Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:18, 12 sie 2024

Do góry
Bozena7111 napisał(a)
Dzień dobry,

Nie mam pomysłu na te rabatę o długości 5 m ..musi być wąska max 2-2.5 metra. Stanowisko pól cieniste.
Po prawej stronie jest parking a wzdłuż wjazdu hortensje limenligt.
Moje pytanie
Nie wiem czym podsadzić te denerwujące łyse od dołu niebieskie jałowce. Chciałabym coś wąskiego zimozielonego wys ok 1 m .
Krzew na pniu to krzewuszka z odzy sku obok róża która jest do usunięcia. Pomiędzy dwie hortensje candlelight.
Krzewuszka jest szczepiona na wys ok 60 cm.
No i nie mam pomysłu.
Obok, z lewej jest trzepaku ..planowałam posadzić tam bluszcz żeby obrósł ten nieciekawy element. Będę wdzięczna za sugestie.

.

Hey Bożenka
Załóż wątek i zaplanuj ogród po
Całości.
Trudno doradzić jedną rabatę jak nie widać reszty.

Po pierwsze bym zdjeła darń i wycieła ładny kant.
Zakartonowała i dała kore.
Co masz wywalić to wywal.

Krzewuszka niewyględna. Ja bym ją obcieła mocno żeby sie korona zagęściła.

Dziury w jałowcach to albo cisy zakryją albo zrób ładny szpaler z hortensji i traw .
Tylko musisz je dość odsunąć bo jak bedą zasłaniać jałowcom gałęzie to sie jeszcze bardziej ogołocą.

Trzepak przenieś albo wyrzuć. Zapewne jest zabetenowany i to kłopot.

Jak ma być rabata to on tam zbędny .

Glina i zielsko 13:30, 12 sie 2024

Do góry
;
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:19, 12 sie 2024

Do góry
Dzień dobry,

Nie mam pomysłu na te rabatę o długości 5 m ..musi być wąska max 2-2.5 metra. Stanowisko pól cieniste.
Po prawej stronie jest parking a wzdłuż wjazdu hortensje limenligt.
Moje pytanie
Nie wiem czym podsadzić te denerwujące łyse od dołu niebieskie jałowce. Chciałabym coś wąskiego zimozielonego wys ok 1 m .
Krzew na pniu to krzewuszka z odzy sku obok róża która jest do usunięcia. Pomiędzy dwie hortensje candlelight.
Krzewuszka jest szczepiona na wys ok 60 cm.
No i nie mam pomysłu.
Obok, z lewej jest trzepaku ..planowałam posadzić tam bluszcz żeby obrósł ten nieciekawy element. Będę wdzięczna za sugestie.

.
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:38, 12 sie 2024

Do góry

Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:34, 12 sie 2024

Do góry
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:29, 12 sie 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 12:25, 12 sie 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Nadrabiam czytanie ulubionych wątków. Wszystkie zdjęcia piękne ale tą rabatę muszę zacytować.

Zuza, przeczytałam że zrezygnowałaś z zakładania ogrodu wakacyjnego. Myślę, że to dobra decyzja.
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:25, 12 sie 2024

Do góry
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:20, 12 sie 2024

Do góry
Bylinowa łąka 12:18, 12 sie 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Prześliczny widok masz z tarasu. Wszystko Ci fajnie rośnie (trochę zazdroszczę gleby )
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 12:17, 12 sie 2024

Do góry
I wejście do magicznego angielskiego ogrodu
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 11:56, 12 sie 2024

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 12 sie 2024

Do góry
Ten weekend, a w zasadzie cały tydzień miałam bardzo intensywny spotkaniami rodzinnymi z nocowaniem i kilkudniowym pobytem. Goście już pojechali wczoraj wieczorem z przyjaciółką wybrałyśmy się na koncert Wawel o zmierzchu i delektowałyśmy 9 symfonię Beethovena w wykonaniu orkiestry z podwójnym chórem w przekładzie Gałczyńskiego. Mega wrażenie zwłaszcza, że w krużgankach Wawelu. Jedyny minus okropnie niewygodne krzesła. Tak że kultury sporą dawkę łyknęłam i teraz potrzebuję ze dwa dni na regenerację sił po maratonie wrażeń, potem się mogę brać za kolejną robotę.
W sobotę sporo się udało zrobić dzięki wsparciu syna z narzeczoną. Ale fotki jeszcze w aparacie
Za to koncertowe jakieś z tel mam. Ale tylko przed i po bo nie wolno było w trakcie cykać. I dobrze

