Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 17:20, 26 sie 2015

nawigatorka napisał(a)
a jak rozsypywanie kory?

Powolutku... eM mi wiecznie zabrania jakieś miejsca wysypać bo my przecież nadal jesteśmy przed zrobieniem nawadniania trawnika i ciągle się dowiaduję, że będziemy przekopywać jakieś miejsca więc bez sensu korę sypać.
Nic się nie da przyspieszyć bo on w ostatnich tygodniach wiecznie poza domem - nawet znowu zaczęłam ściółkowanie skoszoną trawą, żeby mi chwasty nie wyłaziły.
lindsay80 17:21, 26 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Kupiłaś juz tez korę? Fajna? Chwale się. .. Ja muszę jeszcze dokupić....

Kupiłam, ale taką średnią, od lipca już chyba leży na podwórku, jest szansa, że sama się przekompostuje od tego leżenia zanim ją rozsypę
Iwk4 17:28, 26 sie 2015

Fajnie, że zajrzałam. Przeczytałam o białych narcyzach. Nie planowałam ich, ale jak zobaczyłam, to chyba kypię jeszcze
kasia_w 18:27, 26 sie 2015

Bardzo piękne stożki, lubię taki symetryczny układ i żałuję że nie zaplanowałam tak u siebie.
Trawniczek rzeczywiście nad wyraz dorodny, jak na sytuację. Jak to zrobiłaś, że ostróżki Ci kwitną? moje chyba zaschły
ren133 21:06, 26 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

A zresztą, przecież nie o to tu chodzi, żeby koloryzować rzeczywistość.
Jak to w życiu, są ogrodowe sukcesy jak i porażki.

Odetchnęłam ... już myślałam, że to ja coś źle robię a to po prostu pogoda spłatała nam psikusa i nie pozwolila rozwinąć się hortkom właściwie
Dziękuję

PS Za to w przyszlym roku będzie busz
lindsay80 09:39, 27 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Fajnie, że zajrzałam. Przeczytałam o białych narcyzach. Nie planowałam ich, ale jak zobaczyłam, to chyba kupię jeszcze

Ja też sobie muszę dokupić, bo w ilości siła, wolę je od tulipanów.
KasiaW76 09:42, 27 sie 2015

U mnie hortki jak widzialaz tak samo ale te co były najmniejsze jak kupowałam obecnie zachwycają i nawet słońce je nie spalilo
lindsay80 09:45, 27 sie 2015

kasia_w napisał(a)
Bardzo piękne stożki, lubię taki symetryczny układ i żałuję że nie zaplanowałam tak u siebie.
Trawniczek rzeczywiście nad wyraz dorodny, jak na sytuację. Jak to zrobiłaś, że ostróżki Ci kwitną? moje chyba zaschły

Sama się czasem zastanawiam, czy ta symetryczność ułatwia czy utrudnia tworzenie ogrodu - na pewno do jakiegoś stopnia narzuca powtarzanie tych samych roślin na lustrzanych rabatach.

Ostróżki i mnie zaskoczyły - żadnych nawozów, tylko podlewanie i wypuściły znacznie więcej pędów kwiatowych niż podczas pierwszego kwitnienia.

Zbierasz z nich nasiona?
lindsay80 09:46, 27 sie 2015

ren133 napisał(a)

Odetchnęłam ... już myślałam, że to ja coś źle robię a to po prostu pogoda spłatała nam psikusa i nie pozwolila rozwinąć się hortkom właściwie
Dziękuję

PS Za to w przyszlym roku będzie busz

No ja myślę - od wiosny biorę się za nie konkretnie.
A swoje pokażesz?
lindsay80 10:02, 27 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
U mnie hortki jak widzialaz tak samo ale te co były najmniejsze jak kupowałam obecnie zachwycają i nawet słońce je nie spalilo

Doszłam już do tego, że lepiej kupić małe sadzonki, które nadrobią po wsadzeniu, zamiast kupować to co największe, najdorodniejsze i wybujałe - bo potem odchorowuje i nie zachwyca.