Ciesze się, ze zaczynamy rozpracowywać nasadzenia odcinkami - łatwiej ogarnąć

Zwłaszcza, ze zdjęcia przekłamuja odległości, perspektywę... i w ogóle nie dają poglądu nasadzeń
Można sadzić cyprysiki, ale nie po 1 a po 3 lub 5szt. Pojedyncze zgubią się, albo będą tworzyć irytujący w przyszłości pasiak. Pisząc wcześniej szpaler miałam na mysli właśnie pogrupowanie roślin i sadzenie po kilka naprzemiennie. Tylko nie staraj się odliczać symetrycznie, np. 5 szmaragdów, 3 cyprysiki... 5, 3.
Sadź trochę z fantazją, a otworzy ci to potem pole do nasadzeń różnorodnych. Zobrazowanie takiego zywopłotu znajdziesz w niemal wszystkich aranżacjach Szefowej - są tu sadzone po np. 7 świerki, tuje grupami w odmianach etc. Takie nasadzenia są zarazem wizualnie interesujące (nie chaotyczne, ale i nie nudne), dają możliwości różnorodnych nasadzeń przed, są docelowo tłem podkreślającym rabatę, a jednocześnie ustrzegają przed ew. chorobami gatunku w całyyyym szpalerze.
Odnośnie cyprysików - sadź tak aby zimowo-wiosenne przenikliwe wiatry ich nie przemroziły. To delikatne w naszym klimacie rośliny i zdarzają się nieoczekiwane wypadnięcia. Piszę to z autopsji, bo tej, niby łagodnej zimy, wypadł mi jeden cyprysik. Dwunastoletni....