Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

leon60 10:12, 11 sty 2016

ren133 napisał(a)

A jak się przycina co roku drastycznie to do jakiej wysokości będą dorastać?

nie wiem, moje miały ok 120cm
ren133 10:12, 11 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Hortki co rok przycinasz, rosną pewnie na podobną wysokość co roku, wiadomo może to trochę się różnic w zależności od pogody, nawożenia, ale chyba nie aż tak znacznie. Popytaj np. Anę, ona ma już kilka lat, z doświadczenia swojego Ci powie, a takie info najcenniejsze.
Może rozsadzisz trochę te limki, a ML dasz lekko z tyłu pomiędzy nie?

Już tyle razy przesadzałam, że jeszcze jedno przesadzanie nie zrobi mi różnicy
Najwyżej jak limki zaczną przerastać ML to przesadzę miscanty
ren133 10:16, 11 sty 2016

Anda napisał(a)
A nie myslalas o hortensjach z serii "Endless Summer" albo "Forever & Ever"? Sa tak male jak ogrodowe, a kwitna na nowych przyrostach a nie tylko na dwuletnich. Przemarzanie im nie straszne

Nie myślałam ... bo dopiero teraz o nich usłyszałam Muszę poczytać o tym
A masz je może u siebie?
ren133 10:18, 11 sty 2016

leon60 napisał(a)

nie wiem, moje miały ok 120cm

Ja mogłabym mieć takie na 1,50m ... póki co moje w pierwszym sezonie nic nie urosły
Anda 10:20, 11 sty 2016

ren133 napisał(a)

Nie myślałam ... bo dopiero teraz o nich usłyszałam Muszę poczytać o tym
A masz je może u siebie?

Mam tylko jedna (wiesz, tyci ogrodek ) mianowicie Endles Summer The Bride. W pierwszym roku zakwitla dopiero we wrzesniu (sadzilam ja wiosna), ale w drugim roku kwitla praktycznie od polowy lipca do grudnia. Na razie jest mala, ma tylko ok. 60 cm.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ren133 10:23, 11 sty 2016

Anda napisał(a)

Mam tylko jedna (wiesz, tyci ogrodek ) mianowicie Endles Summer The Bride. W pierwszym roku zakwitla dopiero we wrzesniu (sadzilam ja wiosna), ale w drugim roku kwitla praktycznie od polowy lipca do grudnia. Na razie jest mala, ma tylko ok. 60 cm.

Ale ona nie jest biała?
Anda 10:26, 11 sty 2016

Jak na panne mloda The Bride przystalo jest biala Jesienia sie przebarwia na czerwono-rozowy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Luki 10:38, 11 sty 2016

Z niskich hortensji są jeszcze odmiany Magical Candle i Magical Sweet Sumer widziałem w szkółce, ale wiadomo dopiero swój docelowy wygląd pokazują w gruncie.
Informacja o wzroście hortensji, którą usłyszałem w tej szkółce. Hortensje sadzone jesienią będę wiele większe od tych posadzonych wczesną wiosną, w sumie to logiczne bo lepiej się ukorzenią
ren133 10:39, 11 sty 2016

Anda napisał(a)
Jak na panne mloda The Bride przystalo jest biala Jesienia sie przebarwia na czerwono-rozowy.

No to fajnie ... pasowałaby
ren133 10:40, 11 sty 2016

Luki napisał(a)
Z niskich hortensji są jeszcze odmiany Magical Candle i Magical Sweet Sumer widziałem w szkółce, ale wiadomo dopiero swój docelowy wygląd pokazują w gruncie.
Informacja o wzroście hortensji, którą usłyszałem w tej szkółce. Hortensje sadzone jesienią będę wiele większe od tych posadzonych wczesną wiosną, w sumie to logiczne bo lepiej się ukorzenią

Zaraz sobie wygoogluję Dzięki Łukasz