Dyrygował mistrz Antonii Wit
Ogrod nad bajorkiem 11:51, 12 sie 2024

Do góry
Wczoraj chcialam robic przytarasowa a koniec końcow przerobilam troche na frontowej. Za to na przytarasowej kipisz. Wylatuje chwilowo stamtad wszystko i ukladam nasadzenia od poczatku. Judaszowiec Forrest Pansy wczoraj wyjechal z tarasowej na frontowa i ogolnie wyglada tam lepiej na tle czarnego ogrodzenia. Myslalam, ze padne taka mial bryle korzeniowa. Nawet nie zauwazyl przesadzenia, choc ulamala mi sie jedna ładna gałąź. Mocno podlalam i rano chlopak jak nowy. Mial isc na srodkowa czesc przytarasowej. Ale mam tak mokro, ze jak kopalam dolek pod judaszka to wyciekala struzkami woda. Nie posadzilam go tam, bo na stowe by padl, stad decyzja o zmianie miejsca na front. Zamowilam dzis sobie w to miejsce szczepiona olche Imperialis, straszna pijaczke. W desperacji myslalam nawet o wierzbie Hakuro
Potrzebowac tez tam bede szczepionej metasekwoi, mam juz cyprysnika Peve Minaret. Przeniesc potrzebuje horty, trojescie i ostrogowce, bo porosły za duze. Trojescie maja ok. 160 cm, ostrogowce ok. metra - za duze.
Przy okazji na frontowej posadzilam hibiskusy, ktore po nocce otworzyly wszystkie paczki, piekne są. Zrobilam jeszcze kilka innych przesadzanek. Znalazlam miejsce na derenia Controversa Variegata ale nim posadze musze sie karczownika pozbyć. Pulapki zalozone. Jestem stratna o magnolie soulangeana i modrzewia Kórnik, z ziemi wyszly patyczki bez korzenia. Prowadze wiec otwarta wojne ze szkodnikiem.

Szkoda mi tej magnolii, zastanawiam sie czy jeszcze jedna kupic. Zobacze jak poradza sobie wiosna pozostale. Jesli bedzie ok. to dokupie.

Fotek nie robilam bo jeszcze duzo do pokonczenia mi zostalo. Ale wywalenie z frontowej pysznogłowek i zastapienie ich innymi nasadzeniami zrobilo dobrze dla ogolnego wygladu.

A to hortensja Involucrata. Piekna jest

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:38, 12 sie 2024

Do góry
Kurka, nawiozłam trawnik, potem kilka razy padało (bez szału, ale trawnikowi wystarczyło) i teraz muszę kosić co trzy dni... Oszaleję. Tyle dobrego, że sypię tę skoszoną trawę na rabaty.
Wczorajszy widoczek zostawiam.
Wilczy ogród 10:14, 12 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Bo tak się zdarzyło, że już kolejny raz odwiedziłam Madzię ❤️

No coś mnie ewidentnie ciągnie na południe

Tym razem udało mi się być dłużej niż kilka godzin i mam fotki z różnych pór dnia.

Popołudniowe

Widoki jak z pocztówek ❤️

Agatorku, wcale mnie nie dziwi że Cię ciągnęło, jest ci oglądać nie tylko w różnych porach dnia ale i różnych porach sezonu. Ja się pewnie zjawię dopiero we wrześniu.

Madziu,z oświetleniem super na fotkach
Ogród w malinówkach 10:10, 12 sie 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)

Też mam te fotki w inspiracjach, ale Matrony tam nie ma. Briliant to ten jaśniejszy rozchodnik, zgadza się, ale Matrona ma inny kolor kwiatostanów, raczej jasny róż. A te tutaj przypominają mi bardziej moje jeszcze nierozwinięte Thunderhead.

Marcin, nie zazdraszczam dylematów, bo sama chyba tetrisy zrobię z tym co wsadziłam chwilę temu, bo mi nie leży tak na 100% Jeśli chodzi o Twoje rozważania, to ja również głosuję na propozycję Justyny Olcimanolci- bardzo fajnie rozplanowana swobodna kompozycja
Trzeba brać się do roboty, a nie planować. Planowanie mi nie idzie. Znam rośliny, ale nie mam tego zmysłu układania roślin

Dobrze typujesz tego rozchodnika, Matrona jest inna, a ten Thunderhead pasuje
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 09:48, 12 sie 2024

Do góry
Najstarszy sfotografowany przeze mnie miał między 400-600 lat

Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 09:45, 12 sie 2024

Do góry
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 09:42, 12 sie 2024

Do góry
Większość miała przybliżony wiek między 40 a 80 lat
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies