Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:37, 11 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli hortki ograniczać cięciem i ... rozsadzić co 1m?

Nawet rzadziej, w tym roku już nie będą takie rachityczne jak w ubiegłym.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:35, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

O widzisz, tego nie doczytalam, teraz to i ja stwierdzam, że zostawie swoje ML za hortkami, mam je znacznie rzadziej, więc miskanty nie powinny być całkiem ukryte, nawet jak limki rozrosną się do właściwych rozmiarów, a ubiegłoroczne przyrosty ML bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły.

Też stwierdzam, że ML u mnie dobrze rosną ... bo na razie o limkach nie mogę tego powiedzieć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:33, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Czyli hortki ograniczać cięciem i ... rozsadzić co 1m?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:29, 11 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

To ja mam mniej więcej podobnie posadzone ... bo Paweł pisał, że sadził te limki w odległości 70cm od siebie (tak jak ja)... nie wiem tylko jak bardzo oddalone są u niego ML od limek?

A może jako kontynuację (w lewo) posadzić wersję mini limek?
http://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-little-lime

O widzisz, tego nie doczytalam, teraz to i ja stwierdzam, że zostawie swoje ML za hortkami, mam je znacznie rzadziej, więc miskanty nie powinny być całkiem ukryte, nawet jak limki rozrosną się do właściwych rozmiarów, a ubiegłoroczne przyrosty ML bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:17, 11 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A ja troche "od czapy"
Myslałam wczoraj w nocy o teh rabacie i narysowało mi się w głowie cos takiego:

Przesynęłabym koło w prawo tak by były za nim rosnące już hoprtensje, które swoja masą bąda w to miejsce przyciagały wzrok i nie będą konkurowały z kołem.

Masz dośc gęsto te Limki (swoją drogą ja mam roczne linko posadzone co 1,6 metra i za chwile będą się dotykały) więc ja bym co dróga wykopaóła i dała je na lewą stonę a pomiędzy limki (ewetyalnie lekko z tyłu) dała ML.

Pod bukiem dałabym rzekę RB z rózowymi jeżówkami które masz i może rozchodnikami też fajnie by wyglądała ta trawa.

zrobiłam tez jedna i nieprzerwana planę sesleri z berberysami - chciałać by ten zestaw był wązny w tym zestawieniu a jesli byłby w dwóch częściach to obawiam się, że byłby mniej widoczny.

a Kulki bukszpanowe w trawkach nasadziłabym odekwatnie do ciurkadełka, które ma byc w kole - nie wiem jakie ma byc więc narysowałam symbolicznie

namieszałam?

Bardzo fajnie i najważniejsze, że nie namieszane a rośliny masz.
Też uważam, że limki do rozsadzenia, żadnej innej odmiany hortek bym nie dawała, wg mnie dziwnie będzie to wyglądać jak będzie trochę zwykłych, trochę miniaturowych, zaburzy to proporcje.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:00, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Tu znalazłam początki tej rabaty z ML i limkami u Pawła - jak widać ML posadzone w tyle i pomiędzy hortkami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=43

To ja mam mniej więcej podobnie posadzone ... bo Paweł pisał, że sadził te limki w odległości 70cm od siebie (tak jak ja)... nie wiem tylko jak bardzo oddalone są u niego ML od limek?

A może jako kontynuację (w lewo) posadzić wersję mini limek?
http://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-little-lime
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:42, 11 sty 2016

Do góry
Tu znalazłam początki tej rabaty z ML i limkami u Pawła - jak widać ML posadzone w tyle i pomiędzy hortkami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=43

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:12, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Hortki co rok przycinasz, rosną pewnie na podobną wysokość co roku, wiadomo może to trochę się różnic w zależności od pogody, nawożenia, ale chyba nie aż tak znacznie. Popytaj np. Anę, ona ma już kilka lat, z doświadczenia swojego Ci powie, a takie info najcenniejsze.
Może rozsadzisz trochę te limki, a ML dasz lekko z tyłu pomiędzy nie?

Już tyle razy przesadzałam, że jeszcze jedno przesadzanie nie zrobi mi różnicy
Najwyżej jak limki zaczną przerastać ML to przesadzę miscanty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:02, 11 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Przejrzałam sobie zdjęcia, które załączyłaś i ... ML jest jednak ciut wyższa ... widać ją zza limek ... dla mnie mogłoby tak być Tylko nie wiem czy one nie urosną jeszcze bardziej w przyszłym sezonie? ... ale z drugiej strony przecież ML też rosną ciągle ... więc może ten zestaw sprawdziłby się?

