przerwami walczyłam ze zdobniczką na buku Rohan Obelisk.
Jesienią do bukowego zestawu dołączyły jeszcze 2 buki Purpurea Pendula.
Jeśli ktoś wie, kiedy je przycinać to będę wdzięczna za informacje.

frezja 17:18, 15 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Zapraszam częściej
Stipę jak najbardziej polecam, ja w zeszłym roku kupiłam nasionka w jakimś markecie, także rozejrzyj się na pewno znajdziesz (kilka dni temu widziałam chyba w Auchan).

ostatnio szukałam w Auchan i nie znalazłam..żadnych nasion nie widziałam..
lindsay80 17:56, 15 sty 2016

frezja napisał(a)

ostatnio szukałam w Auchan i nie znalazłam..żadnych nasion nie widziałam..

no masz, w moim jeszcze przed Nowym Rokiem się pojawiły, porównywałam z kilkoma innymi marketami i mają bardzo bogatą ofertę.
frezja 19:37, 15 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

no masz, w moim jeszcze przed Nowym Rokiem się pojawiły, porównywałam z kilkoma innymi marketami i mają bardzo bogatą ofertę.

na ogrodniczym stoisku nie było nasion..pustki;chyba że gdzieś dodatkowe regały??
lindsay80 19:54, 15 sty 2016

frezja napisał(a)

na ogrodniczym stoisku nie było nasion..pustki;chyba że gdzieś dodatkowe regały??

w moim faktycznie w zupełnie innym miejscu, nie tam gdzie ogród... może coś przeoczyłaś.
frezja 20:27, 15 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

w moim faktycznie w zupełnie innym miejscu, nie tam gdzie ogród... może coś przeoczyłaś.

nie pytałam obsługi ;(

Teraz myślę nad szmaragdami (patrzę na początki Twoich )..choć bardzo ładnie prezentuje się też cis..takie ogrodowe dylematyblisko altany powinno być pięknie,zapraszająco...jeszcze się rozglądnę za nimi.

Agania 21:39, 15 sty 2016

Doczytałam, że żywopłot grabowy będziesz sadzić i seslerię jesienną... grabowy też planowałam, ale nic z tego nie wyszło, może wiosną w nadleśnictwie niepołomickim coś rzucą, to może się załapię, jak nie przegapię, a seslerię też mam w notesie
lindsay80 22:54, 15 sty 2016

frezja napisał(a)

nie pytałam obsługi ;(

Teraz myślę nad szmaragdami (patrzę na początki Twoich )..choć bardzo ładnie prezentuje się też cis..takie ogrodowe dylematyblisko altany powinno być pięknie,zapraszająco...jeszcze się rozglądnę za nimi.

Ja swoje szmaragdy lubie, ale to nie ta sama liga co cisy, z tym że mi zależało na uzyskaniu szybko wysokiego żywopłotu no i przy 50 m koszt był niemniej ważny.
lindsay80 23:03, 15 sty 2016

Agania napisał(a)
Doczytałam, że żywopłot grabowy będziesz sadzić i seslerię jesienną... grabowy też planowałam, ale nic z tego nie wyszło, może wiosną w nadleśnictwie niepołomickim coś rzucą, to może się załapię, jak nie przegapię, a seslerię też mam w notesie

To prawda, sesleria i graby były u mnie ostatnio na tapecie.
Grabów tez będę szukać w szkółkach lesnych.
Oglądałam Twoje podsumowanie roku, nic nie pisałam bo z telefonu.
Kuba 07:03, 17 sty 2016

wybrałaś graby? myślę że będziesz zadowolona