Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

lindsay80 10:42, 11 sty 2016

Tu znalazłam początki tej rabaty z ML i limkami u Pawła - jak widać ML posadzone w tyle i pomiędzy hortkami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=43

AnnaCh 10:58, 11 sty 2016

Jola z ogrodu wśród pól i wiatrów też ma limki z ML i super wygląda u niej ta rabata. U mnie też tak miało być, tylko miałam mieć większe odległości między hotrkami. Jak dla mnie to połączenie jest super
ren133 11:00, 11 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Tu znalazłam początki tej rabaty z ML i limkami u Pawła - jak widać ML posadzone w tyle i pomiędzy hortkami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2759-trawiasto-hortensjowe-ranczo-ze-stawem?page=43

To ja mam mniej więcej podobnie posadzone ... bo Paweł pisał, że sadził te limki w odległości 70cm od siebie (tak jak ja)... nie wiem tylko jak bardzo oddalone są u niego ML od limek?

A może jako kontynuację (w lewo) posadzić wersję mini limek?
http://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-little-lime
ren133 11:00, 11 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Jola z ogrodu wśród pól i wiatrów też ma limki z ML i super wygląda u niej ta rabata. U mnie też tak miało być, tylko miałam mieć większe odległości między hotrkami. Jak dla mnie to połączenie jest super

Juzia 11:02, 11 sty 2016

ren133 napisał(a)

A może jako kontynuację (w lewo) posadzić wersję mini limek?
http://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-little-lime

Nooo
ren133 11:05, 11 sty 2016

Juzia napisał(a)

Nooo

To teraz pozostaje coś z tym kołem zrobić
nawigatorka 11:05, 11 sty 2016

A ja troche "od czapy"
Myslałam wczoraj w nocy o teh rabacie i narysowało mi się w głowie cos takiego:

Przesynęłabym koło w prawo tak by były za nim rosnące już hoprtensje, które swoja masą bąda w to miejsce przyciagały wzrok i nie będą konkurowały z kołem.

Masz dośc gęsto te Limki (swoją drogą ja mam roczne linko posadzone co 1,6 metra i za chwile będą się dotykały) więc ja bym co dróga wykopaóła i dała je na lewą stonę a pomiędzy limki (ewetyalnie lekko z tyłu) dała ML.

Pod bukiem dałabym rzekę RB z rózowymi jeżówkami które masz i może rozchodnikami też fajnie by wyglądała ta trawa.

zrobiłam tez jedna i nieprzerwana planę sesleri z berberysami - chciałać by ten zestaw był wązny w tym zestawieniu a jesli byłby w dwóch częściach to obawiam się, że byłby mniej widoczny.

a Kulki bukszpanowe w trawkach nasadziłabym odekwatnie do ciurkadełka, które ma byc w kole - nie wiem jakie ma byc więc narysowałam symbolicznie

namieszałam?

Dominika11 11:06, 11 sty 2016

ło matko jakie plany już tu idą - podglądam cały czas
lindsay80 11:17, 11 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja troche "od czapy"
Myslałam wczoraj w nocy o teh rabacie i narysowało mi się w głowie cos takiego:

Przesynęłabym koło w prawo tak by były za nim rosnące już hoprtensje, które swoja masą bąda w to miejsce przyciagały wzrok i nie będą konkurowały z kołem.

Masz dośc gęsto te Limki (swoją drogą ja mam roczne linko posadzone co 1,6 metra i za chwile będą się dotykały) więc ja bym co dróga wykopaóła i dała je na lewą stonę a pomiędzy limki (ewetyalnie lekko z tyłu) dała ML.

Pod bukiem dałabym rzekę RB z rózowymi jeżówkami które masz i może rozchodnikami też fajnie by wyglądała ta trawa.

zrobiłam tez jedna i nieprzerwana planę sesleri z berberysami - chciałać by ten zestaw był wązny w tym zestawieniu a jesli byłby w dwóch częściach to obawiam się, że byłby mniej widoczny.

a Kulki bukszpanowe w trawkach nasadziłabym odekwatnie do ciurkadełka, które ma byc w kole - nie wiem jakie ma byc więc narysowałam symbolicznie

namieszałam?

Bardzo fajnie i najważniejsze, że nie namieszane a rośliny masz.
Też uważam, że limki do rozsadzenia, żadnej innej odmiany hortek bym nie dawała, wg mnie dziwnie będzie to wyglądać jak będzie trochę zwykłych, trochę miniaturowych, zaburzy to proporcje.

nawigatorka 11:26, 11 sty 2016

Popoeram zdanie Edzi na temat hortek