Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:09, 26 sie 2015

Ciekawość została zaspokojona.
Idę kopać. Najgorzej zdziera się darń z ugoru. Tak, tak. Mam jeszcze kawałek pod drzewami owocowymi.
Drzewka dostają skarpetki bylinowe z przymiotna. Będzie tam rabatka niebiesko- żółta.
Pod śliwami musiałam zrobić miejsce, by przesadzić Ml. Od wieczora siedzą jeszcze dwa we wiaderku z wodą i piją, piją ...
Za chwilkę pójdą na rabatkę.
zawitka 14:44, 26 sie 2015

Iwonko kopiesz jak ja Nauczyłam się u Ciebie o trawkach Hameln mam je I jest cudna ale nic to jak Ml Pokaż co pokopiesz
Iwk4 18:06, 26 sie 2015

Znowu się zrobiło ciepło. Mam obawy, czy to dobry moment na kopanie. Będzie trzeba więcej wody lać przez najbliższy tydzień, aby roślinki się przyjęły.
Plan wykonany.
Pod śliwami wiśniowymi posadziłam miskanty ML, podzieliłam trzy kępki Red Barona na 10 części, na razie mały, ale ma ładne kłącza, więc się rozrośnie. zastanawiałam się, czy posadzić go w doniczki, ale szczerze - to chyba chcę, by tam się powiększył. Krawężnik oddziela go od trawnika. Brakowało mi czegoś z przodu, już miałam nic nie sadzić, poszłam nawet wziąć prysznic po pracach i z kawką usiadłam i patrzyłam na dzieło niedokończone. Zastanawiałam się nad żurawką krwistą, ale przypomniałam sobie, ze w przechowalniku mam białe prymulki, które dzieliłam miesiąc temu. Posadziłam tam. Dokupię chyba białe narcyze, jeśli po szale ogrodowiskowym coś jeszcze dostanę w Janinie
Jakby co, mam tulipany Quin of Night.
Nie wiem tylko, czy sadzić cebulki za baronem, czy przed, a może między? Z cebulkami trzeba jeszcze czekać, żeby za szybko nie sadzić, bo mogą jeszcze wyjść w środku bez mroźnej zimy i będzie kłopot
Szkoda tylko, że trawnik nie istniejepo tych upałach.
Planuję wertykulację i dosianie trawy, jak się ochłodzi.
No to teraz fotki:

Między miskanty posadziłam zawilce.

Praca odebrana
Iwk4 18:39, 26 sie 2015

Uporządkowałam trochę kwadratową:
Na miejsce miskantów przesadziłam stipę (nawet nie odczula, ze zmienia miejscówkę, wykopałam ze sporą bryłą ziemi. Dziury zasypałam kompostem. W ten sposób bukszpany stały się bardziej widoczne i tak zostanie. Lepiej mi się podoba, a stipa niech sobie pomieszka z jeżówkami
Miedzy berberysami dosadziłam młode sadzonki żurawki o bordowym odcieniu, nie wiem, co to za nazwa , aby powtórzył się kolor berberysów admiration
Jak mnie nie było przez tydzień, jeden berberys chyba był przy podlewaniu skutecznie pomijany, bo zaczął gubić liście. Podlewam go teraz mocniej, widać, że mu to służy

Iwk4 18:39, 26 sie 2015

Teraz trzeba cierpliwie czekać, aż wszystko się ładnie rozrośnie. Na kwadratowej brakuje mi jeszcze szpaleru z bukszpanu, tam, gdzie bordowa żurawka, ale powoli rosną moje sadzonki.Może coś się nada jesienią na posadzenie

MirellaB 18:46, 26 sie 2015

Iwonko piękne zdjęcia Te hortensje to limki? Tak dopytuję, bo też nabyłam na próbę szt.1 i rośnie w pełnym słońcu. pan w szkółce powiedział, że da radę o ile będzie podlewana. U mnie z podlewaniem problemu nie ma, więc jestem dobrej myśli.
Bardzo fajnie te trawki w rzędzie rosną, trochę tak jak u Paulinki

Kolorowo u Ciebie bardzo - pięknie
Katkak 19:53, 26 sie 2015

Iwonko ślicznie u Ciebie. Uwielbiam Red Baron, tej trawy nigdy nie będę miała dość. Tulipki dałabym przed nim. Mnie srece boli, bo emuś wrócił już do pracy i teraz nie mam nawet czasu nosa do ogródka wyściubić . Nawet kupionej budlei nie mam kiedy posadzić. A chwaścioiry się panoszą.
inag 20:54, 26 sie 2015

Bardzo na plus te zmiany Red baron może na razie niezbyt gęsty ale już ładnie wygląda Moje berberysy też pogubiły liście. Mam nadzieję, że szybko odbiją bo na razie tylko straszą
Iwk4 20:57, 26 sie 2015

Mirelko, szczerze, to nie wiem,jakie to hortensje w tym miejscu. Sąsiadka mi kupowała NN. Są tam dwie. Myślałam , że jednakowe, jednak wybarwienie kwiatów i pokrój wskazują na to, że są różne. Jedna faktycznie wygląda, jak Lime Light. Druga jest bardziej biała na początku.
Na wiosnę pójdą w inne miejsce (koło hostowiska), a tu posadzę Polar Bear - dwie jednakowe. Miały być trzy, ale się nie zmieszczą. Polarki powtórzę też w kwadracie koło miskanta Klaine Fontanne, przy śliwach wiśniowych. Powinno być ładnie, jak w zasięgu wzroku powtórzą się te same hortensje
W głębi ogrodu zaczynam przekopywać przy kompostownikach rabatę. Nie jest to atrakcyjne miejsce do zwiedzania, jednak ważne, bo mam na t miejsce widok z okna jadalni. Chciałabym tam posadzić hortensje. Mam kilka ukorzenionych patyczków z Vanilek, więc myślę, ze dam im szansę, może za rokjeszcze nie będą kwitły, ale je tam posadzę. Przed nimi kocimiętka, a za nimi werbena. Ewa Bacowa mnie takim nasadzeniem zainspirowała.
Rabatka za darmo, tylko będzie trzeba poczekać

Z Limek będziesz zadowolona, chociaż ostatnio Ilonka porównywała Limki i Miśki i muszę przyznać, ze Miśki mają większe kwiaty od Limek
Iwk4 20:59, 26 sie 2015

inag napisał(a)
Bardzo na plus te zmiany Red baron może na razie niezbyt gęsty ale już ładnie wygląda Moje berberysy też pogubiły liście. Mam nadzieję, że szybko odbiją bo na razie tylko straszą

Ilonka, te Barony się rozrosną. Nie chciałam przesadzać wszystkich z mojej rabatki przy ognistej. Podkradłam trzy kępki na rozmnożenie
Mam jeszcze żółte berberysy, też jeden zaczął gubić listki, podlewałam go i lekko przycięłam i wypuścił nowe listki. Mam nadzieję, ze admiration zrobi to samo