Hortki co rok przycinasz, rosną pewnie na podobną wysokość co roku, wiadomo może to trochę się różnic w zależności od pogody, nawożenia, ale chyba nie aż tak znacznie. Popytaj np. Anę, ona ma już kilka lat, z doświadczenia swojego Ci powie, a takie info najcenniejsze.
Może rozsadzisz trochę te limki, a ML dasz lekko z tyłu pomiędzy nie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:48, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Bobo rośnie max do 80 cm, ale mi jakoś nie widzi się ta odmiana, taki nie proporcjonalny mikrusek z wielkimi kwiatami, dla mnie hortka ma swój urok jak jest wyzsza.

Przejrzałam sobie zdjęcia, które załączyłaś i ... ML jest jednak ciut wyższa ... widać ją zza limek ... dla mnie mogłoby tak być Tylko nie wiem czy one nie urosną jeszcze bardziej w przyszłym sezonie? ... ale z drugiej strony przecież ML też rosną ciągle ... więc może ten zestaw sprawdziłby się?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:14, 11 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
widze że mam tyły...to plany na rabate czy na warzywnik i skrzynie?

No ja też, bo nie kumam co się wczoraj wydarzyło takiego wow.
No chyba, że chodzi o siatkówkę
Edit: ach chyba rabata nowa się tworzy .
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:09, 11 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Edytko
A jest może taka odmiana hortek żeby ML za nimi były widoczne?

Bobo rośnie max do 80 cm, ale mi jakoś nie widzi się ta odmiana, taki nie proporcjonalny mikrusek z wielkimi kwiatami, dla mnie hortka ma swój urok jak jest wyzsza.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:03, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja mam hortki co 130 cm i gęściej bym nie sadziła, też mam ML lekko z tyłu pomiędzy nimi i myślę czy wiosną ich stamtąd nie usuwać.
Widzę, że temat rabaty jeszcze wrze.

Edytko
A jest może taka odmiana hortek żeby ML za nimi były widoczne?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:01, 11 sty 2016

Do góry
Zobacz u Pawła
Tu połowa lipca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=137

Tu koncowka lipca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=141

Tu koniec sierpnia

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=157

Jak widać im później tym ML lepiej widoczne zza limek, trzeba by dopytać Pawła jak gęsto ma to posadzone
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:49, 11 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

gęsto posadziłaś i na pewno nie będzie widać zza nich ML..

Ja mam hortki co 130 cm i gęściej bym nie sadziła, też mam ML lekko z tyłu pomiędzy nimi i myślę czy wiosną ich stamtąd nie usuwać.
Widzę, że temat rabaty jeszcze wrze.
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:24, 11 sty 2016

Do góry
I ja się nie załapałam, choć udało mi się nadrobić i z tego co czytam to dwa razy się pokazałaś, może i trzeci będzie dla niedobitków?
Powodzenia w przerabianiu tego niekontrolowanego buszu w ogród

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:18, 11 sty 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Zastrzelilas mnie tym pytaniem - 90 pare procent to bedzie jej 3 sezon. Wysokosc - nie wiem,strzelam 30-40 cm. Mam tam pomiedzy szalwie i wymienialam ja na medium bo poprzednia byla za niska

To berberysow jednak tam nie ma?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:10, 11 sty 2016

Do góry
Beatko, a gdzie znajdę początki tej rabaty, sesleria nie przysłania całkiem Bagatelle? Już sobie odpuściłam to zestawienie i co znów zmienie zdanie?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:03, 11 sty 2016

Do góry
Ile sezonów masz ta seslerie jesienna, do jakiej wysokości ona dorasta z kłosami, ona jest tam sama czy dalas coś do niej?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:13, 10 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

My też pompą grzejemy, a kominka w ogóle nie zrobiliśmy.
Ciekawa jestem czy robicie jakieś analizy finansowe, mój eM dziś mi pokazał swoje zestawienie i wychodzi, że okres 06.15-01.16 wypadł dużo lepiej niż 06.14-01.15 (tyle, że w ubiegłym roku mieliśmy kilkudniową awarię pompy i grzałki się włączyły).

U nas ogrzewanie pompa w roku 2015 wyszlo prawie tyle samo co w 2014.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies