Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Do raju daleko - u Ewy 21:02, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja sobie kupię mniejszy. Dla ochłody starczy. A potem nie ma komu sprzątać po lecie.
Ewuniu, macham i lecę do ogrodu.
Na kawkę musimy się umówić nawet bez basenu

Koniecznie musimy się umówić, chociaż teraz będzie trudniej znaleźć wolną chwilę
Ogródek Iwony 20:59, 26 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Bardzo na plus te zmiany Red baron może na razie niezbyt gęsty ale już ładnie wygląda Moje berberysy też pogubiły liście. Mam nadzieję, że szybko odbiją bo na razie tylko straszą

Ilonka, te Barony się rozrosną. Nie chciałam przesadzać wszystkich z mojej rabatki przy ognistej. Podkradłam trzy kępki na rozmnożenie
Mam jeszcze żółte berberysy, też jeden zaczął gubić listki, podlewałam go i lekko przycięłam i wypuścił nowe listki. Mam nadzieję, ze admiration zrobi to samo
Ogródek Iwony 20:57, 26 sie 2015

Do góry
Mirelko, szczerze, to nie wiem,jakie to hortensje w tym miejscu. Sąsiadka mi kupowała NN. Są tam dwie. Myślałam , że jednakowe, jednak wybarwienie kwiatów i pokrój wskazują na to, że są różne. Jedna faktycznie wygląda, jak Lime Light. Druga jest bardziej biała na początku.
Na wiosnę pójdą w inne miejsce (koło hostowiska), a tu posadzę Polar Bear - dwie jednakowe. Miały być trzy, ale się nie zmieszczą. Polarki powtórzę też w kwadracie koło miskanta Klaine Fontanne, przy śliwach wiśniowych. Powinno być ładnie, jak w zasięgu wzroku powtórzą się te same hortensje
W głębi ogrodu zaczynam przekopywać przy kompostownikach rabatę. Nie jest to atrakcyjne miejsce do zwiedzania, jednak ważne, bo mam na t miejsce widok z okna jadalni. Chciałabym tam posadzić hortensje. Mam kilka ukorzenionych patyczków z Vanilek, więc myślę, ze dam im szansę, może za rokjeszcze nie będą kwitły, ale je tam posadzę. Przed nimi kocimiętka, a za nimi werbena. Ewa Bacowa mnie takim nasadzeniem zainspirowała.
Rabatka za darmo, tylko będzie trzeba poczekać

Z Limek będziesz zadowolona, chociaż ostatnio Ilonka porównywała Limki i Miśki i muszę przyznać, ze Miśki mają większe kwiaty od Limek
Wilcza Góra 19:51, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Problem w tym, że u mnie "szpaler" oznacza 5 sztuk. Więcej się nie mieści. Mały ogródek ma swoje ograniczenai
Ale i tak nawet 4 spore Vanilki dają ładny efekt
A na więcej-więcej będę zaglądać do Ciebie
szpaler 5 sztuk to już pasaż , 4 spore krzaki to już grupa ...o to mi chodziło ... moje ilości to już choroba... ale fakt, nie przepadam za pojedynczymi nasadzeniami bukietowych
macham z Wilczej
Ogródek Iwony 18:39, 26 sie 2015

Do góry
Teraz trzeba cierpliwie czekać, aż wszystko się ładnie rozrośnie. Na kwadratowej brakuje mi jeszcze szpaleru z bukszpanu, tam, gdzie bordowa żurawka, ale powoli rosną moje sadzonki.Może coś się nada jesienią na posadzenie

Ogródek Iwony 18:39, 26 sie 2015

Do góry
Uporządkowałam trochę kwadratową:
Na miejsce miskantów przesadziłam stipę (nawet nie odczula, ze zmienia miejscówkę, wykopałam ze sporą bryłą ziemi. Dziury zasypałam kompostem. W ten sposób bukszpany stały się bardziej widoczne i tak zostanie. Lepiej mi się podoba, a stipa niech sobie pomieszka z jeżówkami
Miedzy berberysami dosadziłam młode sadzonki żurawki o bordowym odcieniu, nie wiem, co to za nazwa , aby powtórzył się kolor berberysów admiration
Jak mnie nie było przez tydzień, jeden berberys chyba był przy podlewaniu skutecznie pomijany, bo zaczął gubić liście. Podlewam go teraz mocniej, widać, że mu to służy

Ogródek Iwony 18:06, 26 sie 2015

Do góry
Znowu się zrobiło ciepło. Mam obawy, czy to dobry moment na kopanie. Będzie trzeba więcej wody lać przez najbliższy tydzień, aby roślinki się przyjęły.
Plan wykonany.
Pod śliwami wiśniowymi posadziłam miskanty ML, podzieliłam trzy kępki Red Barona na 10 części, na razie mały, ale ma ładne kłącza, więc się rozrośnie. zastanawiałam się, czy posadzić go w doniczki, ale szczerze - to chyba chcę, by tam się powiększył. Krawężnik oddziela go od trawnika. Brakowało mi czegoś z przodu, już miałam nic nie sadzić, poszłam nawet wziąć prysznic po pracach i z kawką usiadłam i patrzyłam na dzieło niedokończone. Zastanawiałam się nad żurawką krwistą, ale przypomniałam sobie, ze w przechowalniku mam białe prymulki, które dzieliłam miesiąc temu. Posadziłam tam. Dokupię chyba białe narcyze, jeśli po szale ogrodowiskowym coś jeszcze dostanę w Janinie
Jakby co, mam tulipany Quin of Night.
Nie wiem tylko, czy sadzić cebulki za baronem, czy przed, a może między? Z cebulkami trzeba jeszcze czekać, żeby za szybko nie sadzić, bo mogą jeszcze wyjść w środku bez mroźnej zimy i będzie kłopot
Szkoda tylko, że trawnik nie istniejepo tych upałach.
Planuję wertykulację i dosianie trawy, jak się ochłodzi.
No to teraz fotki:

Między miskanty posadziłam zawilce.

Praca odebrana
Pokażę nasz ogród 17:42, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, ostatnio coraz częściej do ciebie zaglądam. Maszcudnie. Miskanty, rozplenice takie dorodne. Jakie masz miskanty, które teraz kwitną?
U mnie kwitnie klaine fontanne. Zachwycam się nim. Chciaoabym więcej kwitnących traw
Pozdrawiam

Nie wiem jakie ma odmiany. Przywiozłam kiedyś z targów ogrodniczych kilka donic z "trawami" powtykałam w rabatę, a one wyrosły jak szalone. Mam 3 duże odmiany (w tym fontaine, i z dużych jeszcze variegatusy. Mam też średnie , są drobniejsze i niższe. Oj ostrożnie trzeba ja kupować. Ten fontannowy zaraz przestanie się mieścić na rabacie.
Pokażę nasz ogród 17:35, 26 sie 2015

Do góry
Asiu, ostatnio coraz częściej do ciebie zaglądam. Maszcudnie. Miskanty, rozplenice takie dorodne. Jakie masz miskanty, które teraz kwitną?
U mnie kwitnie klaine fontanne. Zachwycam się nim. Chciaoabym więcej kwitnących traw
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 17:28, 26 sie 2015

Do góry
Fajnie, że zajrzałam. Przeczytałam o białych narcyzach. Nie planowałam ich, ale jak zobaczyłam, to chyba kypię jeszcze
Ogród w Klein Kottorz 13:40, 26 sie 2015

Do góry
daszum napisał(a)
Trawy i żurawki podzieliłam na wiosnę i też ładnie mi się rozrosły.U mnie jest strasznie słaba ziemia - VI klasa, więc żeby coś urosło trzeba bez przerwy podlewać.

Danusiu, taka ziemia, to chwilowy problem. Mam podobny ugór. W zeszłym roku założyłam kompostownik. Dwie skrzynie. W tym roku doszła trzecia. Pierwszy kompost mogłam użyć w grudniu do zakopczykowania róż. Idealna materia do użyźnienia takiej ziemi.
Od wiosny systematycznie ściółkowałam rabaty, kompost zatrzymuje wilgoc, użyźnia glebę, dostarcza mikroelementy.
W każdy dołek, gdy sadziłam lub przesadzałam, dawałam kompost. Jak go miałam mniej, to na wierzch przysypywałam zwykłą ziemią.
Dziś przekopywałam rabatę, gdzie wiosną poszedł kompost. Ma zupełnie lepszą strukturę.
Jest wątek kompost, kompostowanie. W wolnej chwili sobie doczytaj. Za jakiś czas przestaniesz narzekać chociaż na część gleby
Toszka daje super rady.
No to masz sporo pracy z tym planowaniem. Miłego dnia
Rozpoznawanie traw 13:05, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 nie wiem czy to ptasie łapki ale są. Przepiękne. I jakie dorodne. Duże już kupowałaś?
Ogródek Iwony 12:09, 26 sie 2015

Do góry
Ciekawość została zaspokojona.
Idę kopać. Najgorzej zdziera się darń z ugoru. Tak, tak. Mam jeszcze kawałek pod drzewami owocowymi.
Drzewka dostają skarpetki bylinowe z przymiotna. Będzie tam rabatka niebiesko- żółta.
Pod śliwami musiałam zrobić miejsce, by przesadzić Ml. Od wieczora siedzą jeszcze dwa we wiaderku z wodą i piją, piją ...
Za chwilkę pójdą na rabatkę.
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 10:51, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, ten szpaler miskantów zawsze mnie zachwyca
Masz piękny ogród. Powinnaś częściej chodzić na spacery z aparatem

Dziękuję bardzo Iwonko teraz będę wychodzić częściej, ostatnio było dla mnie za gorąco, ale dzisiaj powietrze jest super!
Ogródek Iwony 10:48, 26 sie 2015

Do góry
Jestem w ogrodzie. Jak piszecie, że można dzielić, to przetestuję, jak się dają ...
Dziś słoneczko. Miłego dnia
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 10:44, 26 sie 2015

Do góry
Edytko, ten szpaler miskantów zawsze mnie zachwyca
Masz piękny ogród. Powinnaś częściej chodzić na spacery z aparatem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:01, 26 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ana, masz bardzo przystojnych chłopaków.
Najmłodszy chyba twojej urody
Czas leci. A jeszcze niedawno ogród robiłaś nosząc malutkiego w chuście na plecach.
Macham łapką.
pamiętam jak niedawno z rocznym Maćkiem na kasprowy wchodziliśmy... a tu 18 lat minęło a Maciek wyższy odemnie głowę... upływający czas widać najbardziej po dzieciach iiiii wadzę środek tylko się nie zmienia
Do raju daleko - u Ewy 09:11, 26 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Basen zajmuje sporo miejsca. Nasze działki troszkę za małe są na taki duży 'mebel' w ogrodzie.

Ja sobie kupię mniejszy. Dla ochłody starczy. A potem nie ma komu sprzątać po lecie.
Ewuniu, macham i lecę do ogrodu.
Na kawkę musimy się umówić nawet bez basenu
Prawie - jak ogród 09:09, 26 sie 2015

Do góry
Beatko, macham z rana i lecę do ogrodu.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:08, 26 sie 2015

Do góry
Z uporządkowaniem werbeny, to dobry pomysł.
Nie przeszkadza werbenie przesadzanie.
Halinko, troszkę nadrobiłam.
Przeczytałam u Beatki, że słoneczniki będziesz malować. Ukłon, bo widziałam kilka twoich prac. Ja nie potrafię.
Pozdrawiam porannie

Edit. Poprawiłam, bo ten telefon goopio pisze. Przerabia słowